Deák Bárdos is kedvet kapott a szumóhoz

2005.06.20. 14:02
A háromnapos felkészüléssel is szumó-Európa-bajnoki címet nyert Bárdosi Sándor után az olimpiai ezüstérmes birkózó barátja, a százhúsz kilós Deák Bárdos Miály is megmérettetné magát a japánok első számú sportjában. Ettől az sem riasztja vissza, hogy mintegy nyolcvan kiló lemaradása van súlycsoportja legerősebbjeitől.
Bárdosi Sándor olimpiai ezüstérmes birkózó teljes erőből készül a szeptemberi budapesti világbajnokságra. Ebbe a felkészülésbe remekül illeszkedett be a másfél hete Visegrádon rendezett szumó-Eb is, melyen meggyőző versenyzéssel nyert.

Világviszonylatban is a csúcsra tör

Sikerén felbuzdulva, az őszi budapesti világbajnokság után, egy újabb birkózó, Deák Bárdos Mihály is elindul hazai szumóversenyen. Az Európa-bajnok célja, hogy felmérje, milyen esélyekkel versenyezhetne nemzetközi szinten is, a magyar színeket képviselve.

"Nemcsak Bárdosi Sanyi sikere miatt döntöttem így, hanem azért is, mert világéletemben tetszett a szumó. Természetesen én is a végső győzelemért harcolnék akár világviszonylatban is, ezért jó viszonyítási alapot adhat egy rangos magyar verseny" - mondta a kötöttfogású birkózó.

Nyolcvan kiló lemaradás

Ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy jelenleg esélytelen a legnehezebb kategóriában. "Fel kell majd szednem magamra, mert a százhúsz kilómmal eltörpülök a 200 kilós óriások között" - mondta a többszörös magyar bajnok Deák-Bárdos a Nemzeti Sportszövetség kommunikációs irodájának.

Deák Bárdos terve jól illeszkedik Kollárik Mihály, a Magyar Szumó Szakszövetség elnökének elképzeléseibe, miszerint még szorosabbra szeretné fűzni az együttműködést a birkózókkal, és a cselgáncsozókkal is.