Janics és Kovács egyéniben is indulhat a vb-n

2005.11.10. 16:58
A jövő évi szegedi kajak-kenu világbajnokság előtt maximális védettséget élvez a tavaly hat aranyat szerző Janics Natasa, Kovács Katalin páros, de csak akkor, ha egyéniben nem indul egyikük sem. A kapitány, Angyal Zoltán a sportágat egy billegő három lábú székhez hasonlította, és nem tagadta, hogy a sikerek ellenére az önmarcangolás jellemző a szakágak vezetőire.
"Nagyszerű év volt, a sportág megtartotta vezető helyét, és múltjának, valamint eredményességének megfelelően szerepelt a világversenyeken" - kezdte évértékelését a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke, Baráth Etele. A magyarok hat aranyat nyertek az Európa- és a világbajnokságon egyaránt.

Önmarcangoló elnökségi ülések

Hozzátette, sok tanulsággal szolgált az idei versenyszezon, és nem titkolta, voltak hibák is, amelyeket feltétlenül ki kell javítani jövőre.

"Még ennél is többet tudunk kihozni magunkból, és erre szükség is lesz jövőre, hiszen Szeged rendezi a világbajnokságot" - mondta Angyal Zoltán szövetségi kapitány. "Jellemző ránk az önmarcangolás, hogy a szereplést értékelő elnökségi üléseken két perc alatt megemlítjük a sikereket, hogy aztán két órán keresztül arról értekezzünk, hogyan lehet még jobban, egyúttal eredményesebben tenni a dolgunkat" - jelentette ki.

Billegő három lábú szék

A sportágat egy billegő három lábú székhez hasonlította - egyelőre a felborulása nem fenyeget -, és elismerte, hogy a kenu szakágban kell előrelépni, mert még mindig csak a kétszeres Kolonics György és párja, Kozmann György azok, akik világszínvonalon képesek teljesíteni. A szakember úgy véli, hogy a férfi kajaknégyes összecsiszolódására több időt kell hagynia, és szerinte megengedhetetlen jövőre a gyenge szereplés abban a számban. Érem nélkül maradt az egység két távon is a vb-n.

Kifejtette, hogy a Janics Natasa, Kovács Katalin páros maximális védelmet élvez a válogatókon, amennyiben csak párosban kívánnak rajthoz állni. Akkor megtehetik, nem kell megmérkőzniük a hazai élmezőnnyel.

Előtérbe kerültek az egyéni ambíciók

Angyal úgy nyilatkozott, hogy egyéni ambícióik elé sem gördít akadályt, ha képesek alkalmazkodni a gyors lebonyolításhoz. (Idén megpróbáltak negyedóra elteltével újra evezni, de a vízbe borultak.) Ebben az esetben viszont nekik is részt kell venniük párosban a válogatóversenyeken.

Janics és Kovács mellett a nagy ígéretnek tartott Paksy Tímea is csatlakozott Fábiánné Rozsnyói Katalin csapatához.

A legek világbajnokságára készülnek

Schmidt Gábor főtitkár a világbajnokságról szólva úgy fogalmazott, hogy a legek versenyét akarják megrendezni, és elképzelhetőnek tartja, hogy több mint nyolcvan ország kajakosai látogassanak el Szegedre augusztus tizenhetedike és huszadika között.

Paksy: Anyagi okok döntöttek
"Elsősorban anyagi természetű a váltás oka, hiszen az eddigi felállásban nem kaptunk elegendő támogatást, így gyakorlatilag ellehetetlenültünk. Az olimpiai bajnokok után jelentős pénz jár a szövetségtől, és mivel a mi csoportunkban ilyen versenyző nem volt, nem jutottunk megfelelő forrásokhoz" - mondta az MTI-nek Paksy.

Az MTK huszonkét éves kajakosa ugyanakkor hangsúlyozta: Fábiánné Rozsnyói Katalinnal egyeztetve eddigi trénerük a jövőben is aktív szerepet vállal majd a felkészítésükben.

Paksy korábban néhányszor elkeseredetten nyilatkozott, és az is megfordult a fejében, hogy elhagyja az országot, és máshol érvényesül.