Armstrongot védi a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség

2005.09.12. 09:38
"Álljon elő bizonyítékokkal, vagy kérjen elnézést a L'Equipe" - írta pénteki közleményében a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI), amely szerint a francia lap indokai nem bizonyítják, hogy Lance Armstrong valóban doppingolt az 1999-es Tour de France-on.
Védelmébe vette a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) a doppingolással vádolt Lance Armstrongot, és bírálja a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnökét, Richard Poundot, valamint a botrányt kirobbantó L'Equipe című francia lapot.

A WADA-elnököt is bírálják


Lance Armstrong

"Nagyon sajnáljuk, hogy a WADA elnöke, Pound úr egy újságcikk alapján ítélkezett egy versenyző felett, és nem ismert minden tényt" - idézte az UCI közleményét a Reuters hírügynökség.

A francia lap a múlt hónapban azt írta, hogy Armstrong az első Tour de France-sikerekor, 1999-ben eritropoetint (EPO) használt. Ezt a hat éve levett minták újbóli ellenőrzésével vélték bizonyítani. Pound így reagált: "A kerékpársportban már nem lepődöm meg semmin. Az a laboratórium, amely ismét elemezte Armstrong mintáit, a világon a legjobbak közé tartozik, így nincs okom kételkedni az eredményben."

Ráadásul elmondta, olyan dokumentumokat látott, amely alapján világossá vált számára, a hétszeres Tour-bajnok csalt hat évvel ezelőtt.

Nem is biztos, hogy Armstrong mintáját ellenőriztették

A L'Equipe-írásnak ellentmond, hogy a labor vezetője szerint nem lehet kijelenteni, hogy Armstrong doppingolt, mivel a mintákat kódolva, név nélkül tárolják, és így képtelenség megjelölni a bűnösöket.

Az UCI pénteken felszólította a lapot: álljon elő a bizonyítékokkal, vagy hagyjon fel a célzott támadással, és kérjen elnézést az amerikai klasszistól.

A vádakat mindvégig határozottan visszautasító Armstrong üdvözölte, hogy a nemzetközi szövetség kiáll mellette.

Armstrong támogatja a vizsgálatot

"Örülök, hogy az UCI kivizsgálja az egész ügyet, mert egy valóban körültekintő eljárás leleplezi a francia lapot, és bebizonyítja, hogy soha sem szedtem tiltott teljesítményfokozó szert" - írta közleményében a sztár, aki ugyan idei hetedik Tour-győzelme után bejelentette visszavonulását, néhány napja viszont közölte, nem tartja kizártnak, hogy még egyszer indul a francia körversenyen. Leginkább azért, hogy választ adjon az őt csalással vádolóknak.

2015-ben is ellenőrizhetik az amerikai mintáit

Armstrong egyébként még az idei viadal előtt jelezte: a 2005-ben levett vizeletmintáit tíz évig tárolják, és ezeket utólag is lehet majd elemezni.