Tanítványai előtt hunyt el az Eb-ezüstérmes birkózóedző

2005.11.24. 11:13
Egy gyerekcsoportnak tartott edzést az Európa-bajnoki második Szalontai Zoltán, amikor hirtelen összeesett és életét veszítette. Szalontai kiváló egészségnek örvendett, mindenkit sokkolt a halálhíre.

Negyvenkilenc éves korában váratlanul elhunyt Szalontai Zoltán, a Diósgyőri VTK egykori válogatott birkózója, jelenlegi trénere.

Három érmet nyert Európa-bajnokságokon

Szalontai a város szülötte, mindvégig a klub sportolója volt, és pályafutása befejezése után is hű maradt egyesületéhez, augusztusban ünnepelte születésnapját.

A szakember éppen edzést vezényelt egy gyerekcsoportnak, amikor hirtelen összeesett, és a gyors orvosi segítség sem tudta megmenteni az életét.

Szalontai Zoltán a hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek elején, a szabadfogásúak 62 kilós súlycsoportjában aratta legnagyobb sikereit: az Európa-bajnokságokon egy ezüst- és két bronzérmet szerzett, a vb-ken háromszor ötödik lett. Részt vett az 1980-as moszkvai olimpián is, ahol nyolcadik lett.

Mindenkit sokkolt a halála

Karriere csúcsára huszonnyolc évesen, a Los Angeles-i olimpián érhetett volna, de a bojkott miatt Magyarország nem indulhatott az 1984-es játékokon.

Szalontai a helyiek elmondása szerint kiváló egészségnek örvendett, egy gramm súlyfelesleg sem volt rajta, szikár, erős felépítésű volt, mindenkit sokkolt a halála, kivált a gyerekeket.

A temetéséről később intézkednek.