Vereséggel kezdett a férfi kézilabda-válogatott az Eb-n

2006.01.26. 22:12
Négygólos vereséggel rajtolt a magyar férfi kézilabda-válogatott a svájci Európa-bajnokságon: Skaliczky László szövetségi kapitány csapata nagy csatában 29-25-re kapott ki Dániától.

Jól kezdett a magyar csapat, Buday értékesített hétméterese után a védelemé lett a főszerep, a dánok alig tudtak helyzetbe kerülni, Fazekas pedig jól védett. Sikerült 3-1-re elhúzni, ám ezt követően egyenlítettek, majd a 10. percben átvették a vezetést az utóbbi két Eb-n egyaránt bronzéremig jutott skandinávok (4-3).

Hvidt remekelt a dán kapuban

A rivális kapusa, Hvidt egyre jobban felpörgött, méltó társa volt Fazekasnak, így a folytatásban alig esett találat. A 14. percben, 4-4-nél a Barcelonával Bajnokok Ligája-győztes Nagyot kiállították, azonban maradt a döntetlen. Kisvártatva Józsa is kétperces büntetést kapott, s ezalatt duplázott a dán "sereg". Azonos létszámban a magyarok gyorsan egyenlítettek, közben pedig Buday arcsérülést szenvedett, de vállalta a további játékot.

Aztán Boldsen magára talált, és a 22. percben már harmadszor volt eredményes. Állandósult a nem túlzottan jelentős dán előny, és 9-7-nél Skaliczky László szövetségi kapitány a 25. percben időt kért. A folytatásban Knudsent kiállították, ám Császár kihagyta a büntetőt, ráadásul Christiansen betalált. Később az addig remeklő Hvidt a pálya szélén szándékosan a reklámtáblának lökte Iváncsik Tamást, és ő is a kiállítás sorsára jutott.

Tíz perc alatt, egy magyar gól

A szünet előtti hajrában - emberhátrányban - is sziporkáztak a dánok, és látványos góllal növelték a különbséget. A magyarok az utolsó tíz percben csupán egyszer voltak eredményesek.

Az első forduló eredményei:
A csoport (St. Gallen):
Szlovénia-Svájc 29-25 (16-13)
Lengyelország-Ukrajna 33-24 (19-13)

B csoport (Bázel):
Franciaország-Szlovákia 35-21 (19-9)
Németország-Spanyolország 31-31 (16-15)

D csoport (Bern):
Oroszország-Norvégia 24-21 (12-10)
Horvátország-Portugália 24-21 (11-11)

A térfélcsere után változatlan forgatókönyvet alkalmazott a rivális, létszámhátrányban 14-9-re elhúzott. A visszatérő Hvidt káprázatosan védett, nem igazán volt ellenszer. Egyedül Buday jelentett veszélyt a kapura, ám neki nem akadt társa.

Csak Buday és Fazekas remekelt

A Skaliczky-gárda megpróbált keményebben védekezni, ám ennek Laluska kiállítása lett az eredménye. A különbség csak azért nem nőtt, mert Buday és Harsányi is megvillant. A padról visszajövő Laluska is egyre többet vállalkozott, míg a túloldalon Madsen volt elemében. A csapatok ebben a szakaszban szinte elfeledkeztek a védekezésről, szinte minden támadás góllal zárult.

Kikerült a hullámvölgyből a magyar együttes, a beállós Gál már le tudott szakadni őrzőjétől, és vagy maga talált be vagy pedig kiállítást harcolt ki. Az utolsó negyedóra 20-18-as dán előnyről indult.

Tóbb súlyos hiba a hajrában

A folytatásban felváltva estek a gólok, de vészesen fogyott az idő. Fazekast Szente váltotta a kapuban, és egy szép védéssel mutatkozott be, az ellentámadásnál pedig Nagy betalált. Az 54. percben 24-23-nál a dán szövetségi kapitány, Ulrik Wilbek kért időt.

A hajrában néhány összpontosítási hiba (eladott labda, támadó szabálytalanság és kihagyott ziccer) azonban azt jelentette, hogy nem sikerült a bravúr, azaz elmaradt a szép magyar bemutatkozás.

A csoport másik találkozóján Izland gond nélkül, öt góllal nyert Szerbia-Montenegró ellen. A magyarok pénteken 18 órakor a szintén vereséggel nyitó szerbek ellen lépnek pályára, és muszáj lenne győzniük a középdöntőbe jutásért.

C-csoport, első forduló:
C csoport (Sursee): Dánia-Magyarország 29-25 (12-8)
játékvezető: Vakula, Ljudovik (ukrán)
gólszerzők: Boldsen 6/1, Spellerberg, Madsen, Rasmussen 4-4, Christiansen, Knudsen, Hansen, Leegaard 2-2, Ohm, Stryger, Noddesbo 1-1, illetve Buday 9/3, Gál 6, Nagy 4, Iváncsik T., Laluska 2-2, Törő, Harsányi 1-1 kiállítások: 10, illetve 6 perc hétméteresek: 3/1, illetve 4/3

Izland-Szerbia és Montenegró 36-31 (16-11)
pénteken: MAGYARORSZÁG-Szerbia és Montenegró 18 ó Izland-Dánia 20:15