Henin nyert a Roland Garroson

2005.06.04. 17:02
A párizsi nyílt teniszbajnokságon a tizedik kiemelt belga Justine Henin simán, alig több mint egy óra alatt 6:1, 6:1-re verte a francia Mary Pierce-t. Henin rejtélyes vírusos betegsége, héthónapos kihagyás után tért vissza, és két év után lett ismét a legjobb a Roland Garroson. A juniorok között Szávay Ágnes a fehérorosz Azarenkával az oldalán párosban, három szettben diadalmaskodott.
A huszonharmadik születésnapját szerdán ünneplő belga Justine Henin élete első Grand Slam-torna győzelmét két évvel ezelőtt Párizsban aratta, és még abban az évben megnyerte az amerikai bajnokságot is.

Utolsó három meccsén szettet sem veszített Henin

Tavaly azonban sérülése után rejtélyes vírusos betegség támadta meg, hét hónapot kellett kihagynia, és mint bevallotta, akkor kizárólag az álmaiban szerepet, hogy egyszer még visszatérhet, és ismét rangos tornán diadalmaskodhat.

A tizedik helyen kiemelt játékos salakos pályán a Roland Garrost megelőzően nem veszített mérkőzést, három tornagyőzelmet aratott, ám a francia fővárosban igen nehezen lendült játékba. Az egyaránt spanyol Martinez és a Mandula Petrát búcsúztató Garrigues ellen az első és a harmadik fordulóban is voltak nehéz pillanatai, csak három szettben tudott nyerni. Az orosz Kuznyecova ellen a nyolcaddöntőben pedig még jobban megszenvedett, a döntő szettben 7:5-re nyert.

Pierce a döntőben játszott legrosszabbul

A soron következő három meccsén - Sarapova, Petrova, és a finálé - aztán nagyon magabiztosan játszott, szettet sem veszített. A döntőben a francia Mary Pierce volt az ellenfele, aki nem fejtett nagy ellenállást, mert rengeteget hibázott, könnyűnek tűnő röpték után sokszor vágta a hálóba a labdát. A 2000-es bajnok Pierce is hosszú kihagyás után tért vissza, de a döntőben játszott talán legrosszabbul, mindössze egyszer volt esélye arra, hogy elvegye riválisa adogatását.

Henin végül egy óra és két perc alatt két gémet veszítve nyert, és sikeréért nyolcszázhatvanhétezer dollárt, vagyis több mint kétszáztizenhat-millió forintot kapott.

Szávay egyik döntőjét már megnyerte

A junioroknál Szávay Ágnes és a fehérorosz Azarenka három szettben nyert az Olaru, Rakhim román, kazah ellen. A végeredmény: 4:6, 6:4, 6:0

Az egyéniben is döntős magyar lány a januári ausztrál bajnokságon elveszítette a páros döntőt, most viszont sokkal jobbak voltak ellenfelüknél a harmadik játszmában.

Federer könnyek között búcsúzott

A férfiak vasárnapi döntőjében a spanyol Nadal és az argentin Puerta csap össze. Nadal a világelső Federert verte, aki a vesztes meccs után könnyeivel küszködve értékelt, és elismerte nagy esélyt szalasztott el. Federer a Grand Slam tornák közül Párizsban még nyeretlen.