Schmitt és Aján elégedett a NOB döntésével

2005.07.08. 13:28
A magyar sikersportágak olimpiai programban való maradása felett érzett örömén túl, a NOB szavazását értékelte Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Aján Tamás a MOB főtitkára. Véleményük szerint várható volt a nemzetközi szövetség döntése, ugyanakkor nem érte nagy veszteség az olimpiai családot a baseball és a softball kivállásával.
"Örülök annak, hogy a magyar sikersportágak továbbra is a programban maradtak, a háttérmunka meghozta a gyümölcsét" - mondta Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke azt követően, hogy a NOB Szingapúrban úgy döntött, a 2012-es londoni játékokon már nem szerepelhet a baseball és a softball.

Schmitt: Nem nagy veszteség

"A program kiegyensúlyozott, egyéni és csapatsportok, az emberi erőre, illetve az ügyességre, illetve művészi képességekre alapozó sportok megfelelő arányban vannak műsoron. Ugyanakkor a négyévenkénti szavazás miatt senki sem mehet biztosra, azaz valamennyi, magát veszélyben érző sportágnak azon kell fáradoznia, hogy legközelebb ne kerüljön szóba az esetleges eltávolítása. Úgy érzem, a baseball és a softball elvesztése nem nagy veszteség: ez a két sport elég frissen került be a programba, és nem tudott gyökeret verni az olimpiai családban, csupán egy szűk körnek fűződik ahhoz igazi érdeke, hogy szerepeljenek a műsorban."

Schmitt még hozzátette: a NOB ragaszkodni fog ahhoz, hogy a jelenlegi maximált értékeket érvényben tartsa, azaz huszonnyolc sportnál, háromszázegy versenyszámnál, valamint tíz és félezer sportolónál több ezután sem szerepelhet a nyári olimpiákon. "Ez még épp annyi, amennyi megfelelően menedzselhető egy rendező város számára" - fűzte hozzá.

Aján: Ezt az eredményt vártam

"Ezt az eredményt vártam: még a tekvondo helyzete volt igen kritikus, de az végül megmenekült" - fogalmazott Aján Tamás, az ugyancsak Szingapúrban tartózkodó másik magyar NOB-tag, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. "A nyári sportok összefogása példaértékű volt, hiszen mindenki érzi, az olimpiai program ebben a formájában sikeres, eladható, érdeklődésre tart számot, függetlenül attól, melyik kontinensen rendezik a játékokat. A szavazás súlyával természetesen mindenki tisztában volt, még olyan jelentős szövetségek is igyekeztek lobbizni magukért, mint a kézilabda, mert itt valóban óriási volt a tét" - mondta.

"Bennünket talán az öttusa elvesztése érintett volna a legérzékenyebben - ám a sportág vezérkara jól dolgozott, az, hogy maguk mögött tudhatták az ifjabbik Juan Antonio Samaranchot, rendkívül sokat számított, hiszen ő édesapja tekintélyét is latba vetve tevékenykedhetett a sportág érdekében. Úgy gondolom, a baseball és a softball kicsit idegen test volt a programban, egyik sem elterjedt sport, egy igen kis kultúrkör játéka. Véleményem szerint már az elhibázott lépés volt, hogy a nyolcvanas években zöld utat kapott. Nem véletlen, hogy nem tudott megragadni igazán - értékelt a MOB főtitkára."

Vita a nyilvánosságról

A NOB ülésén péntek délelőtt az Olimpiai Chartában rögzített sorrend szerint - azaz francia nevüknek megfelelően, abc-rendben - kerültek terítékre a sportágak, a tagok pedig gépi szavazással döntöttek a sorsukról. A voksolást megelőzően némi vitát generált a végrehajtó bizottság azon javaslata, mely szerint kizárólag azt hozzák nyilvánosságra, egy sportág megkapta-e a többséget vagy sem, a szavazati arányokat sem a kiesettek, sem a bentmaradók esetében nem közlik: a számokat egy lezárt borítékban egy lausanne-i közjegyzőnél helyezik letétbe, és csak egy esetleges utólagos vita esetén, Jacques Rogge elnök külön kérésére nyitják fel. (A jelenlévők közül egyedül a szavazatszámláló bizottság tagjai ismerhették meg a konkrétumokat.)

Nem lesz új sportág

Ezt a nyári sportágak szervezete kérte, amelynek ülésén a nemzetközi szövetségek egyhangúlag megszavazták, ne alakuljon ki egy rangsor a sportágak között, mert ez adott esetben károsan befolyásolhatja a jövőbeni szponzori és televíziós tárgyalásokat. A végrehajtó bizottság elfogadta ezt az álláspontot, s bár a kanadai NOB-tag, Dick Pound megpróbálta elérni az ellenkezőjét, csupán azt sikerült kiharcolnia, hogy Rogge elnök a szavazás előtt bejelentette: további tárgyalások függvénye, hogy megismertessék-e a voksok arányát a közvéleménnyel.

A kiadott programtól eltérően - mely szombat délelőttre jelezte a döntést - a Nemzetközi Olimpiai Bizottság már pénteken szavazott a nyári játékokra felvételét kérő öt sportágról, de mint kiderült, egyik sem kapta meg az előírt kétharmados többséget, vagyis 2012-ben, Londonban 26 sportág versenyeit rendezik meg, s a fallabda, a golf, a görkorcsolya, a karate és a hétfős rögbi sem szerepel majd a programban.

Egyik sportág sem kapott többséget

Minthogy Szingapúrban helyi idő szerint délelőtt a baseball és a softball nem kapta meg a műsoron maradáshoz szükséges többséget, két új sportág kerülhetett volna a helyükre.

Délután első lépésben - akárcsak az olimpiai helyszín kijelölésénél - azt a kettőt választották ki, amelyiket a küldöttek egyszerű többsége leginkább érdemesnek tartott a felvételre az öt jelentkező közül. Ez volt az úgynevezett kijelölő szavazás, amely két fordulóban zajlott le.

Ezt követően a két sportágról egyenként még egyszer voksoltak a NOB-tagok, az Olimpiai Charta ugyanis kimondja: a programba iktatáshoz kétharmadnyi támogatás szükséges. Furcsa helyzet állt aztán elő: egyik kiválasztott sportág sem kapta meg a programba kerüléshez szükséges többséget.