'Aján bevitt az erdőbe'

2005.10.03. 15:11
Aján Tamás, a MOB főtitkára, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöke először és utoljára volt hajlandó megszólalni az athéni olimpián történt, súlyemelőket érintő doppingügyekben. A magyar szövetség múlt héten lemondott elnöke szerint azonban nem ez lenne a helyes lépés a sportdiplomata részéről. Komáromi Lajos állítja, Aján nyomására akarta az IWF-elnöknek megfelelő verziót előadni az olimpián történtekről.
Az athéni játékokon kirobbant és az elmúlt napokban újra terítékre került magyar súlyemelő doppingbotránnyal összefüggésben néhányan ismét kulcsszereplőként tüntették fel Aján Tamást, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) magyar elnökét. A sportvezető, aki a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára is, erre reagálva az MTI-nek adott nyilatkozatában azt mondta, 1983 óta nincs köze a Magyar Súlyemelő Szövetségben (MSSZ) történtekhez, és mindaz, ami ebben a kérdésben történt-történik, kizárólagosan a hazai szövetség belügye.

Először és utoljára

"Határozottan kijelentem, hogy ez az első és utolsó alkalom, amikor megnyilvánulok ebben a kérdésben, s teszem ezt most azért, mert az elmúlt napokban, a magyarországi sajtótermékekben, olyan színben tüntették fel a nevem, amely nemcsak személyemnek, hanem a 110 éves Magyar Olimpiai Bizottságnak és a teljes magyar sportnak is árt" - mondta a magas rangú sportdiplomata.

Szerdahelyi újabb feljelentése
Az súlyemelők athéni doppingügyeivel kapcsolatban Szerdahelyi Szabolcs, a sportegyesületek egykori vezetőorvosa feljelentést tett Gyurkovics, Imrő Dezső volt szövetségi kapitány és Bökfi János, a válogatott volt edzője ellen jelentős kárt okozó csalás bűntettének kísérlete miatt. Szerdahelyi tavaly szeptemberben ugyancsak feljelentést tett az olimpiai aranyérmétől doppingolás miatt megfosztott kalapácsvető Annus Adrián ellen, de a Szombathelyi Rendőrkapitányság vizsgálati osztálya elutasította beadványát.
Aján elmondása szerint szeptember közepén találkozott a szövetség újonnan választott elnökségével, ahol azt kérte Komáromi Lajos elnöktől, legyen rend a sportágban és mihamarabb zárják le az athéni doppingügyeket. "Ezen a beszélgetésen nem helyeztem nyomás alá a magyar szövetség elnökét, nem zsaroltam meg senkit és nem tettem említést semmilyen doppingszerről, így oxandrolonról sem" - mondta Aján, akinek a neve sokszor elhangzik azon a hangfelvételen, amelyen Komáromi megpróbálja rávenni az Athénban ezüstérmétől megfosztott Gyurkovics Ferencet, álljon ki vele együtt a nyilvánosság elé, és adja elő igazságként az Aján Tamás által "megrendelt" verziót. Ellenben Aján szerint, miután beszélt az MSSZ-elnökkel, a múlt szombaton lemondott Komáromi úgy állt fel az asztaltól, minél hamarabb rendet tesz. A MOB-alelnök szerint azonban ebben egyes, a sportágon már kívül álló, de a szálakat a háttérből mozgató személyek megakadályozták őt.

"Mi közöm három ember beszélgetéséhez?"

"Egyfelől megdöbbentett, hogy valaki, vagy valakik ilyen módszerhez folyamodtak, másfelől nem tudok mit kezdeni ezzel a hangfelvétellel. Három ember beszélget, mégis milyen következtetéseket kellene ebből levonnom?" - mondta Aján a hangfelvételre utalva.

A sportdiplomata neve többször is szerepel a felvételen, és sajnálatosnak tartja, hogy az újságok a beszélgetés egyes részleteit nem közölték, őt mégis lemondásra szólítják fel. "Az ominózus mondatokban Komáromi Lajos azt mondja, hogy nekem semmi közöm nincsen az egész ügyhöz. A magyar sajtóban arról is írnak, hogy megfenyegettem a hazai súlyemelő-szövetséget, ez nem igaz. Szintén hazugság, hogy az én nyomásomra tartott volna sajtótájékoztatót az MSSZ. Aki azzal a felvetéssel áll elő, hogy Gyurkovics Ferencet megfenyegettem, szintén nem mond igazat, hiszen vele idén tavasz óta semmilyen formában nem beszéltem."

Miért nem vállalják a génvizsgálatot?

Ugyanakkor azon csodálkozik, hogy az Ábrahám Attila és az általa vezetett Nemzeti Sporthivatal (NSH) által ingyenesen felajánlott géntérkép elkészítésének lehetőségével a mai napig egyik érintett sem élt. "Érdekes tény az is, hogy az Athénban szereplő nyolc magyar súlyemelő közül hét bejelentette aktív sportpályafutásának befejezését, az egyetlen kivétel Krutzler Eszter, aki anyai örömök elé néz."

A hét végén ünnepelte fennállásának 110. évfordulóját a Magyar Olimpiai Bizottság, s a testület vendége volt Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke. Mint azt Aján Tamás elmondta, a sajnálatos doppingügy is szóba került a közte és Rogge között folytatott beszélgetésen. A NOB elnöke maximális támogatásáról biztosította mind a Magyar Olimpiai Bizottságot, mind pedig személyét.

Komáromit csőbe húzták

A MOB alelnöke többször is megnevezi Komáromi Lajost, a súlyemelők lemondott elnökét, aki a hétfő reggeli Nap-keltében reagált az őt ért vádakra. Komáromi megfogadta, hogy a MOB ünnepsége alatt nem nyilatkozik, azonban Aján Tamás megnyilvánulása miatt - melyben azt mondta, először és utoljára beszél a doppingügyekről - úgy döntött, beszél.

Szerinte Aján többször is valótlanságot állít, hiszen nem csak egy alkalommal beszéltek, személyesen kétszer is találkoztak, az elmúlt időben pedig legalább tízszer hívta a MOB alelnökét, hogy segítsen az ügyek tisztázásában, hiszen a súlyemelők között komoly szava van.

Elmondása szerint Aján javasolta azt a sajtótájékoztatót, melyen Komáromi és Gyurkovics tisztázhatná magát. Az IWF elnöke szerint ki kellett volna állni a közvélemény elé, majd Komárominak forgatókönyvet adtak, hogy az abban leírtak szerint vezesse a tájékoztatót, különben "veheti a kalapját".

Miért kell erőltetni az oxandrolont?

Komáromi az "idegesíti" csak, hogy Aján miért azt a verziót "erőltette", amelyben az oxandrolon nevű szer okozta a súlyemelők lebukását (ezt miutatták ki Gyurkovics szervezetében is). Aján Tamás egy tavaszi sajtóbeszélgetésen árulta el, hogy a súlyemelők vesztét az okozta, hogy a helyettük vizeletet adó szövetségi kapitány, Imrő Dezső és az edző, Bökfi János vette be az oxandrolont.

"Aján Tamás alaposan bevitt az erdőbe" - utalt Komáromi arra, hogy Aján, aki az egészet kitalálta, most magára hagyta.

Leülne Ajánnal együtt is

Komáromi Lajos részletesen beszámolt a jelenleg az IWF sajtófőnökeként dolgozó rádiós, Lantos Gábor szerepéről is, a sportvezető szerint az újságíró volt az, aki részletes tanácsokkal látta el őt, listát küldött neki a meghívandók neveivel. A lemondott súlyemelő-elnök felidézte Aján Tamás szavait is, aki azzal bíztatta őt, nem lesz gondja a tájékoztató megszervezésével, abban majd ő segít. Az MTI megkeresésére Lantos Gábor IWF-sajtószóvivői minőségében ekként fogalmazott: "A személyemmel kapcsolatban a Napkelte adásában elhangzott észrevételekre, felvetésekre sem most, sem máskor nem kívánok reagálni."

Az állításait több faxüzenettel is bizonyító volt MSSZ-elnök azt is hangsúlyozta, maga is előállt volna a leleplezéssel, mert az érintettek elmondták neki, mi történt Athénban. Zárásként azt mondta, le szeretne ülni a Nap-kelte meghívásait rendszeresen visszautasító Aján Tamással együtt, hogy a kamerák előtt tisztázzák az eltérő állításokat.