Orbán a Felcsúttal fürdött a pezsgőben

2005.06.12. 20:57
Orbán Viktor nagy napja volt a szombati, az államfőválasztás-bajnokság, illetve a pártelnökség-bajnokság megnyerése után csapatával, a másodosztályba jutott Felcsúttal is bajnokká avatták. A hazaiak 2-1-re verték a szintén továbbjutó Celldömölköt, a pártelnök kihagyott egy ziccert, de a pezsgőfürdőbe beletalált.

Egy csatár (174 cm, 82 kg, "Zizu", "Vitya") lép pályára az NB II utolsó fordulójában játszódó Felcsút SE-Celldömölk találkozó 71. percében a hazaiak oldalán, közelebb lép: Orbán Viktor az, megismerem hátára írt nevéről.


Tekintse meg képeinket!
Bevallása szerint elsősorban a Fidesz tagja, de szombaton a párt elnökévé is választották. A Felcsút SE három hete szerezte meg a csoportelsőséget. Nem semmi, ha valaki egy nap leforgása alatt bajnok és pártelnök lesz, miközben ellenfelei önmagukat hülyézik le és egymást fütyülik ki.

Mindennapi piálásunk

A felcsúti felvidékről a völgyre néző, a szó jó értelmében vett idilli focipályán közepes iramban tekernek a fiúk, mindkét csapat továbbjutó. A meccsen annyira lehet izgulni, mint két órával korábban, a Fidesz tisztújító kongresszusának eredményhirdetésén.

A felcsúti béközép barátságosan kurvaanyázza a bírót, miközben egy bácsika arról mesél, mit tanított egy környékbeli 80 éves papnak. "Mondtam neki, atyám maga úgy tartja, hogy mindennap imádkozni kell. Én meg azt mondom, legyen meg a mindennapi piálás is. Nagyon tetszett neki" - emeli meg a poharát és komótosan a meccsre tereli figyelmét. A belépőhöz három italjegy is járt, ránézésre emberünk már végére járt az ünnepi juttatásnak.

A Celldömölk a tizenkettedik percben megszerezte a vezetést (Németh), aztán sokáig nem történt semmi, majd Szabó beíveléséből az első félidőben Ribi fejelt a hálóba (1-1). A második félidőben az élénkebb játék csak több szabálytalanságot és sárga lapot eredményezett, valamint egy 11-est, amit a Felcsút egyik legjobbja, Földes értékesített. Ezután lépett pályára Orbán Viktor.

A bíró, a kapus és Orbán hibája

A 41 éves csatár nyolcszor ért labdába, kicsit noszogatni kellett ("Emberhez, Viktor!"), és kihagyott egy ziccert: egy kapu előtti kavarodásban, 16 méterrel a kaputól ajtóablak helyzetbe került, de egy laza emelés helyett, a kétségbeesett kapus kaszálta el a pártelnököt.

"Egyébként 11-es volt, megadhatta volna a bíró, de nem érdemeltem meg. Én voltam a hibás, mert nem felrúgatni kell magát az embernek, hanem gólt rúgni" - egyensúlyoz a 2-es számú mezőnyjátékos a csatárbüszkeség és az önkritika határán a pezsgőtől csatakosan, miután egy takaros autogramot kanyarít megszokásból a riporter noteszába. Orbán egyébként tervezi, hogy a maga tempójában (tíz-tizenöt perc játék erős vezetésnél) másodosztálybeli csatárként is kipórbálja magát.

Ekkor már túl vagyunk a csapatfotózáson (a háttérben Kovács Kokó István tűnik fel, elereszt pár autogramot, majd köszön, és elmegy). Az aranyérmeket Bozóki Imre, az MLSZ elnöke osztogatja. A pártelnök-csatárt nehéz überelni közszeretetben, a rajongó nők és lányok csak akkor sikítanak nagyobbat, amikor Földes Gábor kapitány magasba emeli a kupát. A második fej, ami eltűnik benne, miután színültig töltötték pezsgővel, Orbán Viktoré.

Profi csapat


Tekintse meg képeinket!
A Felcsút egy bajnokság alatt lépett feljebb egy osztályt. A bajnoki címmel még többet is teljesítettek, mondja az edző, Nagy László. "Evés közbe jött meg az étvágy, végül 20 győzelemmel, 6 döntetlennel és 4 vereséggel zártunk" - nyugtázza a szezont az egykori újpesti játékos.

"Ez egy profi csapat, teljesen reális a másodosztálybeli jó szereplés. Ehhez egy-két játékost be kell szerezni" - vázolja a stratégiát Nagy, mivel készülnek jövőre. "Minden lehet", de most sem a bajnokságot tervezik megnyerni.

Tényleg minden lehet, Felcsúton dübörög a foci, 300-400-as stabil nézőszámuk van meccsenként, a Debrecen elleni kupameccsen (2-3) kétezren voltak kint, ebből csak 100 volt Loki-drukker, a többiek a környező településekről, és Felcsútról jöttek.

Nagy remények

A hajdan Kék elefántnak hívott falusi kocsma sem az a füstös hely már, ahol másfél évvel ezelőtt mézes pálinkát lehetett inni egészen korán délelőtt. Felújították, nonstop söröző lett belőle, a kilencvenes évek ízlésficamos belső terével. Szokni kell.

A kocsmárosné is ambivalens: "Nincs meg az a jó bagószag, ugye?" Még ha csak az hiányozna egyébként! A kocsma új neve az igen fantáziadús Borsodi Bivaly Söröző lett. De kiderül, a vendégeket végül csak a magasabb árak előnyeiről nem lehetett meggyőzni, néhány hónappal a megnyitás után újra a Kék elefánt árain került forgalomba a szesz. A vendéglátós optimista: mégha a kocsmatöltelékek életszínvonala, és így vásárlóerőkapacitása nem is növekedett, a Felcsút sikerei hozzák a vendégeket.

Lendület van, kérdés innentől kezdve tényleg csak az, újrázik-e Orbán és a Felcsút 2006-ban, az államfőválasztás-bajnokság megnyerése után a választásokon is a pártelnököt avatják-e bajnokká, és Nagy Lászlónak ismét bejön-e, ami idén: a továbbjutás biztosítása után bepuszilják-e a csoportelsőséget is.