Aján Tamás már nem a MOB főtitkára

2005.11.04. 18:16
Aján Tamástól két hete vonta meg a bizalmat a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége. Az athéni olimpia doppingügyeibe nyilatkozataival alaposan belebonyolódó szakember végül nem várta meg a közgyűlés összehívását, lemondott a szervezet főtitkári posztjáról. Utódja talán jövőre lesz, Ajánnak pedig a tiszteletbeli főtitkári címet adományozzák.
Lemondott a Magyar Olimpiai Bizottságban (MOB) betöltött főtitkári tisztéről Aján Tamás, akitől az elnökség október 21-én megvonta a bizalmat.

Két hete már megvonták a bizalmat

A bejelentésre a MOB vezető testületének pénteki ülésén került sor. Az olimpiai bizottság MTI-hez eljuttatott közleménye úgy fogalmaz: "Aján Tamás - aki 1989-től a legutóbbi időszakig, csaknem tizenhét éven keresztül közmegbecsüléssel látta el a MOB főtitkári teendőit - az elnökség november 4-én tartott ülésén bejelentette: az eddig betöltött funkciójától visszavonul."

A MOB elnöksége két hete, a súlyemelőket érintő athéni doppingügyekkel összefüggésben tett nyilatkozataira hivatkozva vonta meg egyhangúlag, 15-0-ás szavazati aránnyal a bizalmat Ajántól. Ez nem jelentette megbízatása automatikus megszűntét, a testület csak javasolta neki, hogy ne induljon a következő választáson, de ezt nem tilthatta meg a sportvezetőnek.

Nevetséges indokok

"A MOB elnökségének pénteki állásfoglalása szerint a főtitkár visszavonulása nincs összefüggésben az athéni doppingügyekkel. A MOB elnöksége Aján Tamással összhangban megállapította, hogy a főtitkár körül kialakult bizalmatlan légkört politikai szempontok nem motiválták. Aján Tamás számos tekintélyes nemzetközi feladatot tölt be, a sokirányú elfoglaltsága újabban megnehezítette a főtitkári teendők maradéktalan ellátását" - olvasható a MOB-tájékoztatóban.

Tiszteletbeli főtitkár lesz

Az elnökség pénteken egyhangúlag úgy döntött, hogy a közgyűlésnek javasolja: az új főtitkár megválasztásával párhuzamosan adományozza Aján Tamásnak a MOB tiszteletbeli főtitkári címét. A testület ezen túlmenően javasolja, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban is dolgozó, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetséget (IWF)vezető Aján Tamás továbbra is lássa el a Magyar Olimpiai Akadémia elnöki tisztét.

Új főtitkár: talán jövőre

Az új főtitkár megválasztására a november 26-i közgyűlésen még nem kerülhet sor, mivel a voksolást minimum harmincnapos határidővel kell kiírni. Az MTI információja szerint a MOB-apparátusnak vélhetőn januárban lesz majd új vezetője, akkorra ugyanis a téli olimpiával összefüggő kérdések, illetve a költségvetés megvitatása miatt amúgy is közgyűlést kellene összehívni.

A pénteki elnökségi ülésen elhangzott, hogy a MOB ez évre tervezett szponzori bevétele - 161 millió forint - már szeptember 30-ra realizálódott, ami a testület megítélése szerint arra utal, hogy a támogatók az athéni doppingesetek dacára nem fordultak el a testülettől.