'Rockzenét hallgatok és sörözök'

2005.07.25. 11:33
Miután vasárnap hetedszer is megnyerte a Tour de France-t Lance Armstrong, ígéretéhez hűen többé nem indul bicikliversenyen. Már a szezon előtt bejelentette a francia viadal után visszavonul, így már csak nyugalomra és szórakozásra vágyik.
"Élvezem a rock and rollt és jókat sörözök" - mondta minden idők egyik legjobb kerékpárosa, Lance Armstrong, miután vasárnap hetedszer is megnyerte a Tour de France-t.

Betartotta ígéretét

A 33 éves klasszis már a szezon elején bejelentette, utoljára indul a világ leghíresebb körversenyén, majd befejezi pályafutását. Megnyerte újra, és betartotta szavát.

"A csapatom támogatása nélkül nem sikerült volna. Mindent nekik köszönhetek" - nyilatkozta a eurosport.com-nak a célban Armstrong, aki sorozatban hatszor a US Postal, majd hetedszer az abból alakult Discovery Channel színeiben győzött. Korábban senkinek nem sikerült megszakítás nélkül még hatszor sem nyernie.

Túlélte a rákot is


Élvezem a rock and rollt és jókat sörözök
Az amerikai biciklis teljesítménye nem csak a sikerek száma miatt különleges, hanem mert a kilencvenes évek végén súlyos rákbeteg lett, túlélésére három százalék esélyt adtak az orvosok. Felépült viszont, sőt, jobb lett mint korábban. Olyan ellenfeleket győzött le könnyedén, mint az 1998-as Tour-első, azóta már meghalt Marco Pantani vagy a 97-es bajnok Jan Ullrich. Utóbbi volt legtöbbször Armstrong első számú kihívója, míg idén Ivan Basso került a legközelebb hozzá.

"Ullrich kivételes ellenfél és kivételes ember, Basso pedig olyan jó barátom, hogy nem is szívesen versenyzek vele. Valószínűleg ő a Tour jövője" - dicsérte kollégáit a visszavonuló klasszis.

"Higgyenek a csodákban"

A kerékpársportot az 1998-as, tömeges lebukások óta rengetegen hozzák kapcsolatba a doppinggal, sőt, Armstrongot is megvádolták a tiltott szerek használatával, ám ő polgári perben tisztázta magát. "Hinniük kellene a biciklisekben, mindenkit sajnálok, aki kételkedik bennük, és nem tud csodákat elképzelni. Nincsenek titkaink, a Tour kemény erőpróba, és a legkeményebb nyeri. Éljen a Tour!" - üzent a dobogó tetejéről.

Az utóbbi nyolc évben életét a kerékpársport töltötte ki, fanatizmusára ráment a házassága is. Párizsban persze ott volt körülötte a három gyereke, exfelesége, de új kedvese, a rocksztár Sheryl Crow is.

Eszik és pihen

"Eddig Sheryl követett engem a versenyekre, mostantól én kísérgetem őt a turnéira. Próbálom majd hasznossá tenni magam, ha kell felhúrozom a gitárjait, és sörrel a kezemben hallgatom a zenét - tervezgetett Armstrong. - "Annyi biztos, hogy egy kicsit eltűnök a közéletből, mert csendet szeretnék magam körül. Holnap elrepülünk egy tengerpartra a gyerekekkel és Sheryllel, iszunk egy kis bort, rengeteget eszünk, és nem törődünk semmivel. Erre vágyom a következő 30 évemben: stressz mentes életre."

Lehet, hogy visszatér, de csak a kísérőkocsiban

A biciklis legenda azért nem szakad el végleg a Tourtól: mint elmondta, lehet, hogy jövőre tévén nézi a társakat, de az is előfordulhat, hogy a Discovery Channel autójában ülve ad majd tanácsokat a többieknek.