Talmácsi szakíthat a KTM-mel

2005.10.05. 15:29
Nem aggódik Talmácsi Gábor motoros jövője miatt Stefano Favaro, a pilóta menedzsere. Jelenlegi istállója, a KTM ugyan megharagudott rá a katarban történtek miatt, de máris kapott ajánlatokat más csapatoktól. Favaro jövő csütörtökön tárgyal a KTM-főnökkel, és ha úgy látja jónak, Talmácsi otthagyhatja az osztrák teamet.
Nem örült Talmácsi Gábor katari győzelmének csapatfőnöke, Harald Bartol. A KTM-pilóta ugyanis az utolsó egyenesben megelőzte csapattársát, Mika Kalliót a vasárnapi futamon, aki így öt pontot elveszített a vb-küzdelemben: a Hondával futó Thomas Lüthi ellen hét pont helyett kettővel vezet. Az összetett-harmadik Talmácsinak 45 pont a lemaradása. (A maradék három nagydíjon maximum 75 egységet lehet szerezni.)

Nem lehetett egyértelmű a csapatutasítás

Bartol állítja, Talmácsi nem tartotta be utasítását, vagyis hogy segítse Kalliót a versenyben. A motoros azt mondja, megtette, amit kértek tőle, de a csapattaktika szerinte értelmetlenné vált, mert ők ketten elöl mentek, míg Lüthi sokkal lemaradva csak hatodikként követte őket. Ezért nem fogta vissza a motorját a célegyenesben.

A nagydíj leintése után sokféle információ érkezett a helyszínről, melyek szerint a magyar pilótát leszidták, a szerelők szóba sem álltak vele, sőt, az olasz RAI televízió arról tudósított, hogy a KTM felbontja nemrég meghosszabbított szerződését.

Kétféle sztori létezik

Talmácsi Gábor

"A szituáció olyan, mint egy házáspárnál, összevesztek, de még nem váltak el" - cáfolta a szakítást az Indexnek Stefano Favaro, Talmácsi Gábor menedzsere.

A versenyző olasz pártfogója még hazánkban tartózkodik, de hamarosan a következő nagydíj helyszínére, Ausztráliába utazik, hogy tisztázza a helyzetet mind Talmával, mind Bartollal.

"Jövő csütörtökön leülünk Gáborral, illetve a csapatfőnökkel hármasban, és megbeszéljük, mit tegyünk" - mondta Favaro, aki bízik védence igazában, de a másik felet is meg akarja hallgatni. - "Gábor elmesélte nekem a történteket, én hiszek neki, de a KTM csapatmenedzsere egy másfajta históriáról tájékoztatott".

"Lehet, hogy mi állunk föl"

Favaro pontosan nem árulta el, mi volt a különbség a kettő között, de nem tartja kizártnak, hogy istállóváltással ér véget az ügy. "A KTM-nél akarjuk folytatni, de ha a találkozó után úgy látjuk, hogy az eddigi bizalom, amit Gábor kapott, már nincs meg, lehet, hogy mi állunk föl".

Erre persze még korai gondolni, mert "Talmácsi a KTM-től semmilyen hivatalos feddést vagy megrovást sem kapott".

Biztosan a GP-sorozatban marad

Nem tudni pontosan, mi lesz a folytatás, csak egy biztos: Talmácsi Gábor jövőre is a Moto GP-sorozatban fog versenyezni. "A történtek után szinte azonnal csörgött a telefonom, és több ajánlatot is kaptunk más gárdáktól" - árulta el Favaro, de azt, hogy melyektől, illetve, hogy 125-ös vagy 250-es teamek voltak-e, nem fedhette föl.

Talmácsinak három vb-futam győzelme és érvényes KTM-szerződése van az idei 125-, illetve a jövő évi 250 köbcentis szezonra, de hogy hol és melyik géposztályban folytatja, csak bő egy hét múlva derülhet ki.