Annus Adrián: Soha nem tudjuk meg mi történt

2005.08.16. 21:24
Az olimpiai aranyérmétől megfosztott két atléta, Annus Adrián és Fazekas Róbert bejelentette: folytatják pályafutásukat, és szeretnének részt venni a 2008-as pekingi olimpián. Annus szerint több tízmilliós veszteség érte őket az érmük elvétele mellett, és meg akarja még egyszer mutatni, milyen "tökös gyerek". büszke athéni teljesítményére. Nem titkolta, hibáztak, de semmit sem csinálna másként, és bízik abban, hogy a sporttal fonódik össze a neve nem a botrányokkal. Fazekas újra sportolónak érzi magát.
Tavaly augusztus huszonkettedikén Annus Adrián az athéni olimpián megnyerte a kalapácsvetést, rá egy napra Fazekas Róbert a diszkoszvetést. Fazekas azonban doppingvétséget követett el, mert nem tudott megfelelő mennyiségű vizeletet adni közvetlenül a verseny után, így meg sem kaphatta aranyérmét. Annust annak ellenére kötelezték újabb vizsgálatra, hogy már kétszer negatív eredményt produkált, és mivel a sportoló nem adott újabb mintát, az olimpia zárónapján elvették aranyérmét. (Szabály szerint az olimpia teljes ideje alatt rendelkezésre kell állni.)

Rögtönzött bemutatóedzés a dobópályán

A két sportoló a nemzetközi Sportdöntőbírósához (CAS) fordult, amelyik februárban meghallgatta őket, március közepén pedig érvényben maradt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábbi döntése, vagyis mindkét sportolót megfosztották első helyétől. Annusról azóta kevésszer lehetett hallani, Fazekas a Sztárboxban tűnt fel, de a korábbi birkózó olimpiai bajnok, és kick-boksz világbajnok Növényi Norberttől vereséget szenvedett.

Kedden egy órakor mindketten ismét kiálltak a nyilvánosság elé, és miután bejelentették, hogy edzőjükkel, Vida Józseffel a Haladás színeiben folytatják pályafutásukat - kétéves eltiltásuk 2006 szeptemberében jár le -, és ott szeretnének lenni a pekingi olimpián, rögtön egy bemutató edzést is tartottak a dobópályán.

Visszavonják perüket

A két versenyző bejelentette azt is, hogy a Magyar Atlétikai Szövetség elleni perüket visszavonják - a szövetség előbb Annust felmentette, majd két évre a nemzetközihez hasonlóan eltiltotta -, a Svájci Legfelsőbb Bíróságra beadott kérelmüknek pedig, amelyikben a CAS döntését támadják, formális jelentőséget tulajdonítanak.

"Újult erővel, és nagy kedvvel tekintek a munka elé, és az a cél vezérel, hogy 2008-ban olimpiai bajnok legyek" - mondta Fazekas Róbert. "Nehéz lesz a visszatérés, biztosan sokan megvető pillantásokat vetnek majd rám, de én vállalom a harcot. Szinte már bizsergett a tenyerem, annyira szerettem volna már a dobókörben lenni. Rengeteg erő van bennem, és ennek ki kell jönnie a gyakorlatoknál" - tette hozzá. Az Európa-bajnoki címvédő Fazekas egyébként már három hete konditerembe jár, igaz a kétmázsás fekvenyomást egyelőre még nem vállalja.

Újra sportolónak érzi magát Fazekas

Elismerte, közel négy hónapig depresszióközeli állapotban volt, úgy érezte a világ is ellene van, aztán ezen a lelkiállapoton fokozatosan felülemelkedett.

Fazekas újra sportolónak érzi magát, életében új időszámítás kezdődik, és a 2007-es oszakai vb-n szeretne jól szerepelni. Nagy riválisa, a litván Virgilijus Alekna a múlt héten véget ért helsinki világbajnokságon az olimpia után is nyert, hetven méter feletti dobással. "Legalább a második helyre jó lettem volna, ha részt vehetek a versenyen, mert a többi rivális meg sem közelítette a hetvenes határt" - érzékeltette az erőviszonyokat.

Schmitt Pál is biztatta Annust

"Nagyon sokáig vívódtam, kínlódtam, amíg én is a folytatás mellett határoztam, nekem jóval nehezebben ment a történtek feldolgozása, mint Robinak" - vallotta be Annus Adrián. "Mivel még most is kapok biztató leveleket, emaileket, és több sportvezető, köztük Schmitt Pál is ösztönzött, én pedig állok az újabb kihívások elé. Szeretném, ha a nevem a sporttal, nem pedig a botránnyal fonódna össze. Emellett azok az emberek, akik mindvégig kitartottak mellettem, bíztak bennem, igenis megérdemlik, hogy újabb sikereket szerezzek nekik. Szeretem az atlétikát, és azt hiszem, értek is hozzá" - jelentette ki.

A kalapácsvető meg akarja mutatni, milyen "tökös gyerek", és japán ellenfelét, a hazájában szeretné megverni. "Köztudott, hogy jelenleg nem a legjobb a viszonyom Murofusival. Ő azt mondta, hogy az olimpián a fair play győzött, hát meg akarom neki mutatni, hogy Oszakában én fogok, és akkor kíváncsi leszek, hogyan vélekedik" - nyilatkozott.

Higgadtabban viselkedne

Annus kifejtette, hogy nemcsak az aranyérmét vesztette el, hanem több tízmillió forintot is, de nem szokott számolgatni, fanyalogni, mert akkor az őrület határára sodródna. Sokat gondol a történtekre, viszont nem nézi vissza naponta a verseny felvételét, de lényegében semmit sem tenne másként. Azt azonban nem titkolta, higgadtabban viselkedne. "Biztos, hogy hibáztunk, de az vesse ránk az első követ, aki ilyen helyzetben mindig pontosan tudta volna, melyik a helyes lépés" - állította.

Megjegyezte, sok emberben csalódott, ám nem szeretne neveket említeni, azt sem árulta el, kire haragszik legjobban. "Ártani akartak nekünk, ártottak is, de soha nem tudjuk meg mi történt pontosan" - fogalmazott, utalva arra is, hogy ily módon még senkitől sem vettek el aranyérmet.

"Nem hagyják letolni magukat a pályról

Úgy gondolja, a közvélemény nem pártolt el mellőlük, és ő mindvégig őszinte volt. (A dobópályán pillanatnyilag is két kifeszített lepedő díszeleg, az egyikre azt írták a rajongók: bíznak bennük.) "Akármi is történt, büszke vagyok magamra, mert nyolcvan méter alatt egyik dobásom sem volt Athénban, egyetlen versenyen sem dobtam sorozatban ilyen kimagaslóan" - emlékezett vissza versenyére.

A két atléta edzője, Vida József már tavaly augusztusban, a botrányok után biztos volt a folytatásban. "Hittem, hogy nem hagyják magukat letolni a pályáról" - állapította meg.

Jobb fényben feltűnni

Annus és Fazekas közösen gratulált a múlt héten a tízpróbában bronzérmet szerző Zsivoczky Attilának, és bejelentésüket szándékosan időzítették az esemény után, nehogy az a vád érje őket: ismét ők akarnak előtérbe kerülni. "Remélhetőleg így jobb fényben tűnünk fel" - összegeztek.

Aztán bemelegítettek, dobtak néhányat, és a magyar szövetség ígérete szerint - erejéhez képest - támogatni fogja őket, hogy újra a csúcs közelébe kerüljenek. Pontosabban, hogy ott is maradjanak.