Elemér
5 °C
16 °C

Szlovákiában kapott emléktáblát a magyar olimpiai bajnok

2005.09.23. 10:00
Két éve még szlovákként könyvelte el a Szlovák Olimpiai Bizottság a kétszeres olimpiai bajnok magyar gyorsúszót, Halmay Zoltánt. Később elismerték "tévedésüket", pár napja háromnyelvű emléktáblát kapott a cseh határ közeli Magasfaluban, de ezen nem tüntették fel származását.
Kisebb sportdiplomácia botrány kerekedett 2003 nyarára abból, hogy a Szlovák Olimpiai Bizottság négy magyar olimpiai érmest - köztük két bajnokot, az 1904-ben úszásban aranyérmes Halmay Zoltánt és 1912-ben győztes sportlövő Prokopp Sándort - kiadványában szlovákként tüntetett fel. A Magyar Olimpiai Bizottság azonnal tiltakozott, hiszen a versenyzőket a hazai szervezet nevezte, bár az igaz, hogy a Monarchia állampolgáraként született valamennyi sportoló.

Magyarok nélkül adták át Halmay tábláját

A szlovákok hamarosan helyesbítettek, tavaly az első magyar olimpikonnak, a futásban 1896-ban bronzérmes, Garamvezekényen született Szokoly Alajosnak emeltek emléktáblát Ipolyságon (Sahy), idén pedig Halmay kapott egyet Magasfaluban, jelenlegi nevén: Vysoka pri Moravén. Pillanatnyilag nincs magyar lakosa a cseh határhoz közel eső falunak.

#alt#
A megemlékező szöveg (Fotó: Barthos Zoltán)
Igaz, ennek átadásán nem lehetett ott egyetlen magyar sportvezető sem, mert mindössze pár nappal az esemény előtt értesítették őket, holott eleve az ő ötletük volt az emléktábla létrehozása. Ráadásként a századik évforduló is csúszott egyet.

Nem szobor, emléktábla

A szombathelyi Halmay Zoltán Olimpiai és Hagyományőrző Egyesület elnöke, dr. Horváth Vilmos arról tájékoztatta az Indexet, hogy szobor avatásáról volt egy éve szó. "A művész úgy akarta megformálni a kétszeres olimpiai bajnok úszó Halmayt, amikor épp ugrik a vízbe, de ez végül pénzügyi okok miatt nem valósult meg, pedig mi vállaltuk, hogy szerény lehetőségeink ellenére még pénzzel is segítjük ezt a kezdeményezést" - mondta Horváth, aki szerint mindenképpen örülni kell az emléktáblának, és pozitívan kell hozzá viszonyulni.

Horváth csak azt furcsállta, hogy pár nappal a szeptember tizedikei esemény előtt kapott csupán emailben meghívót. Az is elgondolkodtató, hogy az egyébként magyar nyelvű szövegben nem tesznek utalást Halmay Zoltán nemzetiségére.

#alt#
Halmay arcképe (Fotó: Barthos Zoltán)
A tervek szerint jövőre Halmay születésének százhuszonötödik és halálának ötvenedik évfordulóján az egyesület is méltóképpen ünnepelni akar.

A bajnok a Morvában tanult meg úszni

A kiváló gyorsúszó a Morvában tanult meg úszni, de csupán nyolc évig élt Magasfaluban, azon belül a Dubrava tanyán, később édesapja - uradalmi intézőként - elkerült a településről, ahová fia is követte. A bajnok hetvenöt éves korában, Budapesten halt meg, két aranyérme mellett négy ezüstöt és egy bronzot is nyert.

Az emléktábla szövege
1881. június 16-án ebben a községben született Halmaj Zoltán. 1904-ben falunk szülötte két olimpiai aranyérmet szerzett úszásban. Halmaj Zoltán a St. Louis-i III. olimpiai játékokon szerzett sikerei századik évfordulójára a Szlovák Olimpiai Bizottság és Vysoka pri Morave község.

(Az utolsó mondatból hiányzik az állítmány.)

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Olaszorszag

Toszkánától Umbriáig.