Az olimpiára nem érdemes pályázgatni

2006.02.09. 15:33
A pekingi olimpia lenyűgöző lesz, fantasztikus lesz a vendéglátás, mert a kínaiaknál a feladathoz rendelik a költségvetést és nem fordítva - állítja Vajda László, a 2008-as játékok szervezőbizottságának egyetlen külföldi tagja. A harmadik olimpia előkészítésén dolgozó sportvezető most már Budapesten is szerepet vállalna, és állítja mindenképpen pályázni kell a rendezésre, sok érv szól ugyanis a magyar főváros mellett. Tart Prágától és kevés a szállodai szoba Budapesten, de a kandidálás nem kerül sokba, ezért meg kell próbálni.

"A pekingi olimpiának ki kell tűnnie, mindent ennek rendelnek alá. Itt szinte semmi sem drága, persze azért minden dollár elköltését meg kell indokolni" - jellemezte a 2008-as nyári játékok előkészületeit a szervezőbizottság (BOCOG) első és eddig egyetlen külföldi munkatársa, Vajda László. A magyar sportvezetőnek ez a harmadik olimpiája: dolgozott már Sydneyben és Athénban is. Most, akárcsak négy éve, a nemzeti olimpiai bizottságokkal való kapcsolattartás a feladata, illetve a főtitkár - az operatív munka irányítója - személyes tanácsadója is.

Nyolcvanezer önkéntes

A kínai viszonyok teljesen különböznek az általa eddig tapasztaltaktól, hiszen az országot a kommunista párt irányítja, de emellett működik a piacgazdaság. Az olimpiával kapcsolatban azonban nem mindig érvényesülnek a piaci megfontolások. "Néhány dologban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által megkövetelteket is túl akarják teljesíteni, nem számít, ha az nem is annyira indokolt. Például nyolcvanezer önkéntest akarnak, miközben 40-45 ezerrel is meg lehetne oldani a feladatokat. Abban biztos vagyok, hogy minden hasonló lépés az olimpia előnyére válik, és hogy Pekingben fantasztikus lesz a kiszolgálás."

Pénz és idő is van

#alt#
Vajda László (fotó: Erdős Ákos)

Kínát az olimpia kapcsán bizonyítási vágy is fűti, a globális stratégia része. Az előkészületeket az jellemzi a legjobban, hogy a feladat határozza meg a büdzsét és nem fordítva. Vajda a sydneyi olimpiát úgy jellemezte, hogy szűkös forrásokból kellett nagyot alkotni, normális időkeretben, Athénban az anyagiak mellett az idő is szorított, Pekingben azonban egyiknek sincsenek híján. "Számomra az athéni munka volt a legnagyobb kihívás. Ott lehetett, kellett brillírozni. Én a feszítettséget szeretem. A mostani viszont körülményeket tekintve a legszínvonalasabb munkahelyem az olimpiák kapcsán."

Tisztelik a külföldit

Általában a legutóbbi játékokat szokták minden idők legjobbikának mondani, de Vajda Pekingtől valóban egészen rendkívülit vár. A megnyitó kapcsán rámutatott, a kínaiak értenek a tömegeseményekhez, a látványhoz, így biztosan lenyűgözőt alkotnak majd. Igazán nagy gondban, véli, a következő játékok szervezői lesznek: 2012-ben Londonnak nehéz lesz túlszárnyalnia a kínaiakat.

A szervezőbizottság egyedüli külföldijeként egyelőre nem számít "társakra", úgy véli, a kínaiak a jövőben sem nyitnak ebben az irányban. Őt magát a maximális udvariasság veszi körül, megkapja azt a hatalmas tiszteletet, ami a külföldieknek kijár a Távol-Keleten.

A bolgárok merik

Három külföldi munka után a sportvezető hazai feladatra is vállalkozna: a Budapesti Olimpiai Mozgalom alapítói közé tartozik. "Örülök, hogy gondoltak rám és megkerestek, álljak az ügy mellé." Kandidálni kell - jelenti ki határozottan, és a pályázatot komolyan is kell venni. "Kandidálgatni nem szabad. Ott van Isztambul, háromszor futott neki, de egyszer sem igazán komolyan, így az olimpiai mozgalomból senki sem vette komolyan, hogy a törökök valóban rendezni akarnak."

A pályázás azért fontos, mert el kell indulni egy úton - és e nélkül nem lehet. "Talán furcsán hangzik: győzelem egy dolog. El kell indulni, az a legfontosabb. Emellett maga a pályázás maga nem is kerül olyan sokba." Példaként hozza Szófiát, amely belevágott a 2014-es téli játékok pályázatába, ami még úgy is figyelemre méltó, hogy a nyári játékok ötször nagyobb feladatot jelentenek.

Haza tudnák csábítani

A lehetséges regionális riválisok közül Prágától tart leginkább, az jó dolog, hogy Bécs nem érdeklődik. "Ami mellettünk szól, a nagyon erős, évszázados sporthagyomány. De az is előny, hogy Budapestet kedvelik az európaiak." Azonban a város épp a kritikus határon áll: olimpiát legalább 2,5-3 milliós város tud lebonyolítani. Barcelonának sikerült, de Budapesten a szállodai kapacitás gondot okozhat. Vajda ebben látja a legnagyobb lemaradást, a kritikus pontot. A politikáról szólva kifejtette, eleinte természetes, hogy a politikusok nem tudnak mit kezdeni az olimpiával. Ráadásul fel lehet használni más dolgok hangsúlyozására, amelyek elhanyagolását az olimpia számlájára hajlamosak írni. Ez történt Sydneyben és Athénban is.

Vajda még nem gondolkodik a Peking utáni folytatásban, de a budapesti tervek megmozgatják. "Mindig idegenben játszom, egyszer otthon is jó lenne már. Egy magyar pályázat haza tudna csábítani. A budapesti olimpia olyan álom, amely, ha megvalósul, érdemes volt egész életemben dolgozni."