Evezős-vb magyar arannyal

2005.09.04. 12:49
A Hirling Zsolt, Varga Tamás könnyűsúlyú kétpárevezős egység rajt-cél győzelmet aratva aranyérmet szerzett a japán Gifuban zajló világbajnokságon.

Az előző, 2003-as milánói vb-n hatodik, a tavalyi athéni olimpián pedig ötödik Hirling Zsolt, Varga Tamás könnyűsúlyú kétpárevezős egyértelműen éremért érkezett Japánba, a gifui vb-re idei jó formáját mutatta, hogy a Világkupa-sorozat három állomása közül kettőt megnyert, s ezzel összetettben is az élen végzett a sorozatban. A vb-n az elő- és a középfutamban is magabiztos teljesítményt nyújtottak, mindkét versenyt megnyerték és így jutottak el a legjobb hat közé.

A vasárnapi döntőben aztán ők és az ötkarikás játékokon éppen előttük végzett dán Mads Rasmussen és Rasmus Quist hajója rajtolt a legjobban, az athéni aranyérmes - időközben partnert váltott - lengyel Robert Sycz és a címvédő, de ezúttal szintén más társsal induló olasz Leonardo Pettinari gyengébben kezdett. A magyarok aztán minden ellenőrző pontnál elsőként haladtak át, s bár - egyedüliként - a dánok végig tartották velük a lépést, a célba is ők érkeztek először, így eddigi pályafutásuk legnagyobb sikerét aratták. Rasmussenék mögött a lengyelek végeztek a harmadik helyen.

Végig érezték, nyernek

A Hirling, Varga duó a magyar evezőssport történetének nyolcadik világbajnoki érmét gyűjtötte be, ez a harmadik arany.

"Beérett a fiúk egész éves munkája, nagyon örülünk ennek a szép sikernek" - mondta az MTI érdeklődésére Melis Zoltán szövetségi kapitány. "Azt tudtuk, hogy reálisan esélyük lehet a dobogóra, aztán az elő- és a középfutamban nyújtott teljesítményük alapján már reménykedtünk az aranyéremben, és szerencsére meg tudták valósítani azt, amit elterveztek. Rendkívül jó érzés, hogy a Haller, Pető páros után ismét van egy egységünk, amely a világ élvonalához tartozik."

Varga Tamás elmondta: a finálé során végig érezték, hogy ők fogják megnyerni a versenyt. "Csak arra kellett nagyon figyelnünk, hogy technikai hiba ne csússzon közbe. Az utolsó 500 méteren kizárólag erre összpontosítottunk, ugyanis ott volt a leghullámosabb a víz. A bennünket üldöző dánoknak jobban meggyűlt a baja a hullámokkal, lapátjaik tolla többször is visszacsapódott a vízről" - mondta a versenyző.