Athén hősei nagy kudarcok és sikerek után

2005.10.22. 10:28
Az idei versenyszezon lényegében befejeződött az olimpiai sportágakban érintett magyar versenyzők számára, ezért összegyűjtöttük, mire jutottak a tavalyi játékok hősei az elmúlt több mint egy évben. Egyedüliként Janics Natasa és Kovács Katalin maradt a topon, többen hatalmas bukáson vannak túl. Volt aki szült, volt aki apa lett. A pólósbajnokokra lecsapott a bulvársajtó, szerelmi ügyeiket címlapon tálalta. Tornóczky Anita és egy playmate is olimpiai bajnok mellett tűnt fel, Gyurta a Barátok köztben, a medencében viszont semmit sem mutatott.

ARANYÉRMESEK
Nagy Tímea

Tervszerűen alakult az élete az első athéni magyar aranyérmesnek, június végén megszületett harmadik gyermeke, Csanád. Mindössze hat hetet hagyott
ki a szülés után, és már újra kopogtatott az edzőterem ajtaján, jelenleg is edzésben van. Minden vágya, hogy minél hamarabb részt vehessen a téli nemzetközi versenyeken. Fájlalta, hogy kimaradt a lipcsei vb-re utazó válogatott keretből. A pekingi olimpián viszont ott akar lenni, és ha azt vesszük, hogy mindkét szülése után első lett, akkor bizakodhatunk 2008-ban is. Egyhónapos úszótanfolyamot is bevállalt, hogy a medencében se legyen sebezhető.
Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok
'Magyarország vívónemzet, hej, hej'
Nagy Tímea nem az aranygéppel jön haza
Gyermekei nevével a tőrén vívott Nagy Tímea
'Már nagyon ki akartam menni ünnepelni'
Elbukott női párbajtőrcsapatunk is

Értékelés
Pozitívnak értékeltük azoknak az évét, akik egyértelműen lendületben tudtak maradni Athén után is. Olimpiai érmet túlszárnyalni persze nehéz, az aranyat lehetetlen is, de vb-elsőségeket, vagy csapattagoknál kiugró jó egyéni teljesítményt osztályoztunk így.
Egyértelműen negatívan értékeltük azokat, akiknek a karrierjében törés állt be, vagy saját döntésük miatt a háttérbe vonultak, lemondták például a válogatottbeli szereplést. Az idei versenyeken várakozáson alul teljesítőket is ide soroltuk, azokat viszont nem, akiket sérülés, gyerekvállalás gátolt abban, hogy újra nagy sikereket érjenek el.
Igaly Diána
Ezt az évet alighanem gyorsan elfelejti a skeet aranyérmese, tizenkettedik lett a belgrádi Eb-n a világbajnokság előtt keveset tudott készülni, ráadásként rajthoz sem állhatott, mert futás közben kifordult a bokája.
Igaly a vadnyugaton is megélne
Igaly Diana olimpiai bajnok
Igalyt már nem keverik Kovács Ágival

Majoros István
Az athéni győzelme után teljesen átalakult a kötöttfogású birkózó élete, maximálisan megbecsülték anyagilag és erkölcsileg egyaránt. Idén viszont sok minden hátráltatta. Gerincsérvével heteken át kezelték, autóbalesetet szenvedett, de minden fizikai és lelki erejét összeszedve elindult a budapesti világbajnokságon. Szíve szerint kihagyta volna, de Majoros a hazai közönség előtt feltétlenül szerette volna megmutatni erejét. Annál is inkább, mert gyűjteményéből csak a vb-arany hiányzott. Végül ez nem jött össze, de így is megszerezte élete első vb-érmét, ami egy bronz lett.
Majoros István olimpiai bajnok
Jól döntött Majoros, hogy nem vonult vissza
Akkor sem győzik le Majorost, ha egy hétig kell birkózniuk
Gerincsérvvel nyert olimpiát Majoros?

Vörös Zsuzsa


Tekintse meg képeinket!
Nagyon szorgosan tette a dolgát, ő nem engedélyezett magának hosszabb pihenőt, nem hagyott ki egy évet, és a világbajnokságon kevésen múlott, hogy nem lett első. Az Európa-bajnokságon hetedik helyen végzett a női öttusa első magyar olimpiai bajnoka.
Vörös Zsuzsa: Céltudatosabb lettem
Vörös Zsuzsa olimpiai bajnok
Vörös előre kiszámolta

Janics Natasa

A szabályváltozások után megpróbálta a lehetetlent, és a felgyorsított lebonyolítási rendhez is alkalmazkodni akart, egyszersmind egyesben és párosban is a világ legjobbja akart lenni Janics Natasa. A két futam indítása között mindössze negyedóra telik el a kajak-kenu világversenyein. A terv azonban nem sikerült, mert az első válogatón párosban beborultak a vízbe Kovács Katalinnal. Janics ezek után úgy döntött, hogy a párosra áldozza erejét, és tartoltak az Eb-n és a világbajnokságon is. Három-három aranyat szereztek - ennél többet nem lehet -, így joggal számíthatnak arra, hogy az Év csapata választáson a dobogó tetejére kerülnek.
Janicsot nem zavarja az esélyesség
Janics Natasa kétszeres olimpiai bajnok
'Én vagyok a világ legmagyarabb embere'
Janics keresett a legjobban Athénban

Kovács Katalin

Az egyik legelhivatottabb versenyző, imádja a sportágat, és ha a tervei között szerepelt is a gyerekvállalás, csak Peking után van létjogosultsága a kérdésnek. Az olimpiai bajnokok közül ő és Janics maradt kizárólag a topon.
Kovács párosban olimpiát nyert
Második a női kajaknégyes

KAJAKNÉGYES
Kammerer Zoltán

Biztosan nem így tervezte az évet. Házassága mellett válságba került pályafutása is. Talán ő sem gondolta, hogy mindössze egy Eb-bronzzal kénytelen beérni, négyesben pedig még csak a dobogót sem éri el a zágrábi kajak-vb-n. Üzletileg viszont sikeres, a szerelemben is az lehet, egy dobogós playmate, Kiss Annamária oldalán.

Vereckei Ákos
Egyéniben ismét fényesen igazolta, hogy nincs nála felkészültebb kajakos ötszáz méteren a kontinensen, a világbajnokságon azonban az ötödik helynél nem tudott előbb jutni. A négyes számára is hatalmas kudarc volt. Nősülésre adta a fejét.

Storcz Botond és Horváth Gábor

Ők is tartották magukat ahhoz, hogy botránymentesen akarnak elválni a sikeretlen négyesszereplés után, és bejelentették: szégyellik magukat, és nem így kellett volna véget érnie az "aranykornak".

Vízilabda csapat:
Benedek Tibor

Második olimpiai győzelme után vélhetően úgy akart visszavonulni, hogy a Domino-BHSE-vel megnyeri a vízipóló Euroligát. A siker nem rajta múlt, a vesztes döntőben is kitett magáért, utána viszont tudatta Kemény Dénes kapitánnyal: szívritmus-zavarai miatt már nem képes vállalni az újabb kemény felkészülést, és lemondta a válogatottságot. Válása után Epres Panni modellel él együtt, még akkor is, ha a legnagyobb példányszámú magyar bulvárlap tudni vélte, hogy szakítottak, és már Oroszlán Szonja oldalán keresi a boldogságot. Benedek erre a pletykára egy ötmillió forintos sajtóperrel válaszolt.

Varga Tamás

A másik lemondó, aki szintén egészségügyi okok és fáradtság miatt nem vállalta a válogatottbeli megmérettetést. Nem hitte, hogy előrébb tudja lendíteni a csapatát, hátráltatni pedig semmi esetre sem szerette volna. Az olimpia utáni sérüléseit, betegségeit nem pihenhette ki maximálisan, nem tudott regenerálódni az olasz Nervi csapatánál, ahol vezérszerepet szántak neki. Varga végül hazaszerződött, és már az Újpestben játszik.

Steinmetz Barna

Becsülettel végigküzdötte a felkészülést, és noha már sejtette, hogy ezúttal a fiatalítás miatt rá nem fog számítani a kapitány, zokszó nélkül tudomásul vette a döntést. Diplomát szerzett, majd hírbe hozták Medgyessy Péter volt miniszterelnök nevelt lányával, a műsorvezető Tornóczky Anitával, és a hírnek volt is alapja.

Kiss Gergő
Az olimpiai vízilabda-döntő hőse tavaly ősszel szerzett diplomát a jogi karon, ő a montreali világbajnoki ezüst mellett sógornője, Valkay Ágnes világbajnoki címének is örülhetett.

Fodor Rajmund
A vb után megszületett első gyereke, akit ugyanolyan nagy szeretettel és lelkesedéssel fürdet naponta, mint néhány évvel ezelőtt saját, nálánál tizenegy és fél évvel fiatalabb kisöccsét. A vb-re átalakult némiképp a szerepköre, egyre inkább védőként számít rá Kemény Dénes.

Molnár Tamás
Saját bevallása szerint megtapasztalhatta, hogy az ikrek nem kétszer, hanem négyszerannyi törődést igényelnek, mint egy újszülött. Ennek ellenére családapaként is gondos, az esti fürdetés után nyolckor már az uszodában edz társaival együtt, és készül a következő nemzetközi diadalokra.

Biros Péter

A montreali vb-elődöntőben olyan bravúrt ért el, amire igen sokáig emlékezni fognak a szurkolók, a csapat hét góljából hatot ő szerzett a görögök ellen. Neki már hamarosan egyéves a kisfia.

Madaras Norbert
A balkezes klasszis tavalytól nemcsak a Komjádi uszodában, hanem Olaszországban is "istenvagynorbi" lett. Főszerepet vállalt a Pro Recco bronzérmében, a válogatott vb-csoportmeccsein, ám a kieséses szakaszra kicsit ő is elfáradt, de nem lehetett panasz a teljesítményére. A már elkezdődött olasz pólóbajnokság összesített góllövőlistáján a második helyen áll, vagyis biztató szezon elé tekint.

Vári Attila
Halványabb volt valamelyest, de klubja és a válogatott is elképzelhetetlen a több mint kétméteres óriásbekk nélkül. Házassága, Földényi Diával harmonikus.

Kásás Tamás
A világbajnokságot igen kellemetlen betegséggel, övsömörrel játszotta végig, és játékának értékét feltétlenül emeli, hogy csupán néhány meccsen érződött gyengébb állapota. Ő nem tudta elkerülni, hogy foglalkozzanak vele a bulvárlapok, hiszen Oroszlán Szonjával harmonikusnak tűnő kapcsolata véget ért. Ebben alighanem közrejátszik, hogy Kásás még Olaszországban képzeli el jövőjét, míg a színésznő nem. A Savonával bajnoki címet nyert, és rendkívül erős a csapatuk. Korábban a Nápoly elnöke úgy tartotta, hogy vállfájdalmai miatt már sohasem lesz a régi, de ettől nem kell tartani.

Szécsi Zoltán
Klubváltásakor viccesen csak annyit mondott: "egy csapat van csak, nem?" A Ferencváros viszont nem biztos, hogy ideális helyszín, hiszen a hírek szerint nem jutnak hozzá fizetésükhöz a játékosok.

Gergely István
A cserekapus a Honvéd fontos meccsein védett jól, egyelőre nem kérdéses válogatottbeli tagsága, igaz kevés lehetőséget kapott.

Steinmetz Ádám
Elképzelhetetlen nélküle a Vasas, a nemzetközi meccseken is tarthatatlan, huszonöt évesen már vezéregyéniség. Végzi az egyetemet, külföldi ajánlatokkal eddig nem környékezték, de könnyen változás állhat be ez ügyben.

EZÜSTÉRMESEK
Nemcsik Zsolt

Amikor már túl volt a nehezén a lipcsei vívó-vb-n, akkor váratlan vereséget szenvedett, és nem jutott a négy közé, hetedik lett. Akkor azonban még gondolni sem lehetett arra, hogy egy történelmi égésnek ő is az aktív részese lesz, hiszen a magyar kardcsapat kikapott a spanyoloktól és a hagyományokhoz igen méltatlan helyen, a tizediken végzett. A zalaegerszegi Eb-n az olimpiai döntőhöz hasonlóan ismét kikapott az olasz Aldo Montanótól, noha az év elején "idegenben" legyőzte, jóllehet nem egy komoly téttel bíró versenyen.

Gyurta Dániel

2004 nagy felfedezettje idén az egyik legnagyobb csalódást okozta. A tizenöt éves mellúszó nem tudta teljesíteni a világbajnoki szintidőt - a hazai bajnokságon négyen is megverték -, mi több, még a korosztályában is súlyos vereséget szenvedett. A sorozatos pofonok után a jövő évi budapesti Eb-n már azt a formáját akarja hozni, amit tőle joggal el lehet várni. Azt is bevallotta, egy kicsit elege lett a sztárságból, a szereplésből, a Barátok köztből. A sorozatban is feltűnt, önmagát alakítva, végzi a gimnáziumot.

Párbajtőrcsapat
Kulcsár Krisztián visszavonult, így ő már nem lehetett tagja az Eb-harmadik és vb-negyedik csapatnak. Kovács Iván elnyűhetetlenségét igazolta, a hetedik lett egyéniben a vb-n, Boczkó Gábor ellenben nem folytatta haladó hagyományait, címvédőként nem vívott jól az Eb-n. Imre Géza mintaházasságban él az olimpiai ezüstérmes egykori Fradi-irányítóval, Kökény Beával, és még ő sem foglalkozik a visszavonulás gondolatával.

Női kajaknégyes


Klikk a képre!
Viski Erzsébet életében először indult el egyéniben, és ez a választása nem volt rossz húzás, hiszen az Eb-n ötszázon második lett, a világbajnokságon harmadik helyen futott be. Szabó Szilvia és Bóta Kinga a négyesre specializálódott, az olimpiai távon, ötszázon világbajnoki harmadikok lettek az Eb-n, ezren vb-aranyat nyertek, ötszázon viszont a csalódásként is felfogható harmadik helyen terelték a célba a hajót.

Krutzler Eszter
A több mint egy évvel az olimpia után kirobbant újabb súlyemelő doppingügyek szerencsére őt nem érintik, ezüstjére a legcsekélyebb árnyékot sem vetik. Tervei között szerepel még egy újabb olimpiai részvétel, de csak gyerekének születése után, ami jövő év elején várható. Idén nem versenyzett, ráfért a lazítás.

Kővágó Zoltán
Neki sem volt jó éve, a világbajnokságon tizedik lett, néhány nemzetközi versenyen dobogón állt, biztatóan dobta a diszkoszt, de tőle ennél többet lehet várni.

BRONZÉRMESEK:
Cseh László

Az idei év meghozta számára a várva-várt áttörést, világbajnok lett. Igaz Michael Phelps nem indult a 400 méteres vegyesúszásban, és nagy kérdés, ha ő is rajtkőre áll, akkor milyen eredményt ér el a magyar klasszis, aki megdöntötte az Európa-csúcsot is. A vb-n mindhárom színű éremből hazahozott egyet. (A másik két szám a 100 hát és a 200 vegyes volt) Következetesen és nagyon szerényen teszi a dolgát, a jövő évi budapesti Eb egyik legnagyobb sztárja lehet.
Cseh László arany nélkül is keresett 14 milliót Athénban
Cseh László hat századra volt az ezüsttől
Cseh lábtörése után bronzérmes
Cseh világcsúcsra is képes lett volna, ha nincs a lábtörése

Vajda Attila
Általános meglepetésre lett harmadik Athénban a kenus, idén azonban nem sikerült dobogóra állnia a világ- és Európa-bajnokságon, ettől független még ő a legnagyobb reménysége a szakágnak. A korábbi klasszis Wichmann Tamás szerint olimpiát fog nyerni.

Kolonics György, Kozmann György
Az Európa-bajnokságon a rövidebb távon kiválóan hajtottak, a második helyre futottak be, a világbajnokságon szintén nem tudták legyőzni a németeket, és a kubaiak is beférkőztek eléjük. Kolonics kitartása még mindig példa értékű, és annak ellenére, hogy az ország egyik legeredményesebb kenusa, még mindig motivált, még többet akar, ezért is váltott edzőt, és csatlakozott Fábiánné Rozsnyói Katalin csapatához.