A San Antonio Spurs nyerte az NBA-t

2005.06.24. 09:14
A San Antonio Spurs nyerte az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) fináléját, miután a hetedik, mindent eldöntő mérkőzésen 81-74-re legyőzte a címvédő Detroit Pistonst, így a sorozat 4-3-ra a "sarkantyúsok" javára dőlt el. A döntősorozat legjobbja - csak úgy, mint a Spurs valamennyi bajnoki címe alkalmával - ezúttal is Tim Duncan lett.
A bajnoki döntő első két meccsét viszonylag könnyedén hozta a San Antonio, azonban a címvédőnek sikerült egyenlítenie. A folytatásban Detroitban kerültek előnybe Duncanék, de nagy meglepetésre a hatodik meccsen hazai környezetben a Spurs nem tudta bebiztosítani győzelmét, így a mindent eldöntő hetedik meccsnek kellett döntenie a bajnoki címről. Itt azonban már nem sikerült a bravúr, mint az elődöntőben, ahol a Pistons az utolsó meccsen idegenben győzte le a Miami Heatet, így 3-2-ről fordítva harcolta ki a Keleti-főcsoport döntőjében, hogy a fináléban megküzdhessen a San Antonioval.

Az utolsó negyedik fej-fej mellett

Rendkívül kiélezett csatát hozott a két együttes utolsó találkozója, hiszen a záró negyedig gyakorlatilag fej fej mellett haladtak a csapatok. A szokás szerint kőkeményen védekező vendégek a harmadik felvonás elején már kilenc ponttal vezettek, de éppen ennek a "vad" stílusnak köszönhetően több kulcsjátékosuk is a kipontozódás szélére sodródott.

A texasiak ezt remekül használták ki, és az utolsó 12 perc megkezdése előtt 57-57-re alakították az eredményt. A záró negyedben egy pillanat alatt elhúzott a hazai gárda, és az argentin olimpiai bajnok, Manu Ginobili - aki az utolsó negyedet 11 ponttal és labdaeladás nélkül zárta -, valamint Tim Duncan vezetésével megnyerték a találkozót, ezzel pedig pontot tettek a 2004/05-ös idény végére.

Ezúttal is Duncan volt as legjobb

A Spurs története során harmadik alkalommal nyerte meg az NBA-t. Az 1998/99-es idényben a New York Knicks ellen 4-1-re, 2002/03-ban a New Jersey Nets ellen 4-2-re diadalmaskodott. A mostani döntősorozat legjobbjává (MVP) - 1999-hez és 2003-hoz hasonlóan - az amerikai profi kosárlabda egyik legnagyobb csillagát Tim Duncant választották.

Eredmény, győztesek, nyilatkozatok:
San Antonio Spurs-Detroit Pistons 81-74 (18-16, 20-23, 19-18, 24-17)

pontszerzők: Duncan 25, Ginobili 23, Horry 15, Parker 8, Barry, Bowen 5-5, illetve Hamilton 15, Billups 13, R. Wallace 12, B. Wallace 11, McDyess 10, Prince 9, Hunter 4

A párharcot 4-3-ra nyerte a San Antonio.

A 2004/2005-ös NBA-döntőt megnyerő San Antonio Spurs névsora:
Brent Barry, Bruce Bowen, Devin Brown, Tim Duncan, Manu Ginobili, Robert Horry, Linton Johnson, Tony Massenburg, Nazr Mohammed, Rasho Nesterovic, Tony Parker, Glenn Robinson, Beno Udrih
edző: Gregg Popovich

Gregg Popovich, a bajnok San Antonio Spurs edzője:
"Egy fantasztikus csapat ellen sikerült elhódítanunk a bajnoki címet. Őszintén szólva nem is értem, hogy a pokolba sikerült. Egy igazi horror volt ez a döntő."

Tim Duncan, a döntő legértékesebb játékosa (MVP):
"Ez a trófea csak egy jelképes elismerés, hiszen számomra mindenki MVP ebben a csapatban. Volt egy olyan része a sorozatnak, amikor szörnyen ment a játék és azt hittem, hogy mindennek vége. Szerencsére a csapattársaim mindent elkövettek a győzelem érdekében, és ez engem is feldobott."

Larry Brown, a Detroit Pistons edzője:
"Gratulálok a San Antoniónak, megérdemelte a győzelmet, ennek ellenére rendkívül büszke vagyok a játékosaimra. Úgy érzem, Tim Duncan volt a sorozat kulcsfigurája, hiszen igazi vezérként mozgott a pályán."