Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Huszonként magyar a Dakaron

2005.12.30. 15:55
Dakar-ralin még nem vett részt annyi magyar, mint 2006-ban: az autósok között öt duó, a motorosoknál négyen vágnak neki a sivatagnak, indul két kamion, illetve egy quad is. A verseny szombaton, Lisszabonban kezdődik, a cél Dakarban, január 15-én lesz.
Az év utolsó napján, a portugál főváros, Lisszabon melletti 83 km-es gyorsasági szakasszal kezdődik a január 15-ig tartó 28., 2006-os Dakar-rali. A száguldás, ahogy szinte mindig, ezúttal is a szenegáli Rózsaszín-tó partján fejeződik be.

Van már egy quad is

A Dakar-rali 2005-ös győztesei
autósok: Stéphane Peterhansel, Jean-Paul Cottret (francia, Mitsubishi Pajero)
motorosok: Cyril Despres (francia, KTM)
kamionosok: Kabirov, Beljajev, Mokejev (orosz, Kamaz)

A viadalon még soha nem vett részt ennyi magyar, a 9043 km-es távon az autósok között öt duó, a motorosoknál négyen vágnak neki a sivatagnak. A kamionosok mezőnyében két magyar trió próbálkozik és egy négykerekű motoros - quados, Greff Róbert - is szeretne eljutni Dakarba.

Paliktól újra sokat várnak

A legutóbbi versenyen remekül szerepeltek a magyarok, az autósoknál a Palik László, Darázsi Gábor kettős a rendkívüli 18. helyen végzett, míg Szalay Balázs, a verseny legrutinosabb hazai résztvevője, aki szombaton már nyolcadszor vág neki a viadalnak, a 21. lett. A Kis Sándor, Czeglédi Péter a 33., míg a Liszi László, Rack György páros a 66. pozícióban ért célba. Hozzájuk csatlakozik idén a Kristóf Márton, Hujber Imre páros, akik egy Bowler típusú terepjárót vezetnek.

A kétkerekűeknél Varga Ákos 27., Nagy Péter 81. lett. Utóbbi idén nem lesz ott a rajtnál, viszont Kátai Péter, Herman Henrik és Szilvási Péter igen, mind KTM-mel.

Egy-két helyet javíthatnak

A 2006-os viadal
A teljes táv: 9043 km, ebből gyorsasági: 4813 km
A leghosszabb szakasz: Nuaksot-Kiffa 874 km
A legrövidebb szakasz: Dakar-Dakar 110 km
A leghosszabb gyorsasági szakasz: Nuaksot-Kiffa 599 km
A legrövidebb gyorsasági szakasz: Dakar-Dakar 31 km

A kamionosoknál előkelő helyen ért célba a magyar trió: Darázsi Zsolt, Tagai Róbert és Szalai Norbert a 16. helyen végzett, a másik magyar csapat, Szaller Zoltán Farkas Nándor és Keresztesi Péter a 30. pozícióban zárt.

Palik és Szalay 2006-ban "boldogok lennének", ha egy-két helyet tudnának javítani a legutóbbi helyezésükön, hiszen előttük már csupa gyári páros végzett, és rajtuk túltenni nehéz feladat.

Carlos Sainz először nevezett

A verseny egyik legnagyobb szenzációja, hogy indul a kétszeres rali-világbajnok Carlos Sainz. "A sebességgel nincs gondom, a homokdűnékkel viszont egyelőre még nem tudom mit lehet kezdeni. Jártam már a világ minden táján, de ilyen buckákhoz nem volt szerencsém - mondta a matadornak becézett spanyol pilóta, aki a Volkswagen gyári csapatának tagja. - Itt lesz azonban mellettem, segítőtársam Andreas Schult, aki már kétszer nyert a Dakaron és mindent tud, amit egy mitfárernek tudnia kell."

A viadalra hatalmas karaván gyűlt össze: az autósoknál 183 egység, míg a motorosoknál 252 pilóta vág neki a távnak.

A magyar résztvevők
autósok:
Palik László, Darázsi Gábor (Nissan Pickup)
Kiss Sándor, Czeglédi Péter (Nissan Pickup)
Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel Frontera)
Kristóf Márton, Hujber Imre (Bowler)
Liszi László, Tóth Dénes (Mitsubishi Pajero)
motorosok:
Varga Ákos (KTM)
Kátai Péter (KTM)
Herman Henrik (KTM)
Szilvási Péter (KTM)
quad:
Greff Róbert (Suzuki)
kamionosok:
Darázsi Zsolt, Szaller Zoltán, Laklóth Aladár, Csifári Tibor Szobi Balázs, Jobbágy Ákos, Éder Attila

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.