Vissza kell fizetniük pénzdíjaikat a doppingoló sprintereknek

2005.12.13. 21:08
A száz méteres síkfutásban világcsúcsot felállító amerikai Tim Montgomery egymillió dollárt is köteles visszafizetni, mert bebizonyították róla, hogy sikerekeit éveken keresztül tart doppingkúrának köszönheti. A THG-vel megfogott Montgomery élettársa, a háromszoros olimpiai bajnok, Marion Jones is veszélybe kerülhet. A szer kifejlesztője és terjesztői börtönbüntetést kaptak.
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) vétkesnek találta és két évre eltiltotta a 2003-ban kirobbant THG-botrányba keveredett két amerikai atlétát, Tim Montgomeryt és Chryste Gainest. Az eltiltások 2005 június 6-tól érvényesek.

Éveken keresztül kapták a tiltott szereket

Montgomery összes eredményét - tehát a világrekordját is - törlik 2001 március 31-ét követően, továbbá a pénzdíjait is vissza kell fizetni. Gaines esetében ez 2003 november 30-tól érvényes. Az összeg egyik esetben sem került nyilvánosságra, de könnyen kikövetkeztethető, hogy megközelítheti, vagy akár át is lépheti az egymillió dolláros határt.

A férfi 100 méter korábbi világcsúcstartóját, Montgomeryt, valamint a váltóban olimpiai bajnok Gainest eredetileg örökös eltiltással sújtotta az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége, miután bizonyítottnak látta, hogy mindketten hosszú évekig doppingoltak a BALCO-laboratórium hathatós segítségével. A döntés ellen akkor mindkét atléta fellebbezett.

Berismerő vallomások

A kaliforniai BALCO laboratórium vezetője, Victor Conte éppen két hete kezdte meg négyhónapos börtönbüntetésének letöltését. Ő, valamint a labor alelnöke, James Valente, továbbá Greg Anderson edző az amerikai sportot megrengető doppingbotrány központi figurája.

Conte és Anderson doppingszerek terjesztését és pénzmosást, Valente pedig a tiltott készítmények forgalmazását ismerte el a bíróság előtt.

Marion Jones aranyai is veszélybe kerülhetnek

Conte négy hónapra kerül a Los Angelestől 190 kilométernyire fekvő tafti börtönbe, majd ugyanennyi ideig háziőrizetben lesz, ezen kívül pedig pénzbírságot fizet. Anderson - aki egyben az élő baseball-legenda Barry Bonds személyi edzője - hat hónapig lesz rács mögött, míg Valente felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

A laboratórium 2003 végén került a figyelem középpontjába, amikor kiderült, hogy rendszeresen doppingszerrel, például a tetrahidrogesztrinon (THG) nevű készítménnyel látott el sportolókat, köztük világsztárokat. A doppingbotrány kapcsán gyanúba keveredett például Montgomery, a háromszoros olimpiai bajnok sprinter Marion Jones, illetve maga Bonds is.

Marion Jones vétkessége eddig nem igazolódott, de a WADA igazgatója, a kanadai Dick Puond korábban kijelentette, hogy felül kell vizsgálni, tiszta körülmények között szerezte-e meg három olimpiai elsőségét Sydneyben, 2000-ben.

Conte a bíróság előtt úgy vallott, hogy Jones is ügyfelük volt, az atlétanő válasza kártérítési perrel való fenyegetés volt.