'Egyszer talán Budapestről is indulhat a Dakar'

2005.12.21. 14:29
A MOL Dakar Team minden idők eddigi legnagyobb csapatával vág neki a december végén rajtoló 28. Dakar-ralinak, amelyiknek élversenyzője a Kis, Czeglédi páros, illetve a már nyolcadszor induló Szalay Balázs, aki mellett ezúttal is Bunkoczi László navigál. A legnagyobb név azonban a szlovák Jaroslav Katrinak, aki a motorosok között évekkel ezelőtt már szakaszt is nyert.

"Amikor először, 1996-ban indultam a Dakaron, álmodni sem mertem arról, hogy kilenc év múlva ilyen népes csapat tagja leszek. Akkor alig pár tartalékalkatrészünk volt, most viszont már népes szerelői gárda áll mögöttünk, akiknek a hatékony munkája nélkül semmire sem mennénk" - nyitotta meg a szerda délelőtti sajtótájékoztatót Szalay Balázs, aki nyolcadszor vesz részt a Dakar-ralin, és eddig háromszor teljesítette is a távot, így ő a magyar rekorder.

Ha egy hellyel előbb jutna, mint tavaly, már örülne

A negyvenéves versenyző örült annak, hogy egy újabb országot, Portugáliát vontak be a versenybe, és hogy Lisszabonból vághatnak neki a száguldásnak. "Ez más országoknak is esélyt adhat, és egyszer talán Budapestről is elindulhat a Dakar mezőnye" - bizakodott.

A regionális MOL-csapat tagjai
Az autósok között a Kis Sándor, Czeglédi Péter duó Nissannal, a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős Opellel, valamint a horvát Zvonimir Martincevic, Marin Frcsko páros Toyotával vág neki a távnak a team tagjaként. A motorosoknál Varga Ákos, a szlovák Jaroslav Katrinak és a romániai Szilveszter Zsolt rajtol - mindhárman KTM nyergében -, míg a kamionosok között a Darázsi Zsolt, Szalai Norbert, Rack György trió MAN-nal próbál szerencsét.

Az esélyekről szólva úgy nyilatkozott, hogy ha kicsivel jobb helyezést érnének el, mint tavaly, már maximálisan elégedett lenne. Legutóbb a huszonegyedik helyen érte el Szenegál fővárosát az opeles páros.

Katrinak 1999-ben már nyert futamot

Csapatának tagjairól szólva elmondta, hogy a motoros Varga Ákos tavaly remekül versenyzett - huszonhetedik lett összesítésben -, és ha a megszerzett tapasztalatait idén hasznosítja, még előrébb juthat.

Még nála is többet lehet várni előzetesen a szintén motoros, szlovák Jaroslav Katrinaktól, aki Szalay szerint futamgyőzelemre is képes lehet, mint ahogy ezt hat éve már megtette, akkor összetettben a harmadik helyre zárkózott fel, végigmenni azonban nem tudott.

Kis nem szeretne büntetést kapni

Kis Sándor előkelő helyről, tizenkilences rajtszámmal startolhat a tavalyi produkciójának köszönhetően, és ő most csak amiatt fohászkodik, hogy ne kapjon büntetést - tavaly váltócsere miatt hétórás hátrány szenvedett el -, ami eleve meghatározná a hangulatát, és elvenné tőle egy kiváló szereplés lehetőségét.