Cseh László világcsúccsal győzött a rövidpályás úszó-Eb-n

2005.12.09. 10:56
A világbajnok kétszáz méter vegyesen nyert Triesztben. A nőknél pedig Boulsevicz Beatrix bizonyult a leggyorsabbnak 200 m pillangón.

Kovács Ágnes negyedik helyét követően ragyogó sikerekkel folytatódott a trieszti Európa-bajnokság első napja, hiszen megszületett a magyar rövidályás úszás kilencedik és tizedik Eb- aranya is: előbb Boulsevicz Beatrix bizonyult a leggyorsabbnak 200 m pillangón úgy, hogy a minap visszavonult Risztov Évának a 2003-as dublini Eb-n produkált 2:06.72 perces országos csúcsát módosította 2:06.62-re, majd 200 m férfi vegyesen Cseh László repesztett a célba győztesként 1:53.46 perc alatt, egészen fantasztikus világrekorddal.

A BVSC-ben versenyző Boulsevicz ellenállhatatlan hajrájának köszönhetően nyert, mindenkit, így a finis előtt még vezető Európa-csúcstartó német Annika Mehlhornt is maga mögé utasítva, míg Cseh az első méterektől kezdve messze a mezőny előtt járt, s csupán az volt a kérdés, hogy mennyivel javítja meg a szám eddigi legjobb eredményét. Jelesül azt az 1:53.93-at, amelyet a trinidadi George Bovell úszott tavaly március 25-én, New Yorkban. Nos a Kőbánya SC kiválósága csaknem fél másodperccel tudott ennél jobbat Triesztben, s szerezte meg a 25 méteres medencében született magyar Eb-győzelmek sorában a tizediket. Személy szerint neki ez a harmadik "rövidaranya", s a formáját látva, aligha az utolsó a mostani kontinensversenyen, ahol még 100 m háton, továbbá 400 méteres vegyesen is rajthoz áll, utóbbiban 2003-ban és 2004-ben is Európa-bajnokká avatták.

A rend kedvéért rögzítendő: Cseh természetesen a földrész eddigi rekordját is elbúcsúztatta: a finn Jani Sievinen még 1994. (!) január 21-én úszta le a távot 1:54.65 perc alatt, a magyar csúcs pedig - hajszálra ugyanilyen időeredménnyel a szám normálmedencés olimpiai bajnoka, Czene Attila nevéhez fűződött 2000. március 23-a óta.

A férfiak 200 méteres vegyesúszásában Kerékjártó Tamás 1:57.41 perccel ötödik lett.

Cseh: Nem úsztam ki magam

"Fél szemmel az órára, fél szemmel a többiekre koncentráltam. Úgy érzem, pillangón, háton és mellen azt úsztam, amit tudok, viszont gyorson még javulnom kell. Önmagában a gyorsúszással nincs gond, csak amikor az első három után kell gyorson úszni, az más - ebben van még mit tanulnom. Ezt leszámítva elégedett vagyok a teljesítményemmel, készültem erre az eredményre, mert elvártam önmagamtól. Az, hogy előttem Markus Rogan szintén világcsúcsot úszott, még fel is tüzelt: ha neki sikerült, akkor nekem is muszáj megmutatnom. Sikerült, de elsősorban az a jó érzés, hogy megfeleltem az önmagam által felállított mércének. Nem úsztam ki magam, bőven maradt erő bennem a holnapi négyszáz vegyesre is" - nyiltakozta az MTI-nek a friss Európa-bajnok.

"Csak álltam lenyűgözve, ennél szebben, összeszedettebben nem nagyon lehet úszni. Lacika még túl is teljesítette az első százat, gyorsabb volt a tervezettnél, pillangón is remekelt, de amit háton produkált, az tényleg fenomenális volt. És azt sem tagadom, hogy az idő különösen fontos volt az ő esetében: még nem úszott világrekordot, azaz ideje volt, hogy ez is bekerüljön a kollekcióba" - értékelte tanítványát Turi György edző.