Műfajt váltott az elkéső atléta

2005.08.09. 20:07
Lekéste a repülőgépét, így hirtelen sportágat váltott egy szamoai atléta a helsinki világbajnokságon. A súlylökő nem jutott messze a gerellyel, de a közönség őt ünnepelte.
A csendes-óceániai Szamoa-szigetek atlétája, Shaka Sola a hosszú út során nem ért el egy csatlakozást, ezért későn jelent meg a súlylökők selejtezőjében a helsinki világbajnokságon.

Ováció a gyermeteg dobásnak

"Lekéstem a gépet" - kommentálta a történteket az új-zélandi Wellingtonban készülő versenyző. Rövid gondolkodás után úgy döntött, hogy a később kezdődő gerelyhajításban próbál szerencsét, s utóbbi számban végül szerény 41,18 méterig jutott. "Nagyszerű nap volt, ráadásul egyéni csúcsot értem el" - örvendezett a 28 éves atléta, noha az utolsó helyen zárta a küzdelmeket.

Sola első, 38,31 méteres dobása a felét sem érte el a csoportját megnyerő, világbajnoki címvédő Szergej Markov 84,91 méteres eredményének.

Kísérlete hatalmas ovációt váltott ki az Olimpiai-stadionban, még a műsorközlő is rokonszenvezett vele. A szpíker azt kérdezte a közönségtől, ki dobott már negyven méter fölött gerellyel. Alig néhányan nyújtották a kezüket. Sola nem is feledkezett el a nézőkről, azt mondta, ennél jobb közönség előtt nem is szerepelhetett volna.

A súlylökés bajnokának is üzent

Az eredeti sportágában 18,06-os legjobbal rendelkező Sola zárszóként még a súlylökést 21,73 méterrel megnyerő Adam Nelsonnak is üzent.

"Nagyon szerencsések voltak. Nagyon szerencsések voltak. Az olyan emberek, mint Adam Nelson nagyon szerencsések" - mondta nevetve a szamoai.