A súlyemelők génteszttel harcolnak a dopping ellen

2005.11.07. 20:42
A Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) októberben megválasztott új elnöksége meg akarja tisztítani a sportágat a doppingtól, ezért DNS-mintavételre kötelezi a válogatott keret tagjait. A grémium felhívta a figyelmet arra, hogy a szövetséggel azok már nem állnak kapcsolatban, akik a doppingvétségen ért versenyzőket felkészítették.
Tizennégy hónappal az athéni olimpia doppingbotrányai után a súlyemelők nagyot léptek a sportág megtisztítása felé, hiszen az október huszonkettedikén elnökké választott Fehér Tamás vezetésével csatlakoztak a "Tisztán akarunk látni" nevű kezdeményezéshez, és vállalták: a válogatott versenyzők a jövőben hajlandóak géntérképet készíttetni magukról. (Athén óta három elnök is vezette a sportágat, de egyikük sem volt ennyire elszánt a reformok irányában.)

Kizárható a manipuláció

A módszer bevezetése azt jelenti, hogy ezek után már nem lehet manipulálni, "önteni", hiszen a leadott vizeletet csak össze kell vetni a géntérképpel, és kétség nélkül megállapítható, hogy a DNS-ek egyeznek-e.

Ezt a módszert a hazai doppingellenőrzés vezetője, dr. Bakanek György már közvetlenül az olimpia után szóvá tette, mondván így lényegében még a doppingellenőrre sincs szükség, nem kell a mintaadót árgus szemekkel követni.

Külön megbízott a doppingellenes küzdelemre

"Úgy gondoljuk, ha versenyzőink hibáztak, azért megkapták a retorziókat, melyeket nemcsak ők, hanem az egész magyar súlyemelő család megszenvedett. Az élet azonban halad tovább, feladatunk a sportág talpra állítása. Ennek egyik lényegi eleme következetesen megvalósuló, határozott doppingellenes tevékenységünk. Az MSSZ elnöksége alapelvként rögzíti a "zéró toleranciát", mely a sportág minden színterén vezető irányt jelent. Kidolgoztuk új, sportági doppingellenes stratégiánkat és doppingszabályzatunkat, melyek lényege a megelőzés és nevelés, valamint a könyörtelen fellépés minden tiltott teljesítményfokozó szer és módszer alkalmazásával szemben. Elnökségünkben külön megbízott foglalkozik a doppingellenes tevékenység összes vonatkozásával" - tudatta a szövetség által kiadott hivatalos közlemény.

Olimpiai bajnokok, érmesek támogatják a felhívást

A felhívást aláírta mások mellett Földi Imre, a magyar súlyemelés első olimpiai bajnoka, lánya, Földi Csilla sokszoros Európa-bajnok, a jelenleg babát váró Krutzler Eszter és Márkus Erzsébet olimpiai ezüstérmesek, Szalai György olimpiai bronzérmes, Varga Viktória olimpiai negyedik helyezett, Tancsics László Európa-bajnoki bronzérmes.

A korábbi edzőkkel már nincs kapcsolat

Az MSSZ azt is kéri, hogy a válogatottságtól visszavonult versenyzők is tegyék lehetővé a DNS-mintavételt, így tisztázhatnák végérvényesen saját magukat. Az elnökség arra is emlékeztetett, hogy a doppingvétségen ért versenyzők felkészítői alkalmazottként már nincsenek kapcsolatban a sportággal.