Huszonöt magyar érem az ifjúsági Európa-bajnokságon

2005.07.18. 08:07
Három magyar első helyezéssel, ezenkívül még hat éremmel fejeződött be a margitszigeti ifjúsági úszó Európa-bajnokság. A magyarok összesen huszonöt érmet szereztek, ami összességében minden idők második legjobb szereplése.
A vasárnapi befejező napon is érvényesítették a papírformát az ifjúsági korú magyar úszó, és a döntőkben kilenc érmet szereztek. Az első Jakabos Zsuzsanna nevéhez fűződött, aki a kétszáz vegyesen második lett. A jövő héten Montrealba utazó Jakabos száz pillangón szerzett még egy bronzot is, így a felnőttek világbajnokságát kellő önbizalommal várhatja.

Hosszú Katinka a legeredményesebb

A magyar aranyérmek sorát Rácz Ákos nyitotta, aki százötven méternél vette át a vezetést a kétszáz méteres mellúszásban, és utolsó hosszon már nem is adta át senkinek a vezető helyét. A második helyen Molnár Ákos végzett, aki a rövidebbik távon is ezüstérmet szerzett.

A következő finálé is magyar aranyat hozott. Hosszú Katinka kiváló hajrájának köszönhetően a kétszáz gyorson is a legjobb lett, így begyűjtötte harmadik aranyérmét, vagyis a kontinensbajnokság legeredményesebb versenyzőjévé lépett elő.

Verrasztók érmei

Hosszú a Magyar Rádiónak elmondta, hogy valamennyi versenynap fantasztikus közönség előtt szerepelt, és csak reméli, hogy a jövő évi felnőtt Eb-n is töretlen lesz a szurkolók buzdítása. A Fővárosi Bíróság pénteki határozata szerint az uszoda felújításának, az építkezések elkezdésének nincs akadálya.

Az első nap hihetetlen küzdelemben győztes Verrasztó Dávid a rövidebbik vegyesúszó számban, kétszázon is nyert, gyorson biztosította be sikerét. Verrasztó Evelyn a kétszáz háton, Szabó János pedig száz eredményhirdetésekor állhatott fel a dobogó második fokára, míg a 4x100-as férfi vegyesváltó harmadik helyen ütött a célba.

A magyar versenyzők huszonöt érmet - nyolc arany, tizenkét ezüst, öt bronz - szereztek, így minden idők második legjobb szereplését produkálták.