Miklós
-7 °C
2 °C

Talmácsi Gábor újabb nagydíjat nyert

2005.06.25. 20:57
A gyorsasági motoros világbajnokság hetedik, hollandiai futamán Talmácsi Gábor a 125 köbcentiméteresek között második győzelmét aratta a sorozatban. Minden idők egyik legizgalmasabb versenyén a KTM színeiben szereplő magyar versenyző az utolsó körben állt élre - addig is tökéletesen vezetett -, és az összetettben, holtversenyben átvette a vezetést.

Harminckét évvel Drapál János '73-as világbajnoki futamgyőzelme után Talmácsi Gábor június első hétvégéjén az olaszországi Mugellóban történelmet írt, amikor megnyerte a 125 köbcentiméteres motorok világbajnoki futamát. Rá egy hétre, a következő alkalommal, Barcelonában a negyedik lett, ám a hollandiai Assenben ismét reális esélye volt ara, hogy a dobogó legfelső fokára álljon.

Már az első körben az élre állt

Az edzéseken nem is teljesített rosszul, bár csütörtökön még akadtak gondjai, pénteken a második helyre zárkózott fel. Előtte a csapattársa, a finn Mika Kallio végzett, aki mindössze hat századot vert a magyar versenyzőre. Talmácsi a futam előtt úgy vélekedett, hogy ha esni fog, akkor az csak számára kedvező lehet, mert élvezni fogja a futamot.

Az eső délutánra elállt, Talmácsi pedig nagyszerűen kapta el a rajtot, és rögtön az élre állt. Az első körben kicsit "meglógott" a mezőnytől, de ez a vezetés nagyon rövid ideig tartott, mert egy nyolcas boly vette üldözőbe, amelyik szinte a befutóig együtt haladt, és a vezető pozíciót négyen - Kallio, Simoncelli, Lüthi, Talmácsi - is elfoglalták. Mint ahogy a dobogós, úgy a pontszerző helyekért is hatalmas küzdelem folyt, percenként változott a sorrend.

Az utolsó körben előzött Talmácsi

Talmácsi Gábor - Fotó: EPA
Talmácsi Gábor - Fotó: EPA

Három körrel a vége előtt a finn Kallio kicsúszott, így vele már nem kellett számolni a magyar versenyzőnek, a tizennyolc éves olasz Simoncelli viszont úgy tűnt, hogy megfoghatatlan. A tizennégyes motoron ülő Talmácsi ugyanakkor nem így gondolta, az utolsó kör közepén egyre inkább megközelítette, majd hamarosan megelőzte, riválisa pedig, aki igyekezett vele tartani a lépést, szintén bukott.

A huszonnégy éves Talmácsi az utolsó néhány kanyarban már csak arra figyelt, hogy hirtelen megnövekedett előnyét megtartsa a befutóig. Mivel ezt megtette, és második idei győzelmét aratta, az összetett pontversenyben - holtversenyben - átvette a vezetést az Assenben harmadik olasz Pasinivel . (A futam második helyezettje Hector Faubel lett, a másik magyar részvevő, Tóth Imre a huszonötödik pozícióban haladt át a célvonalon.)

Két hét múlva Amerikában

A KTM nyergében ülő Talmácsinak száz pontja van, és ez a teljesítmény minden várakozást felülmúl, csapattársa neve mellé nyolcvankettő került eddig. A következő futamra négy hét múlva kerül sor, a legendás angliai Donington Parkban.

Talmácsi: Biztatónak látszik a jövő

Talmácsi így értékelte sikerét az MTI-nek: "nagyon örülök a második győzelmemnek. Nehéz futamon vagyok túl, nagy volt az élboly, de végig ott tudtam menni az elején. Az utolsó körben, a pálya kétharmadánál a hátsó kanyarban, miután sikerült megelőzni Simonchellit, kicsit befékeztem a többieket, hogy blokkoljam őket, majd az utolsó sikánt igen szűken próbáltam venni, nehogy megelőzzön valaki, így nyertem. Most már a vb-pontverseny élén állok, úgyhogy a jövő nagyon biztatónak ígérkezik. Köszönöm a csapatnak, hogy ilyen jó gépet készítettek nekem."

Jegyzőkönyv:
Holland Nagydíj:

125 kcm: 1. TALMÁCSI GÁBOR (KTM) 38:09.487 perc
2. Hector Faubel (spanyol, Aprilia) 38:10.144
3. Mattia Pasini (olasz, Aprilia) 38:10.288
...25. TÓTH IMRE (Road Racing Team Hungary, Aprilia) 38:59.566
Az élmezőny: 1. Mattia Pasini 100 pont, TALMÁCSI GÁBOR 100
3. Thomas Lüthi (svájci, Honda) 89
...23. TÓTH IMRE 7

250 kcm: 1. Sebastian Porto (argentin, Aprilia) 38:02.148
2. Daniel Pedrosa (spanyol, Honda) 38:02.529
3. Jorge Lorenzo (spanyol, Honda) 38:03.380
...25. RIZMAYER GÁBOR (Team Kurz Prista Oil, Yamaha) 39:57.796
Az élmezőny: 1. Daniel Pedrosa 143 pont
2. Casey Stoner (ausztrál, Aprilia) 106
3. Andrea Dovizioso (olasz, Honda) 102

MotoGP: 1. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 38:41.808
2. Marco Melandri (olasz, Honda) 38:43.391
3. Colin Edwards (amerikai, Yamaha) 38:49.451
Az élmezőny: 1. Valentino Rossi 170 pont
2. Marco Melandri 107
3. Max Biaggi (olasz, Honda) 87

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!