Könyv az ötvenéves kosárlabda Eb-arany tiszteletére

2005.12.07. 18:00
Ti, 55-ösök címmel jelent meg könyv az 1955-ös, hazai rendezésű Európa-bajnokságon aranyérmet nyert férfi kosaras aranycsapatról. A jubileum kapcsán megválasztják a sportág hazai ötven legendáját is.

Volt egyszer egy másik Aranycsapat, mutatja be könyvét Gyímesi János. A legendás kosárlabdaedző fia, aki maga is volt a női válogatott szövetségi kapitánya, az 1955-ös, budapesti Európa-bajnokságon győztes válogatottról írt komoly megjelenésű, gazdagon illusztrált könyvet.

A szerző megjegyezte, mindenki annyira szívesen beszélt az élményeiről, hogy a rengeteg történetből még egy további kötet is kitelt volna. A végül kimaradt részek a www.1955.hu internetes oldalon olvashatók el.

"A döntőben az oroszok felett aratott történelmi győzelem ötvenedik évfordulóján el sem tudnánk képzelni ennél szebb ajándékot" - jelentette ki a legendás gárda képviseletében jelen lévő Bencze János és Greminger János.

A 272 oldalas könyv utolsó fejezetében megszólalnak azok a hírességek, akik ott voltak a Népstadion lelátóján, így többek között Buzánszky Jenő, Grosics Gyula, Gyarmati Dezső, Moldova György és Szepesi György is feleleveníti akkori élményeit.

A kiadó Lajtai Péter bejelentette, az ötvenedik évforduló apropóján, NBA-s mintára összeállítják a sportág hazai történetének 50-es - a legjobb 25 férfi és 25 női játékost felvonultató - toplistáját, a szavazatokat az említett honlapon lehet leadni. Az ünnepélyes eredményhirdetésre jövő vasárnap, a Papp László Sportarénában rendezendő Kelet-Nyugat kosárgálán kerül sor.