Géntérképet kérnek a doppingügyekbe keveredett olimpikonoktól

2005.10.15. 00:22
Ábrahám Attila felkérte az athéni olimpián doppingvétségen ért magyar sportolókat és a szintén gyanúba keveredett edzőket, hogy vessék alá magukat annak a laboratóriumi vizsgálatnak, amellyel előállítható a géntérkép. A Nemzeti Sporthivatal elnöke szerint így végérvényesen kiderülhet az igazság: valóban saját mintájukat adták-e le a versenyzők vagy másét. A kormánytag és Schmitt Pál szóbárbajba keveredtek.

A Nemzeti Sporthivatal (NSH) elnöke látványos, de valószínűleg teljesen hatástalanul maradó lépésre szánta el magát a több mint egy éve húzódó athéni doppingbotrányok tisztázása érdekében. Ábrahám Attila azt akarja, a gyanúba keveredett atléták és súlyemelők, edzőikkel együtt végeztessék el azokat a vizsgálatokat, amelyek révén elkészíthetőek géntérképeik.

Már Pekingre figyelnek

A kérés abban a pénteki sajtótájékoztatón ismertetett felhívásban fogalmazódik meg, amelyet az államtitkár mellett aláírt a Nemzeti Sporttanács, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Nemzeti Sportszövetség és a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke is.

Az athéni játékokon a kalapácsvető Annus Adriánt és a diszkoszvető Fazekas Róbertet megfosztották arany-, a súlyemelő Gyurkovics Ferencet pedig ezüstérmétől. Mindannyian kétéves eltiltást kaptak, akárcsak a szintén súlyemelő Kovács Zoltán és Kecskés Zoltán.

A tájékoztatón elhangzott, hogy nem csupán az athéni doppingbotrányban érintettek ügyét szeretné tisztázni a sporthivatal, hanem - olvasható a deklarációban - "elvárjuk, hogy a pekingi keret doppingérzékeny sportágainak sportolói, és szúrópróbaszerűen bármelyik sportág versenyzői is alávessék magukat a géntérkép vizsgálatnak, hogy aztán később, szükség esetén, az összehasonlítás céljából felhasználhatóak legyenek a minták".

A tisztákat kell védeni

Ábrahám Attila a Magyar Sport Házában lezajlott összejövetelen leszögezte, hogy megítélése szerint a magyar sportolók színe-java tisztán készül és versenyez, az athéni esetek azonban pecsétet ejtettek a magyar sport tisztaságán. "Nem lebukni tilos, hanem doppingolni, nincs szükségünk doppinggal elért eredményekre!" - hangozatta az NSH elnöke, hozzáfűzve, hogy mára végveszélybe került a súlyemelés, amely eltűnhet a magyar sport palettájáról. Az államtitkár kitért rá, hogy jogi lehetősége ugyan nem volt és nincs a fellépésre, hiszen az NSH nem hatóság, de erkölcsi kötelességének érezte, hogy felhívásban kérje a géntérkép elkészítésére az érintett sportolókat, szakembereket, köztük Gyurkovics Ferencet, továbbá a volt súlyemelő-kapitány Imrő Dezsőt, és segítőjét, Bökfi Jánost, hogy tisztázhassák magukat a vádak alól. Ugyanakkor - mondta - azt is látnia kellett, hogy a civil szféra képtelen az előállt helyzetet megoldani, ami állami sportvezetőként ugyancsak cselekvésre sarkallta őt.

Vitray Tamás a Nemzeti Sporttanács elnökeként rendkívül fájdalmasnak minősítette mindazt, ami Athénban történt, annak hatását felmérhetetlennek nevezve. "Folt esett a magyar sport becsületén" - fogalmazott, majd ekként zárta a gondolatsort: "Sokat javíthat megítélésünkön, ha a magyar sport nem rejtegeti azokat, akik csaltak."

Schmitt a sporthivatalt is hibáztatja

Annusékat nem érdekli
Eva Maria Barki, Annus Adrián és Fazekas Róbert jogi képviselője szerint nem szerencsés, hogy több mint egy évvel az athéni olimpia után is az ottani ügyekkel foglalkoznak. "A múltat le kell zárni és előrenézni", mondta az atlétákat nemrég még a Sportddöntőbíróság előtt védő Barki az MTI-nek. "Annust és Fazekast is meghurcolták, mindketten elkezdtek edzeni, készülnek pályafutásuk folytatására, nem értem, kiknek az érdeke, hogy megzavarják a nyugodt felkészülésüket."

