Amerika hőse lett az autista kosaras

2006.03.16. 16:40
Élete első és feltehetően utolsó kocsármeccsén lett Amerika szerte ismert sztár az amerikai Greece Athena középiskola autista diákja, Jason McElwain: mindössze négy percnyi játék alatt húsz pontot dobott. A 17 éves fiú többé nem játszhat a középiskola csapatában, de a nagy tévétársaságok folymatosan keresik, huszonöt cég akar róla filmet készíteni, és George W. Bush elnök is találkozott vele.

Húsz pontot dobott az utolsó négy percben, úgy hogy addig egy percet sem töltött a pályán Jason McElwain, a Greece Athena középiskola kosárcsapatának autista játékosa a Trojans elleni meccsen. A februári mérkőzés megváltoztatta az életét, azóta tévétársaságok, filmesek és még maga George W. Bush is keresi a társaságát.

Brilliáns bemutatkozás

A 17 éves végzős fiú edzője szerint sosem volt elég jó, hogy csapattag legyen, menedzser beosztást kapott a gárda mellett, de a szezonbeli, utolsó alapszakaszbeli, hazai mérkőzésükre a keretbe nevezte az edző. Amikor az ellenfél nagy előnnyel vezetett, Jim Johnson tréner 4:19-cel a vége előtt parkettre küldte a mindössze 168 centi magas McElwaint.

Hat hármast szórt be


Bush is áradozott Jasonről

Első dobása még félméteres homály lett, de utána, kevesebb mint 3 perc 20 másodperc alatt, hat három-, és egy kétpontost szórt, társai és a szurkolók a vállukon vitték le a pályáról.

"A kosár olyannak tűnt, mint egy nagy vödör, úgy szórtam be a hármasokat, mint más a büntetőket" - mondta a meccs után McElwain, akinek zseniális alakítását egy amatőr videós megörökítette.

Első és utolsó meccse

Már az összecsapás előtt is népszerű volt a gimiben jó természete és viccei miatt, azóta viszont sztár lett a New York állambeli iskolában. "Mindenki kedveli, és a meccs után igazi sztár lett itt nálunk" - mondta róla a kosárcsapat kapitánya.

McElwain tettének értékét növeli, hogy ez volt az első meccs, amin játszhatott, korábban egy pillanatra sem kapott lehetőséget, és többé nem is fog: túl keveset szerepelt az alapszakaszban, így a rájátszásban a szabályok szerint nem léphet pályára, és mivel hamarosan leérettségizik, távozik az iskolából, és persze a csapatból is.

Versengenek érte a filmesek

Őt viszont ez nem érdekli, mint ahogy gyógyíthatatlan betegsége sem. "A csapattal akarok nyerni, nem egyedül. Nem vagyok annyira különböző, mint ahogy tűnik, egyáltalán nem érdekel az autizmus, ilyen vagyok és kész. A lényeg, hogy dolgozz, álmodj, és ha megkapod az esélyt, meg fogod csinálni."

Csodás produkciója után a CNN és az ESPN is riportot készített róla, világszerte ismert lett, huszonöt filmes cég kereste meg, George W. Bush, az USA elnöke egyik hivatalos útját szakította félbe, hogy fényképeztesse magát vele.