Talmácsi jövőre a 250 kcm-es kategóriában indul

2005.09.14. 16:51
Idei remek teljesítményével meggyőzte a szakembereket Talmácsi Gábor: jövőre egy kategóriával feljebb, a 250 kcm-esek között szerepelhet. A KTM-től kapott szerződést már aláírta, és Katarban odakerül az osztrák cég vezetőinek neve is.
Talmácsi Gábor, a KTM magyar versenyzője jövőre feljebb lép: a 125 kcm-es kategória helyett a 250-esek között rajtol a gyorsaságimotoros világbajnokságon. Az Indexnek Talmácsi menedzsere, Stefano Favaro megerősítette: a motoros már aláírta a szerződést, a végleges megállapodásra az osztrák csapattal az október 1-i, katari futamon kerül sor.

Talma neve már rajta van a papírokon

"A KTM nemrég elküldte nekünk a szerződésajánlatát, amit Gábor már alá is írt. A megállapodásról már csak a KTM-vezetők szignója hiányzik, de hamarosan az is odakerül - árulta el Favaro. - Talma vitte magával a papírokat Japánba, de az utolsó tollvonás valószínűleg Katarban következik, ott találkozik majd a KTM főnökeivel".

Stefano Favaro évtizedek óta a motorsportban van - Ayrton Sennával is dolgozott együtt -, ezért nem szeretne semmit elkiabálni: "Én olyan üzletember vagyok, aki csak a meglévő dolgokat veszi biztosra, ezért akkor nyugszom meg, amikor a kezemben lesznek a papírok mindenkinek a kézjegyével ellátva".

A Japán GP programja
A motegi pálya hossza 4801 m, amelyet 14 (6 bal- és 8 jobb-) kanyarral nehezítettek meg. Pénteken és szombaton az időmérő edzéseket rendezik meg, a GP-re vasárnap kerül sor. A MotoGP-ben csak egy kvalifikáció lesz, szombaton. A 125 kcm-esek 21, a 250-esek 23, míg a MotoGP-ben 24 kört tesznek meg a vasárnapi futamon.
A legkisebb kategória versenye magyar idő szerint vasárnap hajnali 4 órakor kezdődik, ezt követően a 250 kcm-esek (5:15 ó) futamát, majd a MotoGP-t (6:45 ó) bonyolítják le.

A vb-cím a célja

Mivel a kontraktus a KTM-től érkezett Talmához, szinte biztosan nem lesz semmi probléma. A menedzser elmondta, "Talmácsi jelenlegi 125-ös szerződésében már benne volt, ha ő lesz idén a legjobb KTM-pilóta a nyolcadliteres kategóriában, jövőre mindenképp a cég 250-es csapatába kerül, de felgyorsultak az események, mert mindenképp szerettünk volna az istállónál maradni".

A magyar motoros, aki a 125 kcm-esek között, hat futammal a zárás előtt, a harmadik helyet foglalja el a vb-pontversenyben, már javában készül a hétvégi, idei 12. futamára, a Motegiben rendezendő Japán Nagydíjra.

Brno után javítana

"Minden rendben van, már alig várom, hogy újra a motorra üljek és versenyezhessek" - nyilatkozta Talmácsi az MTI-nek, miután megérkezett a távol-keleti szigetországba.

A magyar motoros, aki az idén robbant be a közvetlen élvonalba, a legutóbbi viadalon nem úgy szerepelt ahogy várta, és a csehországi futamra kilátogató közel húszezer magyar szurkoló kissé csalódottan távozott Brnóból. Talmácsi az ötödik helyről rajtolva, végig műszaki hibákkal küszködött és csak a kilencedik lett, de az összetett pontversenyben így is sikerült megőriznie a harmadik helyét.

Idén eddig két futamgyőzelem

Talmácsi az idén nagyszerű eredményekkel rukkolt elő: pályafutása első sikerét aratta Mugellóban, amikor megnyerte az Olasz Nagydíjat, majd Assenben a Holland GP-n is felülmúlhatatlan volt. Vezette a pontversenyt, és jelenleg 120 ponttal a harmadik helyet foglalja el.

A 125 kcm-es pontverseny állása (még hat futam van hátra):
1. Lüthi 144 pont, 2. Kallio 136, 3. TALMÁCSI 120, 4. Simoncelli 117, 5. Pasini (olasz, Aprilia) 100, 6. Lai 98, ...25. TÓTH 7