Sport-Oscarra is jelölhetik vb-aranya után

2005.09.20. 16:37
A szeptemberben világbajnoki címet nyerő hetvenhárom kilós cselgáncsozó, Braun Ákos egy éve még a visszavonulással foglalkozott, most viszont már csak előre tervez. Az idén Eb-aranyat is szerző paksi dzsúdósnak korábbról egyetlen érme sem volt. Edzője, Hangyási László szerint kitartásának köszönheti sikereit a jövőre programozó matematikusi diplomát szerző versenyző.

A tavalyi olimpia előtti utolsó kvalifikációs versenyen is volt esélye a hetvenhárom kilós dzsúdósnak, Braun Ákosnak, hogy kivívja az athéni részvételt, de végül lemaradt róla. Braun ekkor komolyan foglalkozott a visszavonulás gondolatával, mégis folytatta.

Zsebből jutalmazták a bajnokot

"Nem terveztem előre, hogy az Eb-n és a vb-n is elindulok, lépésről lépésre haladtunk előre, ott voltam az Universiadén, a Világkupákon, végül az Európa-bajnokságon és a vb-n is. Engem már a rotterdami Eb-arany is kárpótolt, a vb-elsőségre már nem is számítottam. Az elsőnek örültem jobban - akkor elhittem, hogy sebezhetetlen vagyok -, de természetesen a másodikra vagyok büszkébb, még ha a vb-n gyengébb formában is voltam" - mondta az Indexnek Braun.

A huszonhét éves bajnokot kedden hivatalosan is köszöntötték és a hazai szövetség gazdasági alelnöke, a sportág egyik legnagyobb mecénása, Horváth Zoltán "zsebből" megjutalmazta. Azt azonban nem árulták el, mekkora összeget kapott Braun, az ellenben biztosra vehető, a mínuszban lévő szövetségtől semmire sem számíthat.

A meccs végén is tudatos akciót hajtott végre

Az Atomerőmű SE versenyzője jelenleg minimálbérből él, és reményei szerint jövőre szerez programozó matematikusi diplomát.

Sikerének titkáról úgy vélekedik, hogy talán lazább lett, már nem gondolkodott folyamatosan azon, mi lesz, ha nem sikerül nyernie a következő meccsén. "Azt hiszem, fejben érettebb és jobb vagyok, mint korábban, ennek is köszönhető, hogy a román Basteával szemben az utolsó másodpercekben is tudatos támadásra törekedtem, nemcsak arra, hogy hajtsam és fárasszam - ismerte el, egyben azt is, az elődöntőbeli volt a legkeményebb meccse.

Eddig csak vásároltam, most már főzni is tudtam belőle

Braun mindvégig szem előtt tartotta edzője mondását, miszerint: ha folyamatosan beleteszel a kosárba, akkor abból előbb-utóbb ki is lehet venni. "Most beérett a munka gyümölcse, eddig csak vásároltam, most végre főzni is tudtam belőle" - értékelt. Hozzátette, idegesítette valamelyest, hogy huszonhét évet kellett várnia az áttörésre, mert mindenki azért harcol, hogy sikeres legyen.

Az edzői tekintély is kellett
Braun Ákos klubjának vezetőedzője, Hangyási László így értékelte tanítványát: "Mindig is tudtuk, hogy kiválóak a képességei, hiszen a világ legjobbjait már képes volt alkalomadtán legyőzni, ugyanazon a napon viszont nem. Mindig is bíztunk benne, hogy ez előbb-utóbb összejön. Megtörtént, mert az eszével, a mozgáskultúrájával, és nem utolsósorban a kitartásával sohasem adódtak gondok. Tavaly óta szerencsére felépítette magát. Akkor a kvalifikációs sorozat miatt egyszerűen nem volt lehetőség arra, hogy azt mondjam neki: hagyj ki néhány versenyt, rendezd a gondolataidat, mert akkor eleve nem juthatott volna ki az olimpiára. Most tudott pihenni, helyre tette képességeit, de be kell vallanom, a tekintélyemet egy kissé latba kellett vetnem, hogy folytassa a sportágat, és ne vonuljon vissza.

Nem tagadta, mostanában rendre az olimpiai sikerességét firtatják, de ő szeretne reálisan és higgadtan gondolkodni, és ő csak szerényen úgy felelt: "az még nagyon messze van." Úgy hiszi, végre törlesztett valamennyit azoknak, akik eddig bíztak benne, és az önbizalmának jót tehet a két győzelem, de egyelőre még nem foglalkoztatja, hogy jó eséllyel pályázik az Év Sportolója címre.

Braun Eb-aranyat ígér az olimpiai bajnok Atom Antinak

Emellett a sport Oscar-díj jelölőinek a figyelmét is felkeltheti Braun idei teljesítménye, hiszen az elmúlt huszonöt évben még senkinek sem sikerült az egyik legkiegyensúlyozottabb és legnépesebb súlycsoportban - egy naptári évben - mindkét világversenyt megnyernie. Braunt az "Év felfedezettje" kategóriában jelölhetik, annál is inkább, mert neki még ifjúsági érmei sincsenek. (Tavaly az "Év visszatérői" között kapott szavazatot a koreai olimpiai bajnok, Li Von Hi.)

A paksi sportolónak kevés ideje volt az ünneplésre, mert már készülhet a magyar bajnokságra, illetve az október huszonkettediki debreceni csapat Európa-bajnokságra, amelyiken ígérete szerint Kovács Antalnak megnyerik első Eb-aranyát. Kovács a sportág első magyar olimpiai bajnoka, és nem mellékesen szobatársa Braunnak, a kontinensen még nem lett a legjobb. Emellett Kovácstól származik az a mondat: "ha nem kap Pakson tűzijátékot Ákos, akkor elköltözöm." Kapott, így marad.