Saját unokahúgával indul az Eb-n a nyolcszoros olimpiai bajnok

2005.07.29. 11:38
Hiába nyert már nyolc olimpiai és huszonhét világbajnoki aranyérmet Birgit Fischer, továbbra sem áll le. A németek klasszis kajakosa már huszonöt évvel ezelőtt is felállhatott az olimpiai dobogóra, de még 43 esztendősen is rajthoz áll a poznani Eb-n. Társa ezúttal saját unokahúga, aki Fischer első jelentősebb sikereinél még nem is élt.
Kevés nagyobb tapasztalattal rendelkező kajakost lehet találni a világon, mint a németek élő legendáját, Birgit Fischert. A németek nyolc olimpiai és 27 világbajnoki aranyéremmel bíró kajakosa a poznani Eb-n, a k-2-esek szombati 200 m-es előfutamában azonban talán jo9bban fog izgulni, mint eddig, hiszen ezúttal unokahúga, a mindössze 18 éves Fanny ül majd mögötte a hajóban.

Huszonöt éve nyerte első olimpiáját

"Jó érzés, hogy ő a partnerem, bár elárulom: soha nem gondoltam volna, hogy egyszer együtt fogunk versenyezni" - mondta a 43 esztendős brandenburgi klasszis, aki szinte napra pontosan 25 évvel ezelőtt, Moszkvában gyűjtötte be pályafutása első ötkarikás elsőségét.

Az egység létrejöttét egyébként elsősorban az váltotta ki, hogy a németeknél ezen a távon hiányzott egy ütőképes hajó, másrészt viszont az érintettek bevallották: a figyelemfelkeltés sem volt utolsó szempont.

A neve a legnagyobb teher

A helyzetet bizonyosan a 2004-ben ifjúsági Európa-bajnok Fannynak nehezebb feldolgoznia, hiszen hirtelen a figyelem középpontjába került, mindenki tudni akar róla mindent, a német csapatvezetők pedig egyértelműen győzelmet várnak tőle. "Vagy együtt élek a nevemből adódó elvárásokkal vagy gyorsan férjhez megyek és megváltoztatom a nevem" - tréfálkozott.

A fiatal hölgynek nagy segítséget nyújthat a probléma kezelésében édesapja, Frank Fischer, aki ugyan maga is világbajnoki címig vitte, de éveken át javarészt csak Birgit testvéreként emlegették. Ő tehát tudja, milyen a híres rokon árnyékában versenyezni.

A kovács-Janics páros a nagy ellenfél

"Az Eb-n szeretnénk minél előkelőbb, ha lehet, a legelőkelőbb helyen végezni, hogy bebizonyítsuk, működik ez az összeállítás" - jelentette ki Birgit Fischer, aki a k-2 200 m mellett k-4 1000 m-en is vízre száll a kontinensviadalon.

A német "rokonhajónak" minden bizonnyal a Kovács Katalin, Janics Natasa összeállítású magyar egység lesz a legnagyobb ellenfele.