Ötszáz szovjet szurkoló örült Kiss Gergely góljának

2006.03.17. 14:33
Az olimpiai bajnok férfi vízilabda-válogatott majdnem minden tagja szerepel a Budapesten forgatott Szabadság, szerelem című filmben. A Hajós Alfréd uszoda Moszkva lett, a Szőnyi úti Melbourne. A világklasszisok élvezik a munkát az '56-os olimpián történtekre épülő filmben, még akkor is, ha főleg dublőrök és elég nehéz meccshangulat nélkül a góloknak örülni, vagy ziccerben szándékosan hibázni.

"Szovjet gól, a közönség örül, utána az Iván magyarázza a támadási variációt. Tessék! Még egyszer! Felvétel!" - hangzott az utasítás, majd Kiss Gergely, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó lő gólt a szintén kétszeres bajnok Szécsi Zoltánnak. A nézőtéren eközben az ötvenes évek moszkvai polgárai örültek a szovjet gólnak.

'56-os Moszkva a Hajósban

Kattintson!

Mindez hétfő délelőtt történt, a margitszigeti Hajós Alfréd uszodában, a Szabadság, szerelem című film forgatásán. A szigeti uszodában az 1956. október 19-én, Moszkvában játszott szovjet-magyar találkozót forgatták, egészen pontosan annak egy részét. Az uszodában ötszáz statiszta, az akkori kornak megfelelő ruhában (szinte csak sötétben) hallgatta az utasításokat, hol örült egy gólnak, hol szomorkodott egy kihagyott helyzet miatt.

A délelőtt folyamán csak a magyar kapu előtti jeleneteket vettek fel, és talán a legnehezebb feladata Kiss Gergelynek volt, akinek centerposzton, ziccerből többször is fölé kellett lőnie. A Honvéd pólósán látszott, nincs hozzászokva, hogy azt kérik tőle, hibázzon, ezért többnyire igen esetlen mozdulattal bombázott a kapu fölé.

Kiss Gergelyből szovjet lett

A filmben egyébként szinte az egész magyar válogatott szerepel, igaz a játékosok legtöbbje csak dublőrként. Szöveges szerepe csak a kapus Veres Bélát alakító Szécsinek, és a 7-es sapkában - melyben egykor Kárpáti György szerepelt - a Leményit alakító Székely Bulcsúnak lesz. (Leményi nem összekeverendő a nemrég elhunyt, népszerű Lemhényi Dezsővel, mivel a filmben csak kitalált figurák lesznek.) A sztárokközül megszólal még az orosz centert, Misurint játszó Kiss Gergely is, igaz, ő csak oroszul.

A történet egy Karcsi nevű magyar pólósról szól, aki beleszeret egy egyetemista lányba, akiből forradalmár lesz. A fiú válaszút elé kerül: a sport vagy a szerelem és a forradalom. Az uszodai forgatásokon kívül - melyek nyolc napot vettek igénybe a kilenchetes programból - több budapesti helyszínen is dolgoznak majd, így a Műegyetemen, a Bem téren, a Kossuth téren és a Magyar Rádió környékén is.

Vajna: Ez a világ egyik legdurvább sportja

#alt#
Zádor Ervin emlékezetes melbourne-i sérülése

"Gyerekként ugyan vízilabdáztam, de csak olyan hobbi szinten. Már akkor rájöttem, ez a világ egyik legdurvább sportja, és talán ez veszi a legjobban igénybe az embert" - mondta Andy Vajna, a film producere. A főhősök fiktív alakok, akiknek sorsa azonban hasonlít az '56-os melbourne-i olimpiát nyerő csapatéra. A producer szerint a mostani pólósok nagyon jó partnerek, nem panaszkodnak, pedig napi tizenkét óra a vízben igen emberpróbáló feladat.

Már felvették a film egyik kulcsjelenetét is, melyben a főszereplő Fenyő Ivánt úgy szemen vágják hogy elkezd vérezni. Az eset nem véletlenül hasonlít arra a sérülésre, melyet Zádor Ervin szerzett Melbourne-ben, és amelynek fotója bejárta a világot. Mint megtudtuk, a film hazai és nemzetközi bemutatója is október 23-án lenne.

Nehéz volt a kamerának örülni

A magyar csapat egyik legjobbját játszó Székely Bulcsú elmondta, az '56-os forradalommal ugyan korábban is tisztában volt, de a pólósok körüli felhajtással nem egészen, ebben sokat segített neki a forgatások előtt levetített dokumentumfilm. "Roppant örülök, hogy van szöveges szerepem is - még ha csak egy-két mondatra korlátozódik is" - mondta a Sydneyben olimpiai bajnoki címet szerző Székely. A forgatás számára legnehezebb része az volt, amikor a "kamerának kellett" örülni, vagy szomorkodni, mindezt meccshangulat nélkül.

Két hónap a pólós alapokra

A színészeket két kétszeres olimpiai bajnok, Benedek Tibor és Fodor Rajmund készítette fel. "Tibi a lexikális részt csinálta, ő kutatott fel minden háttérinformációt, ő szerezte meg a hajdani adatokat és az akkori filmrészleteket" - mondta Fodor. Ugyanakkor ő volt felelős a színészekkel való külön foglalkozásokért.

"Azzal tisztában voltuk, hogy két hónap alatt nem lehet belőlük válogatott játékosokat csinálni, de az alapokkal hamar tisztában voltak, a labdás foglalkozásokat pedig már kifejezetten élvezték" - idézte fel Fodor, aki nem szomorkodik, hogy nincs neki is látható szerepe a filmben. "Így is jól érzem magam, pedig itt a parton nagyon meleg van. A Szőnyi úton - mely a melbourne-i helyszín volt - nem volt ilyen hőség és ott a víz is hidegebb volt".