Bordarepedéssel nyert vb-ezüstöt Sastin

2005.09.29. 21:25
Sastin Mariann ezüstérmes lett az ötvenkilenc kilós súlycsoportban, miután a döntőben simán kikapott a japán Soda Ajakótól a budapesti birkózó-világbajnokságon. Ez az érem sporttörténeti, hiszen a női birkózók még sohasem végeztek vb-dobogón. Csütörtökön mindhárom aranyérem Japánba került.
A magyar birkózónők közül az ötvenkilenc kilós Sastion Marianntól várta a szakvezetés a legtöbbet, aki ennek eleget is tett, még akkor is, ha némileg döcögősen indult számára a versenynap.

Az elődöntőben tizennégy pontot ért el

Az osztrák Stephanie Maierhofer ellen mindkét menetet nagy küzdelemben - egyaránt 2-1-re - nyerte. Aztán a lengyel Anna Zwirydowskával szemben az első menetet elbukta, a másodikban pedig igen közel került a kieséshez, de pár másodperccel a vége előtt egy nagyszerű kontraakcióval a maga javára fordította az állást. A harmadik két percben egy pont döntött, de az a magyar versenyző neve mellé került.

Az amerikai Sally Roberts ellen már a döntőbe jutás volt a tét, és ekkor megcsillantotta kivételes képességeit Sastin. Miután gyorsan négypontos hátrányba került, nem tört meg, látványosan és energikusan birkózott, és előbb egyenlített, majd 7-4-re megnyerte a meccset. A második menetben hasonló elánnal lépett szőnyegre, hét pontot, az amerikai ugyan kiválóan hajrázott, de Sastin egy pontot megőrzött tetemesnek mondható előnyéből, így döntős lett.

Sastinnalk esélye sem volt a döntőben

A finálé első perce az ismerkedés jegyében telt, majd a huszonkét éves csepeli versenyző indított akciót, de az 1999-ben világbajnok riválisa befogta a bal kezét, s ezzel földre vitte, végül meg is pörgette. A hárompontos hátrány nem vette el Sastin kedvét, ment előre, de Soda ugyanazzal a fogással ismét a szőnyegre kényszerítette a hazai közönség támogatását élvező ellenfelét, így 4-0-ra megnyerte a nyitómenetet.

Sastin a folytatásban sem találta az ellenszert a világklasszis japán birkózóval szemben: Soda ismét befogta a karját, ledöntötte őt, ráadásul tusveszélyes helyzetbe került, de abból nagyon ügyesen kifordult. Ennek ellenére idő előtt lett vége a mérkőzésnek, mert Soda ismét "leteremtette" a két évvel ezelőtti vb-n negyedik magyar vetélytársát, s egy pörgetéssel 6-0-ás előnyre tett szert, ami 1:21 percnél a menet, egyben a döntő befejezését jelentette.

Japán fölény a csütörtöki versenynapon

Sastinnak nincs oka a szégyenkezésre, ugyanis a magyar birkózósport történetének első női vb-érmét szerezte meg, ráadásul Vatai László szövetségi kapitány szerint a döntőben bordarepedéssel lépett szőnyegre. A sérülést az elődöntőben szerezte.

Az 55 kilós súlycsoportban a címvédő, egyben olimpiai bajnok japán Josida Szaori, míg a 63 kilósok között honfitársa, a szintén címvédő és ötkarikás aranyérmes Icso Kaori diadalmaskodott.