Talmácsi Gábor nyerte az Olasz Nagydíjat

2005.06.05. 15:49
A gyorsasági motoros világbajnokság 125 köbcentiméteres kategóriájában a magyar Talmácsi Gábor nyerte meg az Olasz Nagydíjat, Mugellóban. A KTM versenyzője az utolsó, huszadik kört még a negyedik helyen kezdte, az utolsó kanyarban viszont a két éllovas bukott, így őt intették le elsőként. Talmácsi az összetettben öt futam után a harmadik helyre zárkózott fel.
A 125 köbcentiméteres motorok gyorsasági világbajnokságának ötödik futamát az olaszországi Mugellóban rendezték. A szombati edzéseken a magyar Talmácsi Gábor a második időt érte el, és minden esélye megvolt arra, hogy eddigi legjobb eredményén, a kínai futamon elért harmadik helyezésen javítson.

Türelmesen motorozott Talmácsi


Talmácsi Gábor a 14-es számú motoron
Talmácsi nem rajtolt rosszul, de néhány kanyar után visszacsúszott a negyedik helyre, és ha az első kör végén fel is zárkózott csapattársa, a finn Mika Kallio mögé, riválisai hamarosan elé kerültek.

A huszonnégy éves magyar pilóta a folytatásban állandósította ötödik helyét, de mindez nem jelentette azt, hogy ne próbálkozott volna az előzésekkel, de motorja a célegyenes végén látványosan lassabbnak bizonyult ellenfeleivel szemben.

Simoncelli bukott

Az olasz Marco Simoncelli bukása után - nem az élről esett ki, de néhány körig birtokolta a vezető pozíciót - Talmácsi a negyedik lett, az utolsó, huszadik kört is negyedikként kezdte el.

Akkor azonban érezhetően rákapcsolt, egyre inkább, méterről méterre közelítette meg, a legutóbbi futamgyőztest, a svájci Thomas Lüthit, aki nem mellékesen az összetettben a futam után az élre került.

Faubel átgázolt a kicsúszott Kallión

Talmácsi három kanyarral a vége előtt nagyszerű manőverrel megelőzte riválisát, az utolsó körben pedig az addig vezető Kallio elveszítette uralmát motorja felett, kicsúszott, az őt követő spanyol Hector Faubel pedig már nem tudta kikerülni, átgázolt rajta, de ő is bukott. A harmadik helyért harcoló Talmácsi így háromszáz méterrel a cél előtt hirtelen az élre ugrott, és meg is nyerte élete első nagydíját.

"Csodálatos érzés, hogy megnyertem életem első GP-versenyét. Szinte végig váltógondokkal küszködtem, ezért az ötös boly végén haladtam, de tudtam tartani a lépést a többiekkel. Az utolsó körben sikerült megelőznöm Lüthit, és miután az előttem haladók buktak, győztem" - mondta az MTI-nek.

Harminckét év utáni magyar siker

Drapál János '73-as opatiai sikere óta nem állt világbajnoki futam győzelmi dobogóján magyar motoros. A KTM-mel versenyző Talmácsi összetettben a hatodikról a harmadik helyre zárkózott fel, tizenkét pont a hátránya a hondás Lühtivel szemben.

A 250 köbcentis motorok versenyét a spanyol Pedrosa nyerte, míg a királyi kategóriában az olasz Valentino Rossi futott be elsőként. Előbbi Hondát, utóbbi Yamahát vezet.

Jegyzőkönyv:
1. TALMÁCSI GÁBOR (Red Bull KTM, KTM) 40:12.658 p
2. Thomas Lüthi (svájci, Honda) 40:12.718
3. Joan Olive (spanyol, Aprilia) 40:27.371
4. Mattia Pasini (olasz, Aprilia) 40:27.383
5. Kojama Tomojosi (japán, Honda) 40:27.737
6. Manuel Poggiali (San Marinó-i, Gilera) 40:30.698
...25. TÓTH IMRE (Road Racing Team Hungary, Aprilia) 41:17.893
A pontverseny állása: 1. Lüthi 74 pont, 2. Mika Kallio (finn, KTM) 66, 3. Talmácsi 62, 4. Pasini 59, 5. Fabrizio Lai (olasz, Honda) 57, 6. Marco Simoncelli (olasz, Aprilia) 52,...20. Tóth 7