Árpád
-2 °C
9 °C

Pirosban könnyebb nyerni?

2005.05.24. 08:51
Angol tudósok azt állítják, a sportokban a piros mezes résztvevő többször győz, mint más színben játszó ellenfelei. Az utóbbi hetek futballeseményei és a tavalyi futball-Eb is ezt bizonyítják, a Forma-1-ben viszont idén eddig veszít Ferrari. A piros viselet azzal hathat, hogy aggressziót sugároz és ez elbizonytalanítja az ellenfelet.
A piros szín előnyt jelent a sportban, állítják brit tudósok. Szakemberek vizsgálták meg az elmúlt évek sporteseményeit, és arra a következtetésre jutottak, hogy a pirosban induló vagy játszó csapat vagy egyén többször nyert, mint más színben fellépő ellenfele.

A futball-Eb-n a döntőig dominált a piros

A 2004-es labdarúgó Európa-bajnokságon a legtöbb gárda változó színekben lépett pályára, ám ha piros mez volt rajta, akkor több gól rúgott és többször nyert. Egyedül a hazai portugálok játszottak mindig pirosban, ők a döntőig jutottak el.

Az Eb harmincegy mérkőzéséből tizenhétszer viselt az egyik válogatott teljesen vagy nagyrészt piros felsőt, és a számok kutatások igazat támasztják alá: hétszer nyert a piros csapat, míg a Portugália-Anglia nyolcaddöntő ugyan 2-2-es döntetlenre végződött, ám tizenegyesekkel a portugálok nyertek.

Mindössze négyszer kaptak ki a piros alakulatok, bár ezek közül az egyik épp a döntő volt, amikor Görögörszág - a tornán már másodszor - legyőzte a házigazdát. Öt meccs döntetlennel ért véget.

A Liverpool és az Arsenal is nyert

Szintén a tudósokat igazolja a közelmúlt több klubfutball-eseménye is. A tiszta vörösben játszó Liverpool kiverte a Bajnokok Ligájából a Chelsea-t, míg a szombati angol FA-kupa-döntőben a tradicionális piros felsőjében győzött tizenegyesekkel az Arsenal a fekete váltómezében - eredeti színük piros - szereplő Manchester United ellen.

A kutatók küzdősportokat is megvizsgáltak - többek között a bokszot és a birkózást, amelyben az egyik résztvevő mindig pirosban van - és a kiválasztott 21 összecsapásból 16-ot a piros vagy vörös nyert.

Még szélesebb mintát tekintve kisebb az eltérés, de a győzelmi hányados akkor is 55 százalékos a vörös javára. Ebből viszont nem következik, hogy negyvenöt százalékos a más színű fél győzelmi aránya, mert döntetlenek is lehetnek benne, amire viszont külön nem tért ki a kutatás.

A Forma-1-ben megtörni látszik a vörös ereje

Azt nem tudni, a technikai sportokat is vizsgálták-e, de a Forma-1-ben 1999 óta világbajnok Ferrari színe is piros. Az utóbbi időben viszont megtörni látszik a varázserő, hiszen Michael Schumacherék idén még egy futamon sem győztek, és a dobogóra is csak kétszer állhattak föl.

A tudósok a színelőnyt azzal magyarázzák, hogy a vörös tudat alatt agressziót, haragot, férfi dominanciát sugároz, ami elbátortalanítja az ellenfelet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.