Egy ezüst és egy bronzérem a cselgáncs csapat Eb-n

2005.10.22. 20:38
Izrael nyerte meg a férfiak küzdelmeit a debreceni cselgáncs csapat Európa-bajnokságon, miután a fináléban minimális különbséggel, 4-3-ra legyőzte a házigazda magyarokat. A nőknél a franciák diadalmaskodtak, a magyar együttes a harmadik helyen végzett.
A férfiak győzelmi esélyekkel, a nők viszont csak a tisztes helytállás reményében léptek tatamira Debrecenben a szombati cselgáncs csapat Európa-bajnokságon. Felemásra sikerült a két elődöntő a Debrecenben zajló cselgáncs csapat Európa-bajnokságon. A férfiak 4-2-re verték az elődöntőben az oroszokat, míg a nők ugyanitt a franciáktól szenvedtek 5-1-es vereséget. (A versenyen mindkét nem küzdelmeiben 4-4 csapat szállt harcba és csak elődöntőket, illetve helyosztókat rendeztek. A verseny erejét jelzi, hogy az egyéni Eb legjobb négy együttese lépett tatamira.)

Az oroszokon át a döntőbe

A férfiak párharcát Burján László (60 kg) kezdte meg, aki két kokával győzte le Makszim Ponomarjovot, míg a másfél hónapja világbajnoki harmadik Ungvári Miklós (66) ugyanilyen különbséggel nyert Mihail Verholancev ellenében. Ezután megtört a lendület, ugyanis az idén vb- és Eb-aranyérmes Braun Ákos (73) akció nélküli döntetlent ért el Roman Misurával szemben.

A folytatásban az oroszok percei következtek: Erekle Kopiani (81) Nagysolymosi Sándort, Tagir Hajbulajev (90) pedig Rajcsányi Gergőt verte ipponnal. Az olimpiai bajnok paksi sztár, Kovács Antal (100) visszahozta a reményt az Ivan Dersin elleni látványos karfeszítéssel, végül az eredetileg csak 100 kg-os Hadfi Dániel (+100) pecsételte meg a vendégek sorsát, miután jukóval bizonyult jobbnak Vlagyimir Galkinnál.

Izrael nyerte a döntőt

Később az is kiderült, hogy Izrael lesz a férfi válogatott ellenfele miután a közel-keleti gárda az elődöntőben 4-2-re verte a franciákat, csakúgy, mint korábban a házigazdák az oroszokat.

A döntőben felváltva nyertek a csapatok, így a mindent eldöntő párharc előtt 3-3 volt az állás. Az utolsó, ki-ki mérkőzésen az utoljára a tavalyi, bukaresti Eb-n szerepelt Csizmadia Zoltán képviselte a magyar színeket az Eb-harmadik Andrian Kordon ellen. A már többé-kevésbé visszavonult "Maci" egy páros intés után 2:18-cal a vége előtt hanyatt dőlt egy gyors támadás nyomán, s ez az ippon egyben az összecsapás végét, illetve a magyar együttes 2. helyét jelentette.

A nőknél vereség, majd győzelem

A nőknél a franciák elleni elődöntőben Perge Ilona (48) vazarival verte Laetitia Payet-t, ám ezt követően a fiatal és sérülésektől sújtott hazaiak "lejtmenetbe kapcsoltak". Karakas Hedvignek (52) még sikerült döntetlent kiharcolnia Delphine Delsalle ellen, ám innentől sorozatban öt kudarc jött, így maradt a bronzmeccs.

Ezen aztán Nagy Britannia ellen az első öt meccsből négyet megnyerve hamar eldöntötték a bronzérem sorsát. Az aranyérmet a franciák szerezték meg, miután a fináléban meglepő fölénnyel, 6-1-re legyőzte Oroszországot.