'Amíg lélegzik, nem állítja meg a meccset'

2005.10.24. 23:39
Egy hétvégi bajnoki kosárlabda-mérkőzésen, a BEAC-ot erősítő Pálinkás Mária egy ütközés után a padlóba verte be a fejét, és elveszítette eszméletét. A játékvezető, Szakáll István nem észlelte a bajt, csak akkor állította le a meccset, amikor a korábbi kapitány, Buttás Pál berohant a pályára. A bíró ellen fegyelmi eljárás indul.
Fegyelmi vizsgálatot kezdeményez a BEAC-Újbuda női kosárlabdaklub Szakáll István játékvezető ellen, aki szombaton egy súlyosnak látszó sérülésnél nem állította meg a játékot a Szolnoki NKK elleni bajnokin.

A korábbi kapitány felháborodott

A 72-55-ös vendégsikerrel zárult budapesti találkozó harmadik negyedében az egyetemistákat erősítő, januárban húszéves Pálinkás Mária egy ütközést követően elesett, és feje nagy erővel a parketthez csapódott. A hazai kosaras eszméletlenül terült el a padlón, ám a bíró továbbot intett.

A korábban szövetségi kapitányként is tevékenykedő Buttás Pál, az MKOSZ elnökségi tagja felháborodottan elevenítette fel a történteket. A helyszínen is kikelt magából a szakosztályvezető, régen lehetett ilyennek látni, a szakvezető, Balogh Judit csitítgatta. Buttás a kosarasliga női szakágának vezetője is.

Lesz-e büntető-feljelentés

"Még a távolabbi kispadnál is hallottuk a koppanást, de a bíró csak akkor fújt a sípjába, amikor berohantam a pályára. Azt mondta nekem, hogy amíg a játékos lélegzik, nem állítja meg a meccset, noha az első negyedben akkor is álljt intett, amikor csak feljajdult valaki a Szolnokból. Tudom, hogy a szabályzat szerint csak holtidőben lehet ápolni, de amikor világszerte sportolók halnak meg a pályán, akkor az ő egészségüknél nincs fontosabb" - érvelt a szakosztályvezető az MTI-nek.

"Dr. Szakáll István viselkedése és a sportpályákra méltatlan cinikus mondata sokkolta az egész csapatot. A történtek hatása alatt álló Balogh Judittal a mérkőzés után szinte lehetetlne volt szót váltani" - méltatlankodott Szabári János ügyvezető igazgató a klub honlapján.

Pálinkás szülei a lelátóról nézték végig lányuk zuhanását, és hogy nem bír lábra állni. A bedobó lecseréléésig a találkozón egy hármast és kétpontos kosarat dobott, az ütközése után már nem lépett pályára.

Szabari János hozzátette, hogy már fogalmazza a beadványt a szövetség fegyelmi bizottságának, amely a játékvezető, a - mérkőzés hátralévő részében a cserepadon ülő - sértett és a tanúk meghallgatása után dönt arról, hogy elmarasztalja-e Szakállt. A klub ennek függvényében tesz később büntető feljelentést.

A bíró: Lehet, hogy nem volt szerencsés az ítélet

A játékvezető meglepetten értesült az ellene induló vizsgálatról. "Azért döntöttem úgy, mert nem ítéltem súlyosnak az esetet, a szolnokiak sem álltak le, és a kivezényelt orvos sem szakította meg a meccset, pedig jogában állt volna. Lehet, hogy nem volt szerencsés ítélet, ezt majd az illetékes bizottság tisztázza. A szóváltásról csak annyit, hogy nem ezt mondtam Buttás Pálnak" - nyilatkozott Szakáll.