A távirati irodának annak a felvetésére, hogy egy géntérképpel - amennyiben nem történt manipuláció - Annusék egyértelműen bizonyíthatják ártatlanságukat és nagyon komoly összegekért indíthatnak kártérítési pereket, Eva Maria Barki indulatosan reagált. "Egyiküket sem vádolták doppingolással, mindkettejüket szabálysértés miatt ítélték el. Amikor a lausanne-i Sportdöntőbíróságon voltunk, akkor a tárgyalás szünetében megsúgták nekem, hogy a bírák is tudják, Fazekasék ártatlanok. Nem a magyar sportolók meghurcolásával kellene foglalkozni, hanem annak kellene utánanézni, hogy milyen szabálytalanságok történtek az athéni doppinglaborban, amely nem felelt meg a nemzetközi előírásoknak."

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a tisztánlátás igénye mellett a tiszta felkészülés és tiszta versenyzés igényéről is beszélt bevezetőjében, majd az Athén óta eltelt bő egy évről szólva arra emlékeztetett, hogy a MOB a maga részéről önvizsgálat elvégzését, a felelősök felkutatását kérte az érintett atlétikai és súlyemelő-szövetségtől. "Ez csak kis részben következett be, tudásunk megállt" - mondta, majd "pontosította" Ábrahám Attilát, közölvén, hogy egyfelől csak "egy bizonyos szinten" volt tehetetlen a civil szféra az athéni doppingügyet és annak utóéletét illetően. Másfelől pedig - a sporttörvényre hivatkozva - felrótta az államtitkárnak, hogy a nevelés, az ellenőrzés és a szankcionálás állami feladat. Az olimpia előtti hazai doppingellenőrzésre kitérve - amelynek operatív részét a Frenkl Róbert elnökölte Magyar Sporttudományi Társaság végezte - Schmitt kijelentette: őt megnyugtatták a kapott adatok, amelyek szerint az összes magyar olimpikont ellenőrizték, s valamennyien negatív tesztet produkáltak. "Mind a 217 versenyzőnk negatív lett, ezt jelentették nekem a munkát 100 millióért elvégző nagy tudású szakemberek" - fogalmazott a MOB-elnök.

Frenkl Róbert professzor válaszát azzal kezdte, számára kicsit furcsa, hogy Schmitték nem tudják, mi történt Athénban. "A nemzetközi elmarasztalás egyértelmű bizonyíték!" - szögezte le, majd konkretizált: a 217 magyar sportoló hazai vizsgálata valóban negatív eredményt hozott, és Athénban sem bukott meg senki közülük szteroiddal vagy EPO-val, a legnépszerűbb doppingszerekkel.

"Atlétáink, súlyemelőink azon vesztettek rajta, hogy a régi módszerhez, a fizikai manipuláció eszközéhez nyúltak, vagyis csaltak. Ezt bizonyítani is tudom, de senki se vette a fáradságot, hogy bepereljen" - mondta Frenkl Róbert, aki még hozzáfűzte, hogy a lehetséges athéni manipulációval kapcsolatos gyanújukat a maguk részéről még az olimpia előtt jelezték.

Ábrahám: Schmitt csúsztat

Ábrahám Attila sem maradt adós a válasszal Schmitt Pálnak, akinek egyenesen azt rótta fel, hogy "vagy csúsztatások, vagy tájékozatlanság következményei" azok az állítások, amelyeket a MOB elnöke mondott. Jelesül az államtitkár előrebocsátotta, hogy igenis rendelkezésre állnak a doppingellenőrzésre pénzeszközök, majd azt vetette Schmitt szemére, hogy az állami kötelezettséget illetően a sporttörvény magyarázatából idézett, s nem a hatályos szövegből. Továbbá emlékeztetett arra a kormányrendeletre, amely annak a Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testületnek a megalakításáról rendelkezett, melynek maga a MOB is tagja. Az athéni doppingügy felderítésével kapcsolatos késlekedést, az elégtelennek minősített eddigi tevékenységet szóba hozva pedig úgy fogalmazott, hogy nem azért bírálja a MOB-ot, amit tett, hanem azért, amit elmulasztott megtenni.

A kritikus szavak után mindazonáltal a felek mindegyike - Ábrahám, Vitray és Schmitt mellett Berényi János, a Nemzeti Sportszövetség és Nádas Pál, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke is - odajárult a Magyar Sport Háza halljában elhelyezett óriásplakáthoz, hogy aláírásával hitelesítse a közös fogadalmat: "Együtt a doppingmentes magyar sportért!"