Debrecen rendezi 2007-ben a rövidpályás úszó-Eb-t

2005.12.11. 15:29
A LEN, az európai úszószövetség szombati döntése értelmében Debrecen adhat otthont az úszók 2007-es rövidpályás Európa-bajnokságának. Vagyis három év alatt három kontinentális úszótornát - 2005: ifjúsági Eb, 2006: felnőtt Eb - lát vendégül Magyarország.

Előzetesen, két jelentkező visszalépett a 2007-es rövidpályás úszó-Európa-bajnokság rendezéséért kiírt pályázaton, de a nagy rivális Maribor lépéselőnyben volt Debrecennel szemben, egyfelől azért, mert a szlovénok már fel is építették azt a 2007-es Eb otthonául szánt uszodát, amivel a cívisváros még adós, másfelől a margitszigeti felnőtt kontinensviadalt kísérő anomáliák miatt.

A margitszigeti huzavona nem segített

"A hazai hercehurca alaposan megnehezítette törekvésünket, hogy a MÚSZ születésének századik évfordulóján harmadszor is Európa-bajnokság vendéglátói lehessünk - mondta el a háttértörténésekről is szólva Ruza József, a szövetség (MÚSZ) főtitkára. - Éreztették velünk a szavazás előtt, hogy rendben van a jubileum, szépek, meggyőzőek, magas színvonalúak a kiadványaink, de nem felejtették el, hogy az eredeti, nagyszabású budapesti uszodaterveinkből, a fedett uszodából semmi sem lett."

Kósa ismét beígérte az egymillió dollárt

Kósa Lajos angol nyelvű prezentációját követően a döntéshozók először arról érdeklődtek, mi történik, ha az egyébként 3,3 milliárd forintos beruházással készülő uszoda esetleg nem épül meg időre. A debreceni polgármester erre a tornász világbajnokságra felhúzott Főnix-csarnok esetét idézte fel: akkor a Nemzetközi Tornaszövetség elnöke, Bruno Grandi a döntés előtt közölte, Debrecené az esemény, ha a város letesz egymillió dollár biztosítékot, arra az esetre, ha esetleg nem készülne el az aréna. Kósa - Grandi legnagyobb megdöbbenésére - írásba adta, hogy letétbe helyezik a kért összeget. Erre végül a FIG lassú ügyintézése miatt nem került sor.

A polgármester a LEN Büro tagjaival is közölte: most is ad az összeget, ha kérik - végül nem kérték -, de az uszoda garantáltan készen lesz már 2006 novemberére, a munkálatok már jelenleg is folynak.

"Óriási öröm ez a városunknak, hiszen 2001 óta a tizenkettedik világeseményt sikerült Debrecenbe hozni - kommentálta a döntést Kósa Lajos. - A Magyar Úszószövetség fennállásának századik évfordulója döntő fontossággal bírt, ennek, továbbá a magyar úszók fantasztikus eredményeinek köszönhetjük a sikert."

Gyárfás már vb-t is rendezne

"Szövetségünk, a magyar úszósport számára hatalmas megtiszteltetés, hogy egymást követő három évben mi rendezhetjük a három legfontosabb viadalt. Biztos vagyok benne, hogy valamennyi esemény óriási siker lesz, és ez arra ösztökél majd valamennyiünket, hogy nemsokára egy világbajnokságot is rendezünk Magyarországon" - fogalmazott Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke.

A 2008-as felnőtt úszó Eb-ért folytatott párharcban Eindhoven, míg a 2008-as vízilabda Eb-ért zajló küzdelemben Malaga maradt egyedül az utolsó pillanatra, Torino, illetve Moszkva visszalépése nyomán. A 2008-as rövidpályás úszó Eb-re csak Rijeka nevezett, a város úszóklubja akkor ünnepli alapításának századik évfordulóját.