Leégett az olimpiai bajnok férfi kajaknégyes

2005.08.26. 13:37
Valamennyi ezerméteres döntőben lesz magyar hajó a zágrábi kajak-kenu világbajnokságon, csak az olimpiai címvédő férfi kajaknégyes vallott szégyenteljes kudarcot. Kammererék lényegében a féltávnál feladták a versenyt, végül az ismeretlen brazil egység is simán legyőzte őket.
A zágrábi kajak-kenu világbajnokságon péntek délelőtt az ezer méteres futamok középdöntőit rendezték meg, és a magyar érdekeltek közül a férfi kajanégyest leszámítva valamennyi egység magabiztos versenyzéssel került a szombati döntőkbe.

Vajda elsőként, a Benkő és Kökényék másodikként döntősök

Vajda Attila (elöl) és a legyőzött cseh világklasszis, Martin Doktor
Vajda Attila (elöl) és a legyőzött cseh világklasszis, Martin Doktor

Elsőként a július végi poznani Európa-bajnokságon ezüstérmes kajakos, Benkő Zoltán jutott a fináléba, hiszen futamában második lett a korábbi világbajnok ausztrál, Nathan Baggaley mögött. Az olimpiai bronzérmes kenus Vajda Attila remek hajrával két olimpiai bajnokot vert, a spanyol Cal és a cseh Martin Doktor személyében, így döntős tagsága nem lehetett kérdéses.

A férfi kajakpárosok mezőnyében a legutóbbi Eb-n második Kökény Roland, Kucsera Gábor párosnak esélye sem volt arra, hogy a hihetetlen tempóban közlekedő lengyeleket megelőzze, és mivel kicsit elmerevedtek a cél előtt, még a második helyre is vigyázniuk kellett. Ezt azonban megtették, így ők is éremesélyesként várják a szombati döntőt.

Magabiztos nők

Női egyesben Benedek Dalma, párosban a Janics Natasa, Kovács Katalin duó már korábban, csütörtökön biztosította a helyét, a kenus Kozmann György, Kolonics György egység is már rögtön az előfutamokból került a szombati döntőbe.

A négyesek között ugyanezt a bravúrt érte el a Balázs Gábor, Sáfrán Mátyás, Joób Márton és Kronecker Gábor alkotta kenu-, illetve a Paksy Tímea, Viski Erzsébet, Szabó Szilvia, Bóta Kinga összeállítású kajaknégyes.

Borzasztó állapotban a férfi kajaknégyes

Hogy a holnapi döntők közül valamennyiben ne legyen magyar hajó, arról az olimpiai bajnok férfi kajakcsapat - Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Storcz Botond, Horváth Gábor - tehetett. Ők annak ellenére, hogy a válogatókon védettséget élveztek, a poznani Európa-bajnokságon is látványosan formán kívül eveztek, és állapotuk nem javult péntekre sem.

Első zágrábi fellépésükkor, az előfutamban is méltatlanul szerepeltek, pénteken pedig egyenesen szégyenteljesen. Féltávnál már feladták a versenyt, mert összhang nélkül haladtak, így sétaevezésre váltottak, végül a sportággal még csak ismerkedő brazilok is befutottak eléjük.