'Aki olimpián doppingol, többet ne indulhasson'

2005.11.11. 16:40
A Magyar Olimpiai Bizottság ügyvezető igazgatója, Molnár Zoltán úgy gondolja, hogy a téli olimpiára induló magyar küldöttséget külföldön kellene alávetni doppingellenőrzésnek, mert az biztonságosabb a hazainál. Peking előtt ezer nappal a MOB vezetői bíznak abban, hogy kétszáznál is nagyobb létszámú csapattal indulhatnak. A kínai fővárosban ugyanekkor bemutatták a kabalafigurákat.

2008 nyolcadik hónapjának nyolcadik napján nyolc órakor kezdődik Pekingben a huszonkilencedik nyári olimpia - ez is jelzi, hogy Kínában a nyolcas misztikus szám -, és mivel addig még kereken ezer nap van hátra, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sajtótájékoztatót tartott.

Kétszáz fősnél nagyobb csapat várható

"Reményeink szerint három év múlva is Athénhoz hasonlóan körülbelül kétszáz fős vagy még annál is nagyobb létszámú csapattal tudunk részt venni. A sok sebből vérző és anyagilag kevéssé támogatott magyar sportnak ez komoly eredmény lenne" - kezdte mondandóját Molnár Zoltán, a MOB igazgatója.

Pénteken mutatták be a 2008-as kabalafigurákat (fotó: epa)
Pénteken mutatták be a 2008-as kabalafigurákat (fotó: epa)

Molnár a jelenleg közel ezer fős olimpiai keretet három részre osztotta, közülük száznak van tényleges és reális lehetősége, hogy pontot vagy érmet szerezzen. Az őket követő kétszázötvennek az lehet a célja, hogy kivívja a részvételt, ami szintén nem csekélység a kiélezett versenyt tekintve. A harmadik szekcióban többnyire a fiatalok kapnak helyet.

A MOB többet érdemelne

Kiemelte, hogy a jövő évi másfélmilliárd forintos állami támogatás jelentős, de nem elegendő. "Többet érdemelnénk" - jelentette ki határozottan.

A legutóbbi olimpián a csapatvezetői tisztséget betöltő Molnár elmondta, hogy a sportolókkal ezúttal is szerződéseket kötnek, és ezekben külön fejezetet kapnak a magatartásbeli elvárások, különös tekintettel a doppingellenőrzéseken való szabályos részvétel.

Nem védik azokat, akik nem tudnak elegendő vizeletet adni

"Aki nem ad megfelelő mennyiségű mintát, azt egyetlen percig sem védjük. Akinek pozitív lesz az A-mintája, azért a B-minta megvizsgálásig harcolnak, ha az is tiltott szert tartalmaz, utána már nem kap segítséget a szervezettől. Terveink között szerepel, hogy akit olimpián doppingvétségen érnek, az soha többet ne vehessen részt ötkarikás játékokon" - állította Molnár.

Úgy gondolja, hogy a téli olimpián induló valamennyi magyar indulót külföldön kellene megvizsgáltatni. "Biztonságosabb, ha így teszünk, még akkor is, ha Frenkl Róbert doktor általában heti rendszerességgel leírja, hogy az általa irányított hazai ellenőrzésekkel az athéni olimpia előtt nem volt gond. Nos, én nem így gondolom" - magyarázta, és hozzátette, hogy személyi változások sem ártanának a hazai doppingellenőrzésben.

Aggasztó a vívás helyzete

A MOB sportszakmai igazgatója, Köpf Károly kifejtette, hogy idén hárommal több érmet, huszonnégyet szereztek a versenyzőink a világbajnokságokon, mint a tavalyi olimpián. A szűk élvonal mögül ugyanakkor hiányzik a hátország, és ez a pontszerző helyek visszaesésében mutatható ki egyértelműen.

"Aggasztó a vívás visszaesése, hiszen az egyik húzóágazatról beszélünk, és idén csak két vb-érmet szereztek. Drasztikusan csökkent a főállású vívóedzők száma, hamarosan külföldön több jól megfizetett magyar szakember lesz, mint itthon. A huszonnegyedik órában vagyunk, gyorsan tenni kell valami ezen a területen" - összegzett.

Öt kabalafigurája lesz az olimpiának

Pekingben bemutatták a 2008-as nyári olimpia kabalafiguráit. Az öt karika jegyében öt alakot választottak ki a szervezők: Pej Pej (Bei Bei) egy kék hal, Csing Csing (Jing Jing) egy fekete panda, Huan Huan (Huan Huan) a vörösen égő olimpia láng lelke, Jing Jing (Ying Ying) sárgás színű tibeti antilop, míg Ni Ni (Ni Ni) a zöld fecske.

Az angol átiratban az öt alak első neveit összeolvasva (Bei-Jing-Huan-Ying-Ni) azt jelenti, hogy Peking üdvözöl téged! A kabalafigurák Kína állatvilágát, a színek pedig a földrészeket szimbolizálják.

"Öt új barátunk van, akik egyértelmű baráti üzenetet hordoznak a világ gyermekei számára. Kína szerencsés, hogy oly sok szép, kedves állata van, amelyek reprezentálni tudják az olimpiai eszmét" - írta a nagyszabású bemutató gálára írt levelében Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke.

A létszámot tekintve olimpiai csúcs született, hiszen ilyen sok kabalát még egyik játékokon sem vonultattak fel. Az eddigi "rekordot" a 2000-es sydneyi nyári, valamint a 2002-es Salt Lake City-i téli olimpia tartotta három-három kabalával.

A szervezők nem titkoltan bíznak abban, hogy a figurákkal díszített olimpiai emléktárgyakból származó bevétel ugyancsak rekordot ér el.

A pekingi játékok kabalaalakjaira 662 pályamű érkezett, ezt első körben ötvenhatra szűkítették, majd egy tíztagú bizottság a NOB-bal egyetértésben határozta meg, hogy ezúttal egy ötösfogat lesz a befutó.