Agassi elbukta a US Open döntőjét

2005.09.12. 17:21
A svájci Roger Federer négy játszmában - 6:3, 2:6, 7:6, 6:1 arányban -, két óra húsz perc alatt verte a harmincöt esztendős amerikai André Agassit az amerikai nyílt teniszbajnokság döntőjében. Agassi a második és a harmadik szettben önmagát felülmúlva játszott, de összességében a címvédő ellen ez is kevés volt a ritka magas színvonalú fináléban.

Vasárnapról hétfőre virradó éjszaka játszották az amerikai nyílt teniszbajnokság férfi döntőjét. A fináléba a torna alatt a két legjobb formában teniszező játékos jutott, a világelső svájci Federer valamint a harmincöt éves amerikai André Agassi.

Federer: jó kezdés, jó hajrá

Agassi

Agassi most jutott be hatodszor a döntőbe, eddig kétszer nyert, legutóbb nagy küzdelemben honfitársát, Todd Martint verte. Emellett kétszer veszített Sampras és egyszer Edberg ellen, és ezúttal sem ő volt az esélyes, hanem a címvédő Federer, aki Wimbledonban is diadalmaskodott. Federer esélyeit az is növelte, hogy az előcsatározásokban Agassi három esetben is csak az ötödik szettben nyert, és gyaníthatóan sokat kivettek belőle a meccsek.

A huszonnégy éves Federer jól kezdett, az első szettet 6:3 arányban megnyerte, aztán gyökeres változás állt a játékba, mert Agassi nagyszerűen fogadott, rendkívül labdabiztos volt, a leglehetetlenebb labdákat is befutotta, és pontot érően fejezte be, végül 6:2-vel egyenlített.

A negyedik szettben már nem volt esélye az amerikainak

A harmadik szettben 3:2-es vezetésnél elvette ellenfele adogatójátékát, utána viszont a sajátját nem sikerült hoznia - akkor Federer játszott parádésan, és mindent elsöprően -, így a nagy esélyt elszalasztotta, a rövidítést pedig a svájci uralta, Agassi mindössze egy pontot ért el.

A negyedik játszmában egyértelműen Federer akarata érvényesült - a ritka magas színvonal ekkor esett valamelyest -, Agassi már fizikailag sem bírta a ritmust, és végül egy gémre futotta erejéből. Ennek ellenére sokkal jobban játszott, mint januári, ausztráliai meccsükön, amikor három játszmában "lelőtte" őt a svájci a legjobb nyolc között, igaz később az orosz Szafin őt is megverte. Federernek amúgy az volt a szezonban az egyetlen "keménypályás" veresége, emellett negyvenötször vonult le győztesen a pályáról.

Agassi többet keresett, mint az egész évben


André Agassi, Roger Federer

Federer hatodik Grand Slam győzelmét aratta, mostani sikere 1,1 millió dollárt ér, vagyis közel kétszázhúszmillió forintot. Agassi vereségével 775 ezer dollárra (154 millió ft) tett szert - többet mint ebben az idényben -, és eddig már harmincmillió dollárnál (5.95 milliárd ft) is többet keresett.

"Életem egyik legjobb döntőjét játszottam, ráadásul ez különösen kedves a számomra, hiszen Agassi ellen léphettem pályára itt, New Yorkban. Nem tudom, hogy csinálom, de a finálékban mindig sikerül a legjobb formámat hoznom" - nyilatkozta Federer, aki behozta a német Boris Beckert és a svéd Stefan Edberget a GS-elsőségek tekintetében.

Agassi: Federer a legjobb, akivel valaha is játszottam

A listán John McEnroe és Mats Wilander a következő két "célpontja" a bázeli születésű fiatalembernek, ám az újságírók érdeklődését a tőle megszokott szerénységgel hárította el: "Nem kéne ezekhez a játékosokhoz hasonlítani, hiszen hozzájuk képest csak egy kis süti vagyok".

"Mindig lehangoló a vereség, de ez van. Roger a legjobb, akivel karrierem során valaha is játszottam" - vélekedett Agassi. Hozzátette: "egyelőre kérdéses, mit hoz a következő a hónap, de szeretnék keményen dolgozni. Az elmúlt húsz évem gyakorlatilag ugyanazzal telik, ám valahányszor itt játszom, valósággal feltölt az a szeretet, amit a szurkolóktól kapok."