Lemondott a súlyemelők elnöke

2005.06.20. 16:38
A márciusban a Magyar Súlyemelő Szövetség elnökének választott Mezőfi Miklós hétfőn rendkívüli elnökségi ülésen lemondott posztjáról. "A sportágon belüli látszólagos béke ellenére folytatódik egyesek intenzív szervezkedése a hatalom átvételére" - indokolt. Mezőfi távozásában azonban vélhetően jelentős szerepet játszik, hogy a Sportegészségügyi Szakmai Kollégium pénteken úgy foglalt állást: kizárható hogy az edzők, az orvosok tudta, segítsége nélkül lenne doppingolás. Mezőfi a súlyemelőcsapat orvosa volt Athénban.
Az athéni olimpián a magyar súlyemelők Krutzler Eszter révén egy ezüstérmet szereztek, ám az ő teljesítménye teljesen háttérbe szorult a három doppingeset mellett. Kecskés Zoltánt még a játékok előtt zárták ki oxandrolon használata miatt, Gyurkovics Ferenc vizeletében ugyanezt a szert találták meg, így megfosztották második helyétől. A sérülése miatt visszalépett Kovács Zoltán pedig nem tudott megfelelő mennyiségű vizeletet adni az ellenőröknek.

A sportovosok nem hisznek a magányos doppingolásban

A szövetség vezérkara a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) határozott követelése ellenére sem folytatott le fegyelmi vizsgálatot, az elnök, Dolovai Tamás végig kitartott azon álláspontja mellett, hogy manipuláció történt. A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnökével, Aján Tamással időközben elmérgesedett a viszonya, félreérthetetlenül felelőssé tette a sportág kudarcáért. Aján két hete sejtelmes megjegyzést tett arra, miért buktak le a versenyzők, és feltételezése szerint nem a saját vizeletükben volt tiltott szer. Dolovai helyére márciusban választották meg Mezőfi Miklóst, aki a válogatott orvosaként volt jelen a játékokon.

Mezőfi három hónapos ténykedése alatt a helyzet normalizására törekedett, ám hétfőn - korántsem váratlanul - lemondott. Lépésében alighanem jelentősen közrejátszik, hogy Sportegészségügyi Szakmai Kollégium pénteken úgy foglalt állást: kizárható, hogy az edzők, az orvosok tudta, segítsége nélkül létezne doppingolás, és nem hisznek a magányos elkövetésben.

Mezőfi hitt a kár helyrehozatalában

"Nem a súlyemelés és nem a súlyemelők miatt mondtam le. Amikor olimpiai érmesek, aranyérmesek, nemzetközi tekintélyű szakemberek kérésére elhatároztam, hogy pályázom az elnöki posztra, azt hittem, segíthetek helyrehozni azt a kárt, amit az athéni sajnálatos események és az azt követő, elsősorban a magyar szövetség által elkövetett sportdiplomáciai ballépések okoztak szeretett sportágamnak. Bíztam abban és őszintén hittem, hogy ebben mindenki partnerem lesz, aki valóban szeretné helyreállítani a magyar sport, a sportág és a sportolók iránti bizalmat" - állította Mezőfi.

A távozó elnök állítja, nem adott doppingszert a versenyzőknek

"Athénban a magyar súlyemelést súlyos, eddig még sohasem tapasztalt trauma érte, amit - minden politikától mentesen, történelmi alapon - Trianonhoz tudok csak hasonlítani. Jogszerű, de igazságtalan döntés volt. Tény, hogy az athéni mintaadás tisztaságát a doppingellenőrök és a magyar súlyemelő-delegáció vezetője, valamint a versenyzők által aláírt jegyzőkönyvek tanúsítják. Mint az athéni súlyemelőcsapat orvosa kijelentem: magam sem oxandrolont, sem más doppingnak minősülő szert nem adtam a versenyzőknek - azt sem hiszem, hogy ők ilyet használtak volna. Az Athénban történtek óta eltelt tíz hónapban ismételten meg kellett mindannyiunknak tanulnia: van a valóság, és ezzel néha szemben áll az, amit bizonyítani tudunk. Ezért kellett meghozni versenyzőinket elmarasztaló fegyelmi határozatainkat is - értékelt az MTI-nek a távozó elöljáró.

A sportvezetés lemondott a súlyemelésről

"Mostani, sokak számára érthetetlen és váratlan lemondásomnak két oka van. Külső ok: a magyar sportvezetés állásfoglalása, amely látványosan lemond a száztíz éves magyar olimpiai történet nyolcadik - Athénban pedig negyedik - legeredményesebb sportágának, a súlyemelésnek elismeréséről és támogatásáról. Teszi ezt anélkül, hogy ismerné az igazságot, vagy ami még rosszabb, azt figyelmen kívül hagyva. Belső ok: a sportágon belüli látszólagos béke ellenére folytatódik egyesek intenzív szervezkedése a "hatalom" átvételére" - magyarázta.

"Azt kívánom bizonyítani: szívesen átadom az elnöki posztot, mert az számomra nem karriert, nem hatalmat, hanem a sport, a sportág, a sportolók szolgálatát jelentette. Betegeim örömére a közeljövőben csak egy feladatra összpontosítok, amelyben huszonnégy éves korom óta otthon vagyok: a gyógyításra. Sokáig hittem Coubertin báróban és az olimpiai eszmében - ma már súlyos kétségeim vannak" - zárta mondandóját a távirati irodának Mezőfi Miklós.