Cseh László döntős, a női pólósok elődöntősök

2005.07.26. 10:43
Többnyire sikeresen szerepeltek a magyar versenyzők a montreali vizes-vb keddi versenynapján. Az úszó Cseh László a negyedik legjobb idővel került a 100 m-es hátúszás döntőjébe, míg az élete első felnőtt versenyén részt vevő Jakabos Zsuzsanna a 8. lett 200 m vegyesen. Risztov Éva felkészülését sérülés és betegség is gátolta, így nem is várhattunk tőle nagy eredményt. Ennek megfelelően az 1500 m gyorson csak a 13. időt érte el, míg Nagy Réka a 16. lett. A női pólósok könnyedén verték a németeket, így bejutottak az elődöntőbe, ahol a házigazda kanadaiak várnak rájuk.
Hétfőn 100 m háton mutatkozott be a kanadai világbajnokságon Cseh László, a magyar úszóremények legfőbb hordozója, aki fő területe, a vegyes előtt mérette meg magát gyengébbik számában, amelyben az aktuális világranglista 16-jaként érkezett Montrealba. Nem mellékesen ezen a távon nyert már Európa-bajnokságot, a 2003-as világbajnokságon a 7., tavaly, az athéni olimpián a hatodik volt.

Cseh László egyre jobb formában

Az előfutamában Cseh saját országos csúcsához közeli idővel, 54.89-el első lett, ami az összesítésben az ötödik legjobb idő volt. A középdöntőben aztán a Kőbánya SC klasszisa megdöntötte a magyar csúcsot, és 54.52 másodperccel, összesítésben a negyedik legjobb idővel lett tagja a döntőnek, amelyet magyar idő szerint szerda hajnalban rendeznek meg.

Cseh saját rekordját adta át a múltnak, azt az 54.61-et, amelyet még az athéni olimpián úszott 2004. augusztus 16-án. A legjobb időt az amerikai világbajnok és világcsúcstartó Aaron Peirsol úszta, aki 54.46 mp-et produkálva lett finalista.

Jakabos helytállt

A tizenegyedik vizes világbajnokság első magyar úszódöntőseként Jakabos Zsuzsanna a nyolcadik lett 200 m vegyesen a budapesti idő szerint kedd hajnalban rendezett fináléban. A pécsiek 16 éves tehetsége helytállt élete első felnőtt-vb-jén, a rendkívül erős mezőnyben 2:15.84 perces egyéni legjobbjától alig elmaradva érkezett be a célba 2:16.09-es idővel úgy, hogy féltávnál még harmadik volt, mellen azonban visszaesett.

Jakabos, aki a rövidebbik vegyesúszó számban kétszeres ifjúsági Eb-ezüstérmes, még 400 m vegyesen is rajthoz áll Montrealban. Ebben a számban is korosztályos Európa-bajnok, s felnőtt Eb-negyedik helyezése is van tavalyról. Emellett még 200 m pillangón is próbát tesz, nem mellesleg utóbbi számban az idén a budapesti ifi Eb-n nyert.

Risztovéknak nem sikerült

Nem sikerült ilyen jól a keddi szereplés két másik magyar úszónak. Nagy Réka és Risztov Éva ugyanis nem tudott bekerülni a leghosszabb úszószámnak, az 1500 méteres gyorsnak a döntőjébe. A magyar csúcstartó Risztov - akárcsak 400 m gyorson - a 13. időt érte el 16:39.55 perccel. Országos rekordjával (16:21.82) hatodikként kerülhetett volna be a legjobb nyolc közé, most azonban - nem teljes értékű felkészülése szükségszerű következményeként - többre nem futhatta erejéből. Nagy 16:54.94 perc alatt tudta le a másfél kilométert, ez összességében a 16. helyhez volt elegendő.

CÍM
Kiss László szövetségi kapitány elégedetten nyilatkozott Cseh László és Jakabos Zsuzsanna teljesítményéről a montreali világbajnokság úszóversenyeinek második napja után.
"A nap legszebb eredménye Cseh országos csúcsa 100 m háton. Nagyszerű, hogy a bemelegítő számában sikerült döntőbe jutnia. Az éremszerzéshez nem csupán bravúrra, de szerencsére is szüksége lenne, az biztos, hogy a fordulójának jobban kell sikerülnie, mint most" - értékelte a jelenlegi legjobb magyar úszó eredményét Kiss.
Az élete első vb-döntőjében szerepelt Jakabos Zsuzsannát is dicsérte a mesteredző.
"Jakabos száz méterig megmutatta oroszlánkörmeit, hiszen féltávnál harmadikként fordult, a mellúszása viszont még nem elég érett a 200 vegyesre. Ez a tempó a négyszázhoz jó, erősödnie kell még. Élete első világbajnokságán az első számban finalista volt, ráadásul a nyolc közé rajta kívül csak egy európai került be, ez sok mindent elmond. Talán annyi hiányérzetünk lehet, hogy elmaradt egyéni legjobbjától".

Nem jelentettek gondot a németek

Csoportelsőségének köszönhetően, mondhatni, hogy teljesen megérdemelten a legkönnyebb negyeddöntős riválist kapta a magyar női vízilabda-válogatott, amely élt is az eséllyel: 10-4-re verte a német csapatot, s immár a legjobb négy között van.

Az idén volt egy négygólos sikert hozó találkozójuk Stieber Mercedeséknek, amikor is a márciusi, madridi vb-selejtezőn nyertek, a májusi, két budapesti edzőmeccsen viszont ennél is alaposabban elpáholták a németeket, ennél fogva nem nagyon lehetett kérdéses a hétfői negyeddöntős összecsapás végkimenetele sem.

A házigazdák jönnek az elődöntőben

A németek egyszer vezettek csupán, a legelején 1-0-ra, utána azonban beindult a magyar pólós "vízimalom", s a magyar hölgyek egyre-másra szerezték a gólokat. Különösen elemében volt a háromszor is eredményes Drávucz Rita, aki egyfelől a védekezésben jeleskedett, hogy aztán rendre a német kapu előtt bukkanjon fel és szebbnél szebb találatokkal növelje a különbséget. De ugyanezért kijár a dicséret Pelle Anikónak is, aki szintén háromszor volt eredményes.

A mieink ellenfele a házigazda kanadaiak együttese lesz, amely hosszabbításban két góllal legyőzte a görög együttest. Faragó Tamás szövetségi kapitány gárdája közép-európai idő szerint szerdán 22:30-kor találkozik a házigazdákkal a fináléba jutásért.

Eredmény, a 4 közé jutásért:
Magyarország-Németország 10-4 (3-1, 3-0, 3-1, 1-2)
a magyar góldobók: Drávucz, Pelle 3-3, Stieber, Valkay, Kisteleki, Benkő 1-1
Oroszország-Olaszország 7-4
Kanada-Görögország 8-6, hosszabbítás után
Egyesült Államok-Ausztrália 8-5

Az elődöntő menetrendje:
MAGYARORSZÁG-Kanada 22:30 ó
Oroszország-Egyesült Államok 2:15