Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Armstrongot védi a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség

2005.09.12. 09:38
Kapcsolódó cikkek (1)
"Álljon elő bizonyítékokkal, vagy kérjen elnézést a L'Equipe" - írta pénteki közleményében a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI), amely szerint a francia lap indokai nem bizonyítják, hogy Lance Armstrong valóban doppingolt az 1999-es Tour de France-on.
Védelmébe vette a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) a doppingolással vádolt Lance Armstrongot, és bírálja a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnökét, Richard Poundot, valamint a botrányt kirobbantó L'Equipe című francia lapot.

A WADA-elnököt is bírálják


Lance Armstrong

"Nagyon sajnáljuk, hogy a WADA elnöke, Pound úr egy újságcikk alapján ítélkezett egy versenyző felett, és nem ismert minden tényt" - idézte az UCI közleményét a Reuters hírügynökség.

A francia lap a múlt hónapban azt írta, hogy Armstrong az első Tour de France-sikerekor, 1999-ben eritropoetint (EPO) használt. Ezt a hat éve levett minták újbóli ellenőrzésével vélték bizonyítani. Pound így reagált: "A kerékpársportban már nem lepődöm meg semmin. Az a laboratórium, amely ismét elemezte Armstrong mintáit, a világon a legjobbak közé tartozik, így nincs okom kételkedni az eredményben."

Ráadásul elmondta, olyan dokumentumokat látott, amely alapján világossá vált számára, a hétszeres Tour-bajnok csalt hat évvel ezelőtt.

Nem is biztos, hogy Armstrong mintáját ellenőriztették

A L'Equipe-írásnak ellentmond, hogy a labor vezetője szerint nem lehet kijelenteni, hogy Armstrong doppingolt, mivel a mintákat kódolva, név nélkül tárolják, és így képtelenség megjelölni a bűnösöket.

Az UCI pénteken felszólította a lapot: álljon elő a bizonyítékokkal, vagy hagyjon fel a célzott támadással, és kérjen elnézést az amerikai klasszistól.

A vádakat mindvégig határozottan visszautasító Armstrong üdvözölte, hogy a nemzetközi szövetség kiáll mellette.

Armstrong támogatja a vizsgálatot

"Örülök, hogy az UCI kivizsgálja az egész ügyet, mert egy valóban körültekintő eljárás leleplezi a francia lapot, és bebizonyítja, hogy soha sem szedtem tiltott teljesítményfokozó szert" - írta közleményében a sztár, aki ugyan idei hetedik Tour-győzelme után bejelentette visszavonulását, néhány napja viszont közölte, nem tartja kizártnak, hogy még egyszer indul a francia körversenyen. Leginkább azért, hogy választ adjon az őt csalással vádolóknak.

2015-ben is ellenőrizhetik az amerikai mintáit

Armstrong egyébként még az idei viadal előtt jelezte: a 2005-ben levett vizeletmintáit tíz évig tárolják, és ezeket utólag is lehet majd elemezni.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.