Lóról motorcsónakba szállna az Európa-bajnok tornász

2005.06.07. 13:09
Berki Krisztián Magyarország újdonsült Európa-bajnoka szerint az a jó tornász, akinek nem kell magának szemrehányást tennie a felkészülés miatt. A Debrecenben győztes, húszéves sportoló sokat köszönhet a közönségnek és a kemény felkészülésnek, haza pedig már az új motorcsónakjával menne.
Vasárnap Berki Krisztián - a tavalyi ljubljanai Eb harmadik helye után - a hazai rendezésű I. Férfi és Női Egyéni Tornász Európa-bajnokságon élete legmagasabb pontszámával lólengésben aranyérmet szerzett.

Felszabadult, de már Törökországra készül

A kemény felkészülés meghozta az eredményét, és sehol sincs már az a megszeppent fiatal srác, aki az Eb egyik beharangozó sajtótájékoztatóján százöt nappal ezelőtt félszegen nyilatkozott. "Sokkal felszabadultabb vagyok, mert vége az Eb-nek, és szerencsére sikeresen zártuk. Ugyanakkor csak az egyik részét fejeztük be, helytálltam a küzdőtéren, most pedig helyt kell állnom a rajongók, az emberek körében" - értékelt az újdonsült Európa-bajnok.

#alt#

Pihenésre nem sok ideje marad, pár hét múlva a törökországi Izmirbe utazik a magyar csapat az Universiadéra, a nem hivatalos főiskolai világbajnokságra. Az utazó keret a szűkös anyagi lehetőségek miatt azonban egyelőre bizonytalan.

Ha nem lesz elég pénz, akkor csak három versenyző utazhat ki, ami a három legjobb szerspecialistát jelenti, Berki Krisztiánt, Gál Róbertet és Fekete Leventét, s így megeshet, hogy a debreceni verseny meglepetésembere, Hetrovics Marcell nem lehet ott a többiekkel. Ezt szeretné Berki is elkerülni: "Mindenkinek a segítségét kérném, hogy akik itt voltak az Eb-n, azok tovább tudják folyatatni a felkészülést."

Kizavarta a társakat

A szer eddigi egyeduralkodóját, a román Marius Urzicát megelőző Berki a nyugalomra helyezte a hangsúlyt. "Az volt a különleges taktikám, hogy mindenkit kizavartam a szobámból, hogy tudjak pihenni. Feljöttek hozzám a többiek egy kicsit előünnepelni, de szerencsére időben abbahagytuk, és engedtek pihenni, nagyon korrektek voltak velem" - mondta a húszéves tornász, aki a legjobb pontszámmal került be a lólengés vasárnapi döntőjébe.

Berki szerint az a jó tornász, aki adott pillanatban azt tudja nyújtani, amit elvárnak tőle, és amit magától is elvár. "Fontos, hogy a felkészülést úgy végig tudja vinni, ne tehessen szemrehányást saját magának. Lehet, ha véletlenül kihagytam volna egy hetet, az lett volna a probléma, de 'hál Istennek ilyen nem történt."

A szurkolók is aranyérmesek


Berki Krisztián
A KSI versenyzője a női tornászok sikertelen teljesítményéről megjegyezte, az összetettben elmaradtak az elvárt eredménytől, de ezt nem úgy kell felfogni, hogy nem tettek volna meg mindent a döntőbe kerülésért, csupán "rossz helyen voltak, rossz időben." Péntek Tünde viszont Berki szerint dicséretet érdemel, mert ő megtette, amit tudott, és ez a tizenegyedik helyre volt elég.

Kovács István edző tanítványa a debreceni szervezést és a szurkolókat dicsérte, sokat segített neki a közönség buzdítása és szeretete, annak ellenére, hogy 2002-ben Csollány Szilveszter fináléjában nagyobb volt a hangulat. "Mikor megkaptam a zöld jelzést, akkor hallottam egyből, hogy mindenki tombol, és olyan jó érzés volt, hirtelen félelmet is keltett bennem, hogy mennyi ember néz. De mire a szerhez léptem ez elmúlt, és maximálisan tudtam koncentrálni" - idézte vissza a gyakorlat előtti pillanatokat Berki.

Csónakkal menne haza

A Yamaha felajánlott egy motorcsónakot a legsikeresebb magyar tornásznak, így az arany mellett Berki Krisztián a vizi járműnek is a tulajdonosa lett, igaz jogosítványa még nincs autóra sem. "Ha lehetne, a motorcsónakkal mennék haza, de nincs valami szép idő. Az a szerencse, hogy Kókán lakom, vidéken, és a közelünkben van egy üdülőrész egy mesterséges tóval. A rövid pihenő alatt azon leszek, hogy oda kikeveredjek valahogy, és kipróbáljam a gépet." - lelkesedett.