Perel a csalással vádolt súlyemelõ-kapitány

2005.09.27. 13:41
A Magyar Súlyemelõ Szövetség (MSSZ) szombaton lemondott elnöke, Komáromi Lajos szerint a kapitány, Imrõ Dezsõ adott vizeletet Athénban versenyzõje, az ezüstérmes Gyurkovics Ferenc helyett, aki emiatt bukott meg, és mutatták ki nála az oxandrolont. Komáromi azt sem titkolta, az olimpián még az elnöki posztot betöltõ Dolovai Tamás fenyegette meg õt. A megvádoltak jogi úton keresik igazukat.
"Gyurkovics helyett a szövetségi kapitány, Imrõ Dezsõ adott vizeletet Athénban" - állította a súlyemelõk lemondott elnöke, Komáromi Lajos a kedd reggeli Nap-keltében. Gyurkovics az olimpián ezüstérmet szerzett szerdán, de pénteken elvették tõle, mert vizeletében oxandrolont találtak. Komáromi logikájából könnyen kikövetkeztethetõ, Imrõ Dezsõ élt olyan szerrel, amelyik oxandrolont tartalmazott.

Imrõnek függõben van a hárommilliója

Imrõ az Indexnek az ügy kapcsán úgy reagált: megteszi a szükséges lépéseket, már konzultált ügyvédjével, és a jogi lépésektõl sem riad vissza. Komáromi azt állítja, hogy magnófelvételt készített beszélgetésükrõl, és ha kell, akkor a bíróság elõtt ezt közzéteszi. Ha nem blöffölt, ezt feltehetõen meg is kell tennie.

Az Athén után lemondott kapitány kérdésünkre elmondta, hogy a negyedik helyezett versenyzõje, Varga Viktória után törvényileg járó hárommillió forintos jutalmat nem kapta kézhez a Nemzeti Sporthivataltól (NSH). Komáromi vádjai után pedig még nehezebb helyzetbe került, és elõbb-utóbb rá lesz kényszerítve, hogy elmondja, amit tud.

A régi elnök kivonja magát a sárdobálásból

A szombaton lemondott Komáromi Lajos azt is elmondta, hogy õt a korábbi, Athénban még regnáló elnök, Dolovai Tamás fenyegette meg. Az érintett így reagált az MTI-nek: "Magánemberként ma már nincs közöm a súlyemeléshez, a március tizenkilencediki választáson nem jelöltettem magam az elnöki posztra. A sárdobálásban nem óhajtok részt venni, igazamat jogi úton fogom megvédeni."

Akár két újabb per is indulhat tehát, de még az a verzió sem dõlt meg cáfolhatatlanul, hogy manipulálták a vizeleteket, és a vizeletben oldódó oxandrolon késõbb került beléjük.

A Komáromi által hétfõre ígért leleplezéstõl visszalépett Gyurkovicsot ugyanakkor "egy igen magas rangú sportvezetõ" fenyegette meg, hogy tárja fel az igazságot, különben a második doppingvizsgálata is potzitív lesz, és akkor örökös eltiltás fenyegeti. Gyurkovics nem árulta el,ki volt a zsaroló és azonnal bejelentette pályafutása befejezését.