Miklós
-7 °C
2 °C

Vissza kell fizetniük pénzdíjaikat a doppingoló sprintereknek

2005.12.13. 21:08
A száz méteres síkfutásban világcsúcsot felállító amerikai Tim Montgomery egymillió dollárt is köteles visszafizetni, mert bebizonyították róla, hogy sikerekeit éveken keresztül tart doppingkúrának köszönheti. A THG-vel megfogott Montgomery élettársa, a háromszoros olimpiai bajnok, Marion Jones is veszélybe kerülhet. A szer kifejlesztője és terjesztői börtönbüntetést kaptak.
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) vétkesnek találta és két évre eltiltotta a 2003-ban kirobbant THG-botrányba keveredett két amerikai atlétát, Tim Montgomeryt és Chryste Gainest. Az eltiltások 2005 június 6-tól érvényesek.

Éveken keresztül kapták a tiltott szereket

Montgomery összes eredményét - tehát a világrekordját is - törlik 2001 március 31-ét követően, továbbá a pénzdíjait is vissza kell fizetni. Gaines esetében ez 2003 november 30-tól érvényes. Az összeg egyik esetben sem került nyilvánosságra, de könnyen kikövetkeztethető, hogy megközelítheti, vagy akár át is lépheti az egymillió dolláros határt.

A férfi 100 méter korábbi világcsúcstartóját, Montgomeryt, valamint a váltóban olimpiai bajnok Gainest eredetileg örökös eltiltással sújtotta az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége, miután bizonyítottnak látta, hogy mindketten hosszú évekig doppingoltak a BALCO-laboratórium hathatós segítségével. A döntés ellen akkor mindkét atléta fellebbezett.

Berismerő vallomások

A kaliforniai BALCO laboratórium vezetője, Victor Conte éppen két hete kezdte meg négyhónapos börtönbüntetésének letöltését. Ő, valamint a labor alelnöke, James Valente, továbbá Greg Anderson edző az amerikai sportot megrengető doppingbotrány központi figurája.

Conte és Anderson doppingszerek terjesztését és pénzmosást, Valente pedig a tiltott készítmények forgalmazását ismerte el a bíróság előtt.

Marion Jones aranyai is veszélybe kerülhetnek

Conte négy hónapra kerül a Los Angelestől 190 kilométernyire fekvő tafti börtönbe, majd ugyanennyi ideig háziőrizetben lesz, ezen kívül pedig pénzbírságot fizet. Anderson - aki egyben az élő baseball-legenda Barry Bonds személyi edzője - hat hónapig lesz rács mögött, míg Valente felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

A laboratórium 2003 végén került a figyelem középpontjába, amikor kiderült, hogy rendszeresen doppingszerrel, például a tetrahidrogesztrinon (THG) nevű készítménnyel látott el sportolókat, köztük világsztárokat. A doppingbotrány kapcsán gyanúba keveredett például Montgomery, a háromszoros olimpiai bajnok sprinter Marion Jones, illetve maga Bonds is.

Marion Jones vétkessége eddig nem igazolódott, de a WADA igazgatója, a kanadai Dick Puond korábban kijelentette, hogy felül kell vizsgálni, tiszta körülmények között szerezte-e meg három olimpiai elsőségét Sydneyben, 2000-ben.

Conte a bíróság előtt úgy vallott, hogy Jones is ügyfelük volt, az atlétanő válasza kártérítési perrel való fenyegetés volt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!