Armstrong hetedszer is első

2005.07.25. 10:40
Sorozatban hetedszer nyerte meg a világ leghíresebb kerékpáros körversenyét, a Tour de France-t Lance Armstrong. Az amerikai biciklis már korábban bejelentette, a viadal után visszavonul, így biztosan nem nyeri meg többször.
Sorozatban hetedszer nyerte meg a világ leghíresebb kerékpáros körversenyét, a Tour de France-t Lance Armstrong.

Valójában már a rajtnál nyert


Hetedszer is első
A viadal vasárnap, a szokásos párizsi szakasszal fejeződött be, de valójában már napokkal korábban eldőlt, ha csak fel nem adja Armstrong, nem lehet megelőzni.

Az utolsó etap ráadásul már nem is számított be az összetettbe, mert 52 kilométerrel a cél előtt - amikor a mezőny a nyolcból még csak egy kört tett meg a Champs Elysées-n - a zsűri az esőtől csúszós út miatt végeredményt hirdetett. (A továbbiakban már csak az etapgyőzelemért, illetve a pontverseny-diadalért járó zöld trikóért folytatódott a küzdelem.)

Egy szakasz is elég volt

Az amerikai bajnok csak egy időfutamon lett első, ám a hegyekben mindig az élmezőnyben volt, így egyetlen szakaszgyőzelem is elég volt neki a végső sikerhez.

Már korábban kiderült, az idei a 34 éves klasszis utolsó Tourja, mert a szezon elején bejelentette, a verseny után visszavonul.

Kezdhetik forgatni a filmet

Rajta kívül hétszer, de még hatszor sem sikerült senkinek megnyernie a franciaországi küzdelmet. Teljesítménye azért is egyedülálló, mert a kilencvenes évek végén súlyos rákbeteg lett, és majdnem meg is halt. Visszatéréséről hamarosan mozifilm készül, Matt Damonnal a főszerepben.

A Tour egyetlen magyar indulója, Bodrogi László célba ért, és bár nem került az első százba, így is remek eredményt ért el.