Fantasztikus pécsi bravúr a női Euroligában

2005.11.04. 09:13
A MiZo Pécs hazai pályán, óriási bravúrt bemutatva legyőzte a címvédő orosz Szamarát a női kosárlabda Euroliga 2. fordulójában.
A teltháztól támogatott Pécs nem ijedt meg 21 hónapja veretlen és az eddigi két klub-világbajnokságot is megnyerő Szamarától, a hazaiakat erősítő Branzova 4 perc alatt 9 pontot szórt. A túloldalon a kétszer is Európa legjobbjává választott belga Wauters és a PVSK-ban is megfordult, 202 centis Sztyepanova állandó veszélyt jelentett a palánkok alatt, a nyitónegyed derekánál a magyarokhoz képest mégis csak feleannyi pont gyűlt össze a vendégeknél (16-8). Az ellenfél zónavédekezésre állt át, ezzel a 10. percre némileg faragott a különbségből.

A házigazdák költségvetésének négyszereséből gazdálkodó Szamara 4 perccel később, 26-26-nál érte utol a Rátgéber-együttest, ám a remek formában lévő Branzova és Dapo ismét visszahozta a közönség hangját. Mindkét oldalon feljavult a védőmunka, a félidőben 40-38 volt az állás.

A harmadik játékrészben nagyot fordult az összecsapás menete, ugyanis az oroszok egyre ritkábban találtak be a gyűrűbe, a hazaiak viszont sorra fejezték be eredményesen az akciókat. Az ifjú Semsei első kísérletéből triplát dobott, s ekkor már 12 ponttal "ment" a Pécs. A gyilkos iram ellenére a magyar bajnok jóval frissebbnek tűnt, így a 30. percben - az őrjöngő szurkolók leírhatatlan örömére - már 66-52-t mutatott az eredményjelző.

Érett tehát a világverő elitalakulat első veresége tavaly február óta, a vendégek ráadásul egyre fáradtabban mozogtak, és csak rutinos klasszisaik révén tartották a lépést úgy-ahogy a szenzációsan védekező magyarokkal. Öt perccel a vége előtt már 16 pontosra hízott az előny (76-60), s készülődött az utóbbi évek legnagyobb euroligás meglepetése. A hajrában a szamarai sztárok szemlátomást feladták a kilátástalan küzdelmet, félgőzzel álltak oda a futószalagon érkező - és rendre kosárral befejezett - baranyai rohamok elé.

Fantasztikus győzelmével a Pécs két forduló után is megőrizte veretlenségét, a nagyszerű sorozat egy hét múlva a belga Namur ellen folytatódhat.

Eredmény, nyilatkozatok:
MiZo Pécs-Szamara (orosz) 80-68 (22-19, 18-19, 26-14, 14-16)
Pécs, 3500 néző

Pontszerzők: Branzova 16/3, Dapo 15/6, Johnson 12, Iványi 10/3, Liszina 8, Béres 8, Fegyverneky 4, Johns 4, Bujdosó 3/3, illetve Wauters 19, Sztyepanova 18, Lawson 10/3, Abroszimova 7, Melvin 6, Korsztyin 5, Artesina 3/3

Rátgéber László vezetőedző:
"Köszönöm mindenkinek a bíztatást, gyönyörűen játszottak ma a lányok. Szervezett és jó csapatot alkottunk ma, csak azt tudom mondani: le a kalappal!"

Iványi Dalma, a mérkőzés legjobbja:
"A Szamara a világ legjobb csapata, de a szezon elején el lehet őket kapni. Ennek tudatában kezdtünk, és végül beváltak a számításaink. Csodálatos volt a közönség."