A barátnő volt a siker titka

2005.06.08. 22:25
A debreceni torna-Eb-n múlt vasárnap bronzérmes Gál Róbert szerint óriási tartást adott neki, hogy barátnőjével tölthette a talajdöntő előtti estét. Sőt, még egy sört is megivott és nyaksérülése sem zavarta.
A vasárnap véget ért debreceni I. Férfi és Női Egyéni Tornász Európa-bajnokság első napjában a női versenyzők gyenge teljesítménye okozott csalódást, a szombat azonban már kellemes meglepetést tartogatott: Hetrovics Marcell az összetett döntőben léphetett a szerekhez.


Gál Róbert
A meglepetésmebernek számító FTC-tornász végül a tizenharmadik helyen végzett, de a közönség úgy ünneplte, mintha olimpiai aranyat nyert volna. Az Eb utolsó napja meghozta a magyar érmet, s rögtön lett belőle kettő is, Berki Krisztián lólengésben aranyat, míg Gál Róbert talajon bronzot szerzett.

A bronzos nyaksérülés

Figyelemre méltó Gál teljesítménye, hiszen úgy nyerte meg élete első érmét világversenyen, hogy sokáig az is kérdéses volt, hogy egyáltalán tud-e indulni makacs nyaksérülése miatt. "Az Eb-t megelőző szombaton érkeztem Debrecenbe, és hála a kitűnő orvosi segítségnek, hétfőn már teljes értékű munkát végezhettem. Három orvos, három nap alatt úgy helyrehozta a nyakamat, hogy sikerült magabiztosan bemutatnom a gyakorlatomat" - mondta a huszonhat éves tornász.

Edzőjével, Vereczkei Istvánnal közösen úgy határoztak, hogy a döntőben biztonsági okokból inkább nem kockáztatnak, és a 9,8-as pontszámról induló gyakorlattal versenyzenek. "A sérülés már egyáltalán nem zavart, viszont a gyakorlatban voltak olyan apró hibák, amiket nem kellett volna vétenem: egy elszökkenés, és az egyik sorban egy kisebb bizonytalanság, amit nem biztos, hogy kívülről észre lehetett venni. Mindezektől eltekintve annak örülök a legjobban, hogy hazai közönség előtt sikerült megszereznem életem első érmét. Eredetileg csak az volt bennem, hogy normálisan végrehajtsam a gyakorlatomat" - gondolt vissza a 2004-es ljubljanai Eb negyedik helyezettje.

A videóbíróról
"Ezek olyan eszközök, amelyeket egy bizonyos esemény miatt próbálnak meg bevezetni, valószínű az olimpián történtek miatt. Szerintem körülbelül megint négy, vagy talán nyolc év múlva kerül sor arra, hogy valaki igénybe vegye ezt a segítséget. Ez csak egy próbálkozás, ugyanakkor nem elvetélt ötlet. Ha rajtam múlna én bevezetném, de azt tudni kell, hogy ötszáz dollár ellenében lehet fellebezni. Ha igaza van az edzőnek, visszaadják a pénzt és módosítják az eredményt. Ezzel ki tudnák szűrni az esetleges bírói tévedéseket."
Több volt benne

Olyannyira jól tornázott Gál, hogy miután lelépett a talajról, már tudhatta, mindenképpen érmet szerez, hisz hatodik indulóként neki volt a legmagasabb a pontszáma, és már csak ketten voltak hátra. "Örülök, hogy így is elég volt a pontszám, hogy dobogóra kerüljek, de tudom: egy-, másfél tizeddel jobb is lehettem volna. Ha nincs a nyaksérülés, s ha többet tudok gyakorolni, szerintem az ezüst is meglehetett volna" - összegzett a Ferencvárosból a KSI-be igazolt tornász.

Gál elmondta, hogy neki semmiféle kabalája, vagy bevált taktikája nincs a versenyláz leküzdésére, ami számít neki, az a közönség, arra pedig panasz nem lehetett Debrecenben. "Én mindig foglalkozom azzal, hogy milyen a közönség, körbenézek, hogy látok-e ismerős arcokat, ha igen, akkor az megnyugtat. Amikor föllépek a pódiumra és szólítanak, akkor viszont csak az van a fejemben, hogy innen nincs visszaút, valamit csinálni kell" - elemzett.

Sör, barátnő, siker

#alt# Hetrovics Marcellhez hasonlóan Gál is a legális doppingszerek közé tartozó sörrel nyugtatta magát a döntőt megelőző este. Ő viszont nem ennek, hanem barátnője jelenlétének tulajdonítja a sikert, aki két nappal a verseny vége előtt érkezett Debrecenbe, s csak azért nem korábban, mert dolgozott.

A futballistáktól eltérően a tornászokat nem tiltják el a kedvesüktől a megmérettetés előtt, saját maguk dönthetnek, hogy kivel töltik az estét. "Együtt aludhattam a barátnőmmel, ebbe nincsen beleszólásuk azoknak, akiknek egyébként van más dolgokban. Vagyunk már annyira érettek, hogy el tudjuk dönteni, mire van szükségünk ahhoz, hogy a következő nap jól sikerüljön" - magyarázta Gál.

Az év első fele úgy telt Gál számára, hogy havonta csak egy hétvégét tölthetett kedvesével, most sincs sok idejük egymásra, de a törökországi nem hivatalos főiskolás vb-ig még van pár hét, azt együtt fogják tölteni a Balatonnál. Utána indul a felkészülés a melbournei-i világbajnokságra, s addigra már új elemek is lesznek a gyakorlatában.