Halálos baleset a brit ralin

2005.09.18. 22:29
Az észt Märtin autójának jobb oldala egy kanyarban olyan sebességgel vágódott egy út menti fának, hogy a navigátor brit Michael Park belehalt sérüléseibe.
Az észt Markko Märtin fának rohant a Brit-rali 15. gyorsasági szakaszán, a világbajnokság 12. futamán. Az autó nagy sebességgel haladt, amikor a jobb oldalával vágódott az út menti fának, ott, ahol a navigátor, a brit Michael Park ült.

Közvetlenül a baleset után a szervezők úgy nyilatkoztak, Park súlyos sérülést szenvedett. Később azonban kiderült, a 39 esztendős brit sérülése olyan súlyos volt, hogy a kiérkező mentősök már nem tudták megmenteni az életét.

A Peugeot kormányánál ülő Märtin nem sérült meg a balesetben. A viadalt természetesen nem folytatták. A Brit-raliból még két gyorsasági rész van hátra, továbbra is a címvédő francia Sebastien Loeb vezet.

Michael Park a legnagyobb brit pilótákkal dolgozott együtt, olyan kivállóságok partnere volt, mint Richard Burns és Colin McRae. Igazi áttörést karrierjében az hozta, amikor az észt pilótával társult. A páros Toyota Corollában kezdte, majd egy évig a Subaru autóival versenyzett, végül a Ford hozta meg számukra az igazi sikereket. Az idén Peugeot-val versenyeztek. Markko Märtint az egyik legtapasztaltabb versenyzők egyikének tartják a sportágban.

A sportág legnagyobbjai fejezték ki együttérzésüket Michael Park halála miatt. A Ford-csapat főnöke, Malcolm Wilson volt az egyik legközelebbi munkatársa a szerencsétlenül járt pilótának. Wilson az egész csapat nevében együttérzését fejezte ki Park családjának - feleségének, Marie-nek, és két gyermekének, Williamnek és Victoriának. "A tragédia sokkolt mindannyiunkat és hosszú időnek kell eltelni, míg feldolgozzuk" - fogalmazott a Ford-csapat vezetője